At håndtere uheld med udsættelse for blod og kropsvæsker korrekt, så smitterisiko med hepatitis B virus, hepatitis C virus og HIV forebygges.
Personale på Herlev og Gentofte Hospital, samt personale fra RegionH psykiatri og personale fra klyngekommuner til Herlev og Gentofte Hospital.
Vejledning beskriver håndtering af personale, som har været udsat for stikuheld eller mulig blodbåren smitte
Stikuheld og eksposition for blod eller blodtilblandede væsker på slimhinder (mundhule, næseslimhinder, øjne) eller ikke intakt hud (fx åbne sår, rifter) medfører en beskeden, men reel risiko for smitte med Hepatitis B virus, Hepatitis C virus og HIV.
Smitterisiko
Den gennemsnitlige risiko for smitte efter stik på et instrument forurenet med blod som med sikkerhed er inficeret med det relevante virus kan angives som:
Smitte ved eksposition for blod på slimhinder eller hud med åbne sår og rifter er betydelig lavere. Risikoen for smitte kan variere afhængig af om der er tale om fx en hul kanyle eller en suturnål, mængden af virus i smittekildens blod og dybden af stikuheldet.
Hvis en medarbejder får blod eller kropsvæske i øjne, næse, eller mund eller åbne sår gøres følgende:
Hvis en medarbejder stikker eller skærer sig på en genstand, forurenet med blod eller kropsvæske eller udsættes for bid fra menneske, gøres følgende:
Blodprøver
Inden vaccination på Akutmodtagelsen/Akutklinikken tages blodprøver: tre store tørglas med rødt låg (1 til HBsAg og anti-HBs, 1 til anti-HCV og 1 til HIV 1+2 antistof/antigentest).
Som ved alle andre skader med hudpenetration tilbydes difteri-stivkrampevaccination til alle, som ikke er vaccineret indenfor de sidste 10 år.
Risikovurdering for HIV
Ved mulig eksponering for HIV-smitte konfereres med Infektionsmedicinsk hotline Herlev (###TELEFON###) mellem 8 og 15. I vagttid og weekender konfereres med 7. sals bagvagt/mellemvagt, der ved behov kan konferere med infektionsmedicinsk beredskabsvagt.
Profylakse kan f. eks tilbydes efter følgende:
Profylakse tilbydes normalt ikke:
Antiviral kemoprofylakse efter eksposition for HIV
Hvis der efter konference med infektionsmediciner opstartes PEP (post-exposure profylakse) skal denne iværksættes uden yderligere forsinkelse.
Antiviral kemoprofylakse skal være lægeordineret.
Behandling iværksættes efter grundig information af skadelidte om mulige bivirkninger, samt om risikoen for HIV-transmission.
Første behandling gives på Akutmodtagelsen/Akutklinikken og der medgives behandling til førstkommende hverdag, hvor pt skal møde i infektionsmedicinsk ambulatorium opgang 1, 2. sal (over Seven-Eleven). Medicinen forefindes i medicinskab i Akutmodtagelsen/Akutklinikken.
Skadelidte kontakter afd. O, infektionsmedicinsk ambulatorium førstkommende hverdag, tlf: ###TELEFON###/###TELEFON###, hvor den videre behandling og opfølgning varetages. Der medgives antiviral HIV-profylakse, således at patienten har medicin til førstkommende hverdag.
Der skal sendes henvisning til infektionsmedicinsk ambulatorium.
Der gives:
Behandlingsvarighed 4 uger.
Ved HIV risiko, bør skadelidte betragte sig selv som potentiel smittebærer, indtil der er negative svar på blodprøvekontrollerne. Derfor bør skadelidte sikre, at der anvendes kondom ved sex, ligesom man ikke kan donere blod før der ligger negativt kontrol-blodprøvesvar
Det skal indskærpes overfor pt, at alle doser skal tages for at behandlingen er virksom. Hvis der opleves bivirkninger til medicinen, skal læge kontaktes frem for at stoppe behandlingen. Gravide med risiko for HIV smitte, kan efter individuel vurdering behandles.
Patienter der IKKE sættes i PEP-behandling skal IKKE henvises til infektionsmedicinsk ambulatorium, men kan afsluttes fra akutmodtagelsen til svar på biokemi hos egen læge.
Ved andre former for HIV-eksponering (fx seksuel) og spørgsmål i øvrigt henvises til VIP: HIV Postexposure profylakse (PEP)
Vejledning om HIV (human immundefekt virus) og Hepatitis B og C virus. Sundhedsstyrelsen 2013
Anbefaling for profylakse og opfølgning af stikuheld og anden blodeksposition. Dansk Selskab for Infektionsmedicin 2011: DSI Haandtering af stikuheld og anden blodeksposition.pdf
Hospitalsvejledninger: