Hæmodialyse, MRSA retningslinier for hæmodialyse- patienter
Resume
Instrukser beskriver retningslinier for pleje/behandling af ambulante hæmodialysepatienter, der er under observation for eller har MRSA-bakterien.
Formål
Undgå spredning af MRSA til andre patienter og personale.
Definitioner
Barriere isolation: Der udføres isolationsregime omkring sengen/stolen ved pleje og behandling af patienten. Dette specielle isolationsregime er lavet i samarbejde med Klinisk Mikrobiologisk Afdeling (KMA) og kan forsvares, da patienten under den ambulante behandling ikke har mulighed for at forlade sengen/stolen.
Baggrund
Methicillin resistente Staphylococcus aureus (MRSA) er bakterier, som er resistente over for Penicilliner, Cefalosporiner og Carbapenemer. Dette er et problem, da det normalt er disse antibiotika som anvendes til behandling af Stafylokokinfektioner. Ofte er MRSA også resistente over for mange andre antibiotika grupper.
MRSA kan forårsage infektioner, som kan være svære at behandle. Det er derfor vigtigt at holde forekomsten af MRSA på så lavt et niveau som muligt. Det er særligt vigtigt at undgå smittespredning på hospitalerne, da specielt svækkede og syge personer er udsat for at få alvorlig sygdom ved smitte med MRSA. Både personer som er syge af MRSA, samt personer som er bærere af MRSA udgør en smitterisiko. Direkte og indirekte kontakt er den væsentligste smittevej for stafylokokker, som dog også kan smitte via støv – og som dråbesmitte.
MRSA – positive patienter har krav på samme tilbud om pleje, behandling og øvrige sundhedsydelser som andre patienter.
Mulig bærertilstand af MRSA:
Patienter, der har været uden for Norden til dialysebehandling eller anden form for behandling på sygehus, skal, når de kommer tilbage, undersøges for mulig bærertilstand af MRSA:
Podninger skal foretages fra følgende steder:
1. Begge næsebor (1 Eswab og 1 seddel).
Fremgangsmåde: Podepinden føres gennem det yderste af næsen (cavum nasi) 0,5 – 1 cm op. Podepinden drejes rundt mod indersiden af begge næsefløje, 5-6 gange, samtidig med at et fast tryk opretholdes. Samme podepind bruges til begge næsebor.
2. Svælg (tonsiller) (1 Eswab og 1 seddel).
Fremgangsmåde: Podepinden føres henover begge tonsiller med et let tryk
3. Perineum (1 Eswab og 1 seddel).
Fremgangsmåde: Podepinden føres henover perineum med et fast tryk.
Og eventuelt fra:
Det er vigtigt, at der på alle podesedlerne står: OBS. MRSA.
Isolationsregler:
Patienter der har modtaget behandling på hospital eller klinik i udlandet (uden for Norden) med ophold under 24 timer, svarende til ambulant hæmodilalysebehandling i optil 2 uger skal ikke barriere-isoleres i svarperioden.
Patienter der har modtaget behandling på et hospital eller klinik i udlandet (uden for Norden) med ophold over 24 timer, svarende til ambulant hæmodilalysebehandling i mere end 2 uger skal barriere-isoleres i svarperioden.
Ved erkendt smitte:
Følgende hygiejniske forholdsregler følges for at undgå spredning til andre patienter eller personale.
Patienten bliver på sin vante plads, dog helst på en stor stue, da der skal være 1½ meter til medpatienten.
Ved isolationsregimet er der følgende forholdsregler:
Patienten informeres om følgende:
Påtagning af værnemidler:
Værnemidler tages på udenfor stuen (rent område). Værnemidler er placeret på en isolationsvogn der placeres udenfor patientstuen.
Isolationsskiltning ved stuen:
Der er vigtigt med en synlig skiltning hos den isolerede patient. Der skal hænge 1 isolationsskilt på væggen ved sengen og 1 ved døren, så det er tydeligt for udefrakommende.
Aftagning af værnemidler:
Værnemidler tages af på sengestuen før stuen forlades (urent område).
Værnemidlerne tages af i følgende rækkefølge:
1. Handsker.
2. Overtrækskittel.
3. Evt. briller, visir eller maske.
4. Hånddesinfektion udføres umiddelbart efter.
Blodtryksmanchet: Alle patienten har deres egen blodtryks-manchet. Manchetten rengøres, når infektionen er ophørt.
Liftvejning: Patienten skal have sit eget engangsliftstykke, som opbevares i patientens skab i en plastikpose mellem behandlingerne. Liftstykket kasseres når infektionen er ophørt.
Patientskab: Skabet afsprittes af sygeplejersken, når saneringsbehandlingen påbegyndes. (Se nedenfor)
Service og bestik: Anbringes direkte i opvaskemaskinen i afsnitskøkkenet
Affald: Ingen specielle forholdsregler
Kørsel med taxa eller anden patientkørsel
Patienter med MRSA kan benytte transport sammen med andre patienter under følgende forudsætninger:
Kørsel med ambulance
Efter hæmodialysen:
Rengøring af patientstue:
Varighed af forholdsregler:
Ophævelse af forholdsreglerne kan først ske, når patienten har gennemgået en saneringsbehandling og 3 på hinanden følgende kontrolpodninger herefter er negative.
Saneringsbehandling:
Behandlingen kan først gennemføres, når alle sår er helet og antibiotisk behandling er ophørt. Behandlingen aftales med hygiejnesygeplejerske ###NAVN### tlf: ###TELEFON###.
MRSA-bærertilstanden behandles med klorhexidinsæbe 4 % (Hibiscrub® og Mediscrub®) og Bactroban® nasal 2 % i 5 dage. Skriftlig vejledning forefindes.
Kontrolpodningen:
Udføres 7, 14 og 21 dage efter endt saneringsbehandling. Der podes fra næse, svælg, perineum, evt. sår/indstikssteder, samt fra de lokalisationer hvor MRSA tidligere er blevet påvist.
Først når alle 3 kontrolpodninger er negative, kan patienten betragtes som MRSA-fri. Forholdsreglerne ophæves efter aftale med KMA’s læger eller hygiejnesygeplejersker.
Efter 6 måneder:
Efter 6 måneder laves endnu en kontrolpodning fra næse, svælg, perineum, evt. sår/indstikssteder, samt fra de lokalisationer hvor MRSA tidligere er blevet påvist.
Ved re-kolonisering må skift af evt. permanent dialyse kateter overvejes.
Bilag:
http://Isolationsregimer ved Methicillin resistente Staphylococcus aureus (MRSA)
http://Isolation ved ambulant besøg