At vejlede læger og sygeplejersker på Afdeling for Urinvejssygdomme og Afdeling for Røntgen og Skanning om principper for behandling af afløbshindring fra øvre urinveje hos inficerede patienter, og således sikre ensartede optimerede patientforløb.
Patientgrupper:
Sepsis: Defineres som en systemisk reaktion med mindst to af de kliniske tegn på SIRS (Systemisk Inflammatorisk Respons Syndrom) og samtidig med mistænkt eller dokumenteret infektion.
Alvorlig sepsis: Er karakteriseret ved organdysfunktion, hypoperfusion, som kan inkludere, men som ikke er begrænset til laktoacidose, oliguri og akutte ændringer i cerebral status. Sepsis-induceret hypotension med systolisk BT <90 mmHg eller fald i systolisk BT >40 mmHg fra udgangsværdien.
Septisk shock: Er sepsis med hypotension til trods for adækvat væsketerapi samt forekomst af perfusionsforstyrrelser eller organdysfunktion.
Hydronefrose: En udvidelse af nyrebækkenet og calyxsystemet, som tegn til afløbshindring, der kan skyldes sten i urinlederen, forsnævring i urinlederen forårsaget af eksempelvis tumorindvæskt eller arvævsdannelse eller medfødte forsnævringer. Fælles er, at urinen ikke kan løbe frit af fra nyren.
Pyonefrose: En udvidelse af nyrebækkenet og calyxsystemet, som følge af afløbshindring, hvor urinen er inficeret, som har medført pusdannelse. Diagnosen kan først stilles, når patienten er blevet aflastet med enten nefrostomi eller JJ-kateter og det purulente urin er kommet ud.
Nefrostomi: Er et kateter anlagt perkutant ultralydsvejledt direkte ind i pelvis eller calyxsystemet, med formål at drænere urinen fra den pågældende nyre.
JJ-kateter: Er et indvendigt kateter anlagt liggende fra blæren (neoblære eller ileal conduite) gennem urinlederen til nyrepelvis. Kan enten anlægges retrogradt (i GA) eller antegrad (i LA).
Forud for aflastning af øvre urinveje skal følgende foretages.
Paraklinik:
Støttende behandling:
Patient samtykke:
Aflasting af øvre urinveje: