Vejledningen henvender sig til nefrologisk plejepersonale, som arbejder på Sengeafsnit 1 på i aften/nattevagter på hverdage og/eller i weekender.
Overbliksmøde og fordeling af plejepersonale
Hele vagtholdet mødes på kontoret ved oversigtstavlerne ved vagtens begyndelse mhp. status, prioritering og fordeling af plejepersonale.
AnS vurderer og træffer beslutning i forhold til om den kommende vagt kræver ændringer i fremmødet af plejepersonale.
I hverdagene samler den Koordinerende sygeplejerske hele teamet kl. 11.45. I AV samler den AnS hele teamet ved 19 tiden, og i weekender og helligdage samles teamet ved frokosttid mhp på evt status for vagten samt evt. omfordeling af ressourcerne.
I løbet af en vagt er alle fremmødte ansvarlige for ved behov at tilbyde hjælp til kolleger på tværs af teams herunder særligt i forhold til kolleger, som varetager plejen af kritisk syge patienter.
Alle fremmødte er ansvarlige for at varetage oprydnings- og opfyldningsopgaver, hvis alle kolleger er godt med i patientplejen.
Afspadsering
AnS kan tilbyde afspadsering til fremmødte, hvis det skønnes forsvarlig.
AnS er den eneste, som kan tillade afspadsering.
Afspadsering for den AnS er kun muligt, hvis der er en anden AnS tilstede.
Dokumentation af afspadsering: Såfremt en social- og sundhedsassistent eller en sygeplejerske kan afspadsere, er vedkommende selv ansvarlig for at notere dette i arbejdstidsplanerne.
Sygemelding fra personalet
Ved sygdom er det AnS, som beslutter om vagten, kan gennemføres uden at indkalde erstatningsmedarbejder.
I tilfælde af at en medarbejder må afbryde vagten på grund af sygdom eller andet, beslutter AS om vagten kan fortsætte uden at indkalde erstatningsmedarbejder.
Hvis der skal indkaldes erstatningsmedarbejder (ved behov for sygeplejerske kompetence), indkaldes fastansat personale, som ikke holder ferie, og ellers kontaktes timelønnet medarbejdere (Se Vagtbogen) eller FADL(###TELEFON###).
Såfremt det drejer sig om en aften- eller nattevagt, og det ikke lykkes at indkalde en medarbejder, beslutter AnS, hvem af de tilstedeværende, som skal tage vagten.
Som udgangspunkt skal et normalt planlagt fremmøde af plejepersonale kunne rumme overbelægning.
Ved behov for akut vagtdækning/ fast vagt spørges:
Hvis en patient har behov for fast, uafbrudt opsyn, skal dette ordineres af en læge efter samtale med AnS. AnS iværksætter fast opsyn med patienten ved at uddelegere vagtopgaven til en medarbejder i afdelingen. Fadl eller tilknyttede timelønnede kan kontaktes, hvis AnS skønner det nødvendigt. Hvis det ikke er muligt at finde en fast vagt, så skal den ansvarlige læge kontaktes med henblik på stillingtagen til hvad, der skal ske. Hvis patienten vil være i fare, hvis vedkommende er alene, så må patienten ikke efterlades alene – der må så sidde en person hos patienten, indtil en bedre løsning er fundet. Hvis lægen vurderer, at patienten godt kan være alene, men skal tilses ofte, så er denne beslutning lægens ansvar. Og det er sygeplejerskernes ansvar at tilse patienten så ofte, som lægen har besluttet.
AnS kan også beslutte om der er behov for fast vagt.
Når plejepersonalet skønner, at behovet for fast opsyn er unødvendigt, adviseres AnS. Afmeldingen drøftes med læge. Tidspunkt og begrundelse for ophør med den faste vagt noteres i journalen. Hvis FADL har varetaget vagten, skal næste vagt afmeldes senest 4 timer før, næste vagts begyndelse.
Uventede akutte hændelser
Hvis en medarbejder bliver udsat for en voldsom hændelse, handler AnS som beskrevet på intranetsiden om vold og trusler:
Personale der fremtræder påvirket af alkohol eller medicin
Indtag af sløvende eller opkvikkende medicin samt alkoholindtagelse er ikke foreneligt med varetagelse af pleje og behandling af patienter. Hvis det fremmødte personale har mistanke om, at en medarbejder er påvirket, skal AnS handle på mistanken. Den påvirkede medarbejder skal hurtigst muligt kaldes til side, og konfronteres med mistanken.
Hvis medarbejderen benægter mistankens berettigelse, eller vedkommende benægter at være påvirket, men AnS føler sig overbevidst om, at medarbejderen er påvirket, skal medarbejderen have besked om at forlade arbejdspladsen umiddelbart. Sengeafsnittets afdelingssygeplejerske kontaktes herefter pr. telefon.
Hvis man kan opnå samtykke, tages blodprøve og urinprøve før medarbejderen forlader afdelingen – evt. ved at gå med medarbejderen i Akutmodtagelsen. Kontakt til psykiatrisk skadestue forslås medarbejderen.
Medarbejderen oppebærer sin fulde løn og orienteres om, at afdelingssygeplejersken vil kontakte medarbejderen med henblik på opfølgning. AnS udarbejder en kort skriftlig redegørelse, der gives en afdelingssygeplejerske. Afdelingssygeplejersken orienterer afdelingsledelsen.
Beredskabsplan og iværksættelse heraf
Beredskabsplanen ligger som et ikon på alle computere samt står i delvis printet udgave står i smal grøn plastik mappe på afdelingssygeplejerskens kontor. Det er AnS opgave at orientere sig i denne og handle herudfra.
Aflevering af ansvar som AnS
AnS orienterer næste vagts AnS om belægningen herunder eventuelle om ny indlagte, akut dårlige patienter samt eventuelt ekstra indkaldt personale, overarbejde, særlige patient- og pårørendesituationer. Ved helt særlige problemstillinger underrettes Sengeafsnittets afdelingssygeplejerske pr. mail eller pr. telefon.
Organisatorisk placering
Sygeplejersken refererer til det afsnittes afdelingssygeplejerske.
Der skal altid være en AnS til stede på afsnittet.
I dagtiden på hverdage er det afdelingssygeplejersken, der er ansvarshavende. I situationer, hvor afdelings sygeplejersken ikke er til stede i dagvagten, vil der være udpeget en AnS.
Principper for valg af ansvarshavende
Afdelingssygeplejersken vurderer og afgør, hvornår en sygeplejerskes kvalifikationer svarer til funktionen, og det forventes, at sygeplejerske på kompetence niveau 2 kan varetage den ansvarshavende funktion.
Vurderingen har fokus på om sygeplejersken har kendskab til Sengeafsnittets rutiner og om vedkommende har evne til at opnå overblik over Sengeafsnittets indlagte og fremmødt plejepersonale, samt er introduceret til funktionen som AnS.
Den ansvarshavende sygeplejerske har fået delegeret ledelsesansvaret i den pågældende vagt i forhold til fordeling af sygeplejefaglige opgaver herunder ledelsen af det tilstedeværende plejepersonale i den pågældende vagt.
De delegerede ledelsesmæssige opgaver varetages under hensyntagen til patienternes behov, personalets kompetencer og de økonomiske rammer.
Konkrete arbejdsopgaver
AnS har ansvaret for at lede og fordele arbejdet samt guide og vejlede mindre erfarne kolleger.
Den ansvarshavende sygeplejerske er ansvarlig for:
AnS skal ved henvendelse fra for- og bagvagt modtage fyldestgørende information, således at modtagelse af patienten kan forberedes.
AnS har DECT-telefonen (###TELEFON###) på sig under hele vagten, men kan uddelegeres til anden kompetent kollega.