Hæmodialyse, gæstedialyse

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

At skabe klarhed om opgavefordelingen, når et gæstedialyseophold skal planlægges.

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger og sygeplejersker der arbejder med hæmodialysepatienter.

Tilbage til top


Definitioner

Gæstedialyse: Feriedialyse på anden afdeling i Danmark og i udlandet.

Dialyserapport: Rapport med dialysetekniske og sygeplejerelaterede oplysninger.

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Gæstedialyse er betinget af følgende:

 

Feriedialyse i Danmark uden for bopælsregionen

Feriedialyse i Danmark håndteres af reglerne om det frie sygehusvalg. Feriedialyse i Danmark er således vederlagsfri, mens udgifter til befordring, ophold og til evt. ledsa-ger afholdes af patienten selv.

Patienten skal selv sikre sig plads på en dialyseafdeling i forbindelse med feriedialyse. Det vil sige, at patienten skal selv sørge for at aftale tid og sted for feriedialyse.

Region Hovedstaden godkender også feriedialyse på Nyreforeningens dialysecenter i Danmark.

  1. Når aftalen om gæstedialyse er på plads, udfyldes en dialyserapport.pdf af (kontakt)-sygeplejersken.
  2. Patienten/sygeplejersken orienterer afdelingssygeplejersken om rejseperiode.
  3. Nyreforeningen råder over dialysecentrene Skallerup Klit i Hjørring, Grønbæk Hospital ved Ans, Bornholm - Østersøens perle. Ved aftale om gæstedialyse på et af de pågældende centre, fremsender feriecentret en bekræftelse samt en dialyserapport til patientens stamafdeling, der udfylder og returnerer rapporten.
  4. Den udfyldte dialyserapport sendes til ferie-dialysecentret af (kontakt)sygeplejersken eller sygeplejesekretæren. 

 

Feriedialyse uden for Danmark

Afdelingen udleverer ikke slanger, filtre etc. til gæstedialyser i EU eller uden for EU.

  1. Patienten finder og kontakter selv et dialysecenter og aftaler sin gæstedialyse.
  2. Patienten opfordres til at tegne en privat rejseforsikring, til dækning af ekstraordinære udgifter, herunder evt. hjemtransport.
  3. Patienten bør som hovedregel teste om de har brug for en medicinsk forhåndsvurdering via www.sos.dk, inden de skal ud at rejse for at sikre, at de er dækket af deres rejseforsikring på normale vilkår.
  4. Patienten der får euforiserende stoffer (f.eks. sovemedicin eller stærke smertestillende piller) skal medbringe et pillepas. Pillepasset fås ved henvendelse på eget apotek)
  5. Når aftalen om gæstedialyse er på plads, udfyldes en engelsk dialyserapport af (kontakt)sygeplejersken i samarbejde med den stuegangsgående læge.
  6. Kontaktlægen udformer et lægebrev: To whom it may concern.
  7. Patient eller sygeplejerske giver besked til afdelingssygeplejersken om rejseperioden.
  8. Den udfyldte dialyserapport lægges til sekretæren, dersender den til gæste-dialysecentret

Feriedialyse efter Det Blå Sygesikringskort.

Dialyse omfattet af reglerne efter Det Blå Sygesikringskort/EU betyder, at patienter kan modtage dialysebehandling på et offentligt hospital/sygehus i et andet EU/EØS-land og Schweiz på de samme vilkår, der gælder for landets egne borgere. Det vil sige, at hvis der er en egenbetaling i forbindelse med sygehusbehandling, så vil en dansk dialysepatient også selv skulle afholde denne udgift.

Er patienten behandlet på et offentligt hospital i et EU/EØS-land eller Schweiz, og har vist sit blå EU-sygesikringskort, men alligevel får en regning, har patienten sandsynligvis haft udgifter til egenbetaling, som ikke kan refunderes.

Har patienten ikke vist det blå sygesikringskort, eller har modtaget en regning på mere end egenbetalingen, kan patienten sende ansøgning og alle originale bilag til Styrelsen for Patientsikkerhed, International Sygesikring.

Patienten skal selv sørge for at aftale tid og sted for feriedialyse samt sikre sig, at de nødvendige helbreds- og behandleroplysninger tilvejebringes på det udenlandske sygehus. Patienten kan få sin afdelingen til, at vurdere den tilbudte behandling i udlandet, ligesom afdelingen skal fremskaffe de for behandlingen nødvendige oplysninger.

 

Feriedialyse efter EU-retten (patientmobilitet) 

I visse tilfælde kan patienten få sin udgift til planlagt sygehusbehandling i et andet EU-/EØS-land helt eller delvist refunderet af regionen. Det gælder både behandling på offentlige og private behandlingssteder.

Det er en betingelse, at patienten er henvist til behandlingen eller er i et forløb med dialysebehandling i Danmark.

Region H stiller ikke krav om forhåndsgodkendelse ved dialysebehandling af voksne kroniske dialysepatienter.

Hvis patienten er i tvivl, om planlagte diaysebehandlinger i udlandet kræver forhåndsgodkendelse, kan patienten kontakte patientvejlederen.

Hvis patienten er berettiget til refusion, udbetaler regionen et beløb, der svarer til, hvad den samme behandling koster i det offentlige sygehusvæsen i DK (DRG-takst)

Refusionsbeløbet kan være mindre end patientens faktiske udgift. Refusionsbeløbet kan ikke overstige patientens faktiske udgift.

 

Feriedialyse i 3. lande – lande uden for EU/EØS

Som følge af en fælles anlagt regional retningslinje tilbyder Region Hovedstaden ikke dialysebehandling uden for EU/EØS, medmindre der foreligger helt ekstraordinære omstændigheder, som i den konkrete situation gør sig gældende.

 

Feriedialyse på et krydstogtskib

Patienter, som opholder sig på et krydstogtskib, der sejler under EU/EØS flag, vil kunne få dialysebehandling inden for regler om anvendelse af det Blå Sygesikringsbevis eller inden for EU-retten (patientmobilitet).

Er der tale om et krydstogtskib, der ikke sejler under EU/EØS-flag, giver disse regler ikke patienten ret til refusion, med mindre patienten går fra borde i et EU/EØS-land og modtager behandlingen i et EU/EØS-land.

Som følge af en fælles anlagt regional retningslinje tilbyder Region Hovedstaden ikke dialysebehandling uden for EU/EØS, medmindre der foreligger helt ekstraordinære omstændigheder.

 

Befordring og befordringsudgifter

Udgifter til befordring i forbindelse med feriedialyse i udlandet skal som udgangspunkt afholdes af patienten selv.

 

Klage og erstatningsregler

Behandling efter EU-reglerne, behandling i henhold til det Blå sygesikringskort og EU-direktivet er ikke omfattet af de danske regler for klage og erstatning. Ønsker patienten at klage eller søge erstatning følger dette således behandlerstatens regler.

Der er dog klagemulighed til Patientombuddet over den regionale trufne afgørelse af, hvorvidt der kan ydes refusion for de ansøgte udgifter til dialysebehandling, som patienten har afholdt.

 

Ansøgning om refusion af udgifter til feriedialyse

Ansøgningsskema til feriedialyse findes på Regionens hjemmeside.

Patienten fremsender udfyldte skema via e-boks (borger.dk eller e-boks.dk) 

 

Yderligere oplysninger eller vejleding om dialysebehandling, kontakt:

Center for Sundhed

Sundhedsjura

Kongens Vænge 2

3400 Hillerød

Mail: ###EMAIL###

Telefon: ###TELEFON###

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

###TABEL_1###

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil:

Forordning 883/2004

Tilbage til top

 


Bilag

Dialyserapport:dialyserapport.pdf

Ansøgning om refusion af udgifter til feriedialyse inden for EU/EØS: Ansøgningsskema.pdf

Tilbage til top