For ansvarsforholdene vedrørende persondosimetri gælder at
- Den ansvarlige læge har ansvar for at personalet i fornødent omfang bærer persondosimetre.
- Bioanalytikere og læger skal bære godkendte persondosimetre.
- Persondosimetrilaboratoriet under Statens Institut for Strålebeskyttelse, SIS, leverer og udlæser de brugte persondosimetre. Der skal på afdelingen foreligge en fortegnelse over ansatte, der skal bære persondosimeter.
- Persondosimetrilaboratoriet skal være oplyst om bærernes cpr.nr.
- Persondosimetret skal bæres foran på kroppen, og ved arbejde i isotoplaboratorier bør det anbringes i brysthøjde på grund af eventuel blyafskærmning. Gravide bærer dosimetret i bæltehøjde. Hvis der anvendes blyforklæde, skal persondosimetret bæres under forklædet.
- Måleperioden er 1 måned.
- Ansvarlig sekretær indsamler umiddelbart efter måleperiodens afslutning de brugte film og sender dem til fremkaldelse til persondosimetrilaboratoriet
- Resultatlisterne fra SIS lægges i afdelingsbioanalytikerens postkasse.
- Afdelingsbioanalytikeren gennemgår resultatlisterne med den ansvarlig fysiker og begge signerer listerne. Ved tvivl eller problemer konsulteres den ansvarlige læge. Resultatlisterne anbringes i mappe i konferencerum.
Anvendelse af persondosimetre:
- Ved dosisovervågningen benyttes TL-dosimetre.
- Den ansvarlige læge foretager månedlig vurdering af måleresultaterne og brugerne informeres om måleresultaterne.
- Såfremt dosis inden for den sidste måned overstiger 0,5 mSv, vurderes det om der er behov for korrigerende handlinger til forbedring af strålehygiejnen på afdelingen.
- I oplæringssituationer bør benyttes elektroniske persondosimetre, da de kan aflæses umiddelbart efter eksponering, og da de advare med lyd, hvis dosishastigheden er høj.
- De elektroniske persondosimetre bør anvendes i nye eller ændrede arbejdsgange.
Ved risiko for relativt store doser til fingre og hænder, kan rekvireres finger- og håndledsdosimetre hos SIS.
Ved mistanke om usædvanlig stor persondosis, skal ansvarlig læge straks indsende den pågældendes persondosimeter til persondosimetrilaboratoriet. Her aflæses persondosimetret og resultatet forelægges ansvarlig læge snarest muligt og senest 24 timer efter at laboratoriet har modtaget dosimetret.
For gravide ansatte gælder:
Kvinder, der ammer, må ikke arbejde med åbne radioaktive kilder i mængder, der overstiger de maksimale aktivitetsmængder i en S1-standardtilladelse.
Ved arbejde med radioaktive kilder, skal arbejdet tilrettelægges således, at bestråling begrænses og forurening undgås.
- Ved enhver håndtering af radioaktive kilder, benyttes den fornødne afskærmning.
- Der bør anvendes værktøj, der giver god afstand til strålekilden, for eksempel en pincet og en tang, når dette er praktisk muligt.
- Der skal benyttes handsker.
- Ved injektion af radioaktive lægemidler, bør der lægges et sugende vandtæt underlag under det sted, hvor man indgiver injektionen.
- Hvor det er nødvendigt foregår arbejdet i LAF-bænk (cellemærkninger).
- Overalt på arbejdspladsen holdes en god orden.
- Der bør ikke på arbejdsstedet findes uvedkommende ting.
- Sørg for så stor afstand som muligt til radioaktive kilder/patienter.
Patientaktiviteter skal opbevares i blyholdere svarende til sprøjtestørrelsen.
Fantomer opbevares i blyskab i henfaldsrum.
Cæsium kilde opbevares bag blymursten og transporteres i ”blykuffert”.
Markører og markørpen opbevares efter lukketid i aflåst lokale og transporteres i egnet afskærmning.
Fladkilder opbevares i transportkasse og anbringes efter brug i henfaldsrummet.
Afskærmning skal sikre at dosishastigheden
- på ydersiden af opbevaringsstedet ikke overstiger 7,5 μSv/h.
- på arbejdspladser i nærheden af opbevaringssteder ikke overstiger 2,5 μSv/h.
- intet sted udenfor afdelingen overstiger 2,5 μSv/h.
Ved nuklearmedicinske undersøgelser
- vurderes deres berettigelse og muligheden for alternative undersøgelser overvejes. Alle overflødige nuklearmedicinske undersøgelser skal undgås.
- skal aktiviteten af den åbne radioaktive kilde bestemmes før hver enkelt indgift til patienten.
- af børn og unge skal aktiviteten reduceres under hensynstagen til at billedkvaliteten ikke forringes, se bilag gældende for klinisk fysiologisk/nuklearmedicinske afdelinger i Region Hovedstaden Børnedoser.
- af kvinder i den fertile alder skal patienten udspørges om eventuel graviditet. I tvivlstilfælde bedes patienten komme igen, når hun ved, hun ikke er gravid.
- skal ammende patienter instrueres i relevant ammepause, (se vejledning 06.1.GEH.13.5.Ammepause).
- med jodmærkede radioaktive lægemidler, som metaboliseres til jodid eller indeholder radioaktivt jod som urenhed, bør thyreoidea blokeres, hvor dette er relevant.
- med radioaktive lægemidler som udskilles gennem nyrerne, bør stråledosis til blæren reduceres, ved at patienten får rigeligt væske og mulighed for at tømme blæren tit.
De beregnede middelaktiviteter skal sammenlignes med de fastsatte referenceniveauer i Sundhedsstyrelsens vejledning om referenceniveauer.
Såfremt middelaktiviteterne til stadighed eller i væsentlig grad overskrider referenceniveauerne, skal årsagen hertil fastlægges og om muligt fjernes.
Ved nuklearmedicinsk behandling
- hvor der sker en mindre kortvarig overskridelse af aktivitetsgrænsen for ambulant behandling, kan der benyttes et passende venterum, med toilet, hvor patienten kan opholde sig indtil aktiviteten er fordelt og udskilt, således at restaktiviteten er kommet under aktivitetsgrænsen for hjemsendelse. I praksis overskrides aktivitetsgrænserne ikke, da patienter højst behandles med 600 MBq jodid.
Tilbage til top