12.2.HEH.13.1.2.Varme kartofler

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag

Formål

At kunne navigere i Varme Kartofler til daglig brug. At samle alle afdelingens kvalitetskontroller og sikre at de bliver udført, samt at alle værdier ligger indenfor de rigtige grænseværdier. Dette vil samtidig gøre at teknikerne i stand til at kunne få overblik over data og manglende kontroller.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Bioanalytikere, sygeplejersker,og læger på Afdeling for Nuklearmedicin

Tilbage til top

Definitioner

Ikke relevant.

Tilbage til top

 


Fremgangsmåde

Åbne Varme Kartofler

Der ligger en genvej på skærmens skrivebord i hvert rum som ser sådan ud:

 

Hvis genvejen ikke kan findes ligger den på P:\Klinisk Fysiologisk Afdeling Z\04 Apparatur\04_03 Software\Varme Kartofler\06_02_00 Konfigurationsfil\Varme Kartofler.Figur 1 viser et udpluk af start siden af Varme Kartofler med de menuer som findes.


                                                Figur 1: startside i Varme Kartofler.

 

Finde og navigere i oversigten over kvalitetskontroller

Fra startsiden: gå i Fil -> Vis rum oversigt. Her ses alle kontroller som skal udføres den dag på afdelingen. Figur 2 viser et eksempel på rumoversigten på en given dag.
Brug pilene i øverste venstre hjørne (A, figur 2) til at flytte mellem de to sider med rum-numre.I nederste venstre hjørne står dato’en (B, figur 2), og pilene kan bruges til at gå et par dage tilbage for at se hvad der er blevet lavet af foregående kontroller eller hvad der er de kommende dage.


Figur 2: rumoversigt. A: pile til at navigere mellem de to sider med rum. B: dato samt pile til at se oversigten på andre dage. C: farvekoder.

Farvekoderne: ses i nederste højre hjørne (C, figur 2).

  • Rød: almindelige kontroller som er reserveret men ikke udført endnu.
  • Gul: kontroller som er udført, men kan ikke godkendes eller et tal ligger udenfor grænseværdierne.
  • Grøn: kontroller som er udført og godkendt.

Nogle få kontroller vil være blå eller violette og det er opgaver som teknikerne skal udføre.
 

Bemærk: tidspunkterne for kontrollerne samt varighed skal i ikke tage jer af – de er bare sat så man nemmest får et visuelt overblik.

Sådan indtastes en kontrol

  • Dobbeltklik på kontrollen
  • Tast tal ind/check OK-bokse samt påfør initialer og afslut med OK nederst i vinduet
  • Check om kontrollen er grøn
  • Hvis den er gul, åben kontrollen igen og check at alt er tastet korrekt ind
  • Hvis kontrollen stadig er gul ligger apparatet udenfor grænserne og en tekniker tilkalde

En fejlet parameter vises med fed når man åbner en gul kontrol.


Eksempel på parametre i en kontrol med tal og tekst


Figur 3: eksempel på parametre med tal og tekst (Kollimator).

I de felter hvor man skal taste tal ind har systemet fået at vide hvad grænseområdet er og de bruges til at godkende kontrollen.


Der er kun tre typer af parametre hvor man skal taste tekst ind:

  • Ved angivelse af kollimatorer
  • Tidspunkter på ure i PET-CT
  • J/N ved angivelse af om metaltråden er synlig i rum 14(40)

Eksempler på parametre i en kontrol med check-bokse

Eksempler på hvordan check-bokse bruges ses i figur 4.
Check-boksene bruges hvis noget skal godkendes som eks. visuel flatfield og om ilt-udtagene virker eller som tilkendegivelse af at noget er udført som eks. kalibreringer. Hvis check-boksen efterlades uden afhakning vil kontrollen blive gul i rumoversigten.


Figur 4: eksempel på hvornår check-bokse bruges.

 

Sådan skriver man kommentarer til et apparat

Varme Kartofler har en log hvor man kan indtaste en kommentar til et apparat. For at bruge den lukkes rumoversigten så man er tilbage til startsiden. Fra startsiden gå i: Opret/Rediger -> Indtast log data (nederst i menuen). Et vindue som vist på figur 5 popper op. Her vælges apparat, skrives kommentaren og afsluttes med OK. Bemærk at kommentaren ikke kan være mere end 1024 karakterer.
Der er også mulighed for at indføre en log-kommentar via en knap direkte fra en åben kontrol.

Bemærk: Det kan ofte være en god idé at skrive initialer og tidspunkt på når man laver en log-kommentar.


Figur 5: vindue hvori log data til et apparat kan indføres.

Sådan ser man tidligere kommentarer i log’en

Gå tilbage til startsiden og ind i Statistik -> Udtræk log data. Her vælges apparatet og tidsrum og afsluttes med OK. Se eksempel i figur 6.

Bemærk: ønskes at se log data indført samme dag vælges Fra: dags dato og Til: morgendagens dato.


Figur 6: vindue til at udtrække tidligere indtastet log data (kommentarer).

Indsætning af ekstra kvalitetskontrol

Hvis en kontrol mangler i Rum Oversigten eller der laves en anden kontrol end den man plejer (eks. en kontrol som er hurtigere) kan den indføres i Rum Oversigten på følgende måde:

  • Vælg dato for hvornår kvaliteten skal bookes
  • Højreklik på Rum Oversigten på det rum og det tidspunkt kvaliteten ønskes placeret
  • Vælg Ny kvalitetskontrol reservation (figur 8)
  • Vælg kvalitetskontrollen fra drop-down menuen (den indeholder kun dem som er knyttet til rummet)
  • Check at farvekoden er ”Rød”
  • Øg varigheden til 30 minutter (betyder kun at den bliver stor nok til at man kan læse hele kontrol-navnet)
  • Afslut med OK

Bemærk: allerede eksisterende kvalitetskontroller må ikke slettes selvom de ikke udføres! Det er vigtigt for at se hvor tit en given kontrol bliver udført. Dette gælder også hvis man har erstattet en med en anden som er hurtigere at udføre.


Figur 7: højreklik-menu for ny booking af kvalitetskontrol.


Figur 8: vindue til valg af ny kvalitetskontrol-booking.

Regler for sletning af kontroller

Som udgangspunkt må kontrollerne som er booket ikke slettes. Der er dog to undtagelser:

  • Hvis rummet ikke er i brug en hel dag må daglige kontroller slettes
  • Hvis ikke-daglige kontroller laves en anden dag end den bookede og oprettes på den givne dag

Kontroller som ikke udføres på grund af tidsmangel eller af andre grunde end at de flyttes til en anden dag må IKKE slettes. Hvis en kontrol ikke er udført selvom rummet er i brug er det en god idé at lave en log-kommentar om hvad grunden er.

 

Se status på hvilke kontroller som ikke er lavet

Denne funktion kan bruges til at få overblik over hvilke kontroller som ikke er lavet i en bestemt periode i et rum

  • Gå i Fil -> Vis kvalitetskontrol status
  • Vælg rummet nederst til venstre
  • Vælg hvor lang tid tilbage kvalitetskontrol status skal vises til højre i Periode
  • eller vælg specifikt interval i Tidsinterval (her skal der også vælges ”Tidsinterval” i Periode)
  • Vælg om der kun skal vises godkendte, udførte eller ikke udførte kontroller eller om alle kontroller skal med i check-boksene
  • Tryk søg

Bemærk: ønskes at se log data indført samme dag vælges Fra: dags dato og Til: morgendagens dato.

 

Grafer over specifikke parameters udvikling over tid

For at få et overblik over hvordan en parameter (eks. UFOV på gammakamera) har udviklet sig over en tidsperiode kan man se en graf ved:

  • Gå i Statistik -> Udtræk kvalitetskontrol data
  • Vælg navnet på den ønskede kvalitetskontrol (samme navn som står på Rum oversigten)
  • Sæt hak i den/de parameter(re) som ønskes på grafen
  • Vælg tidsperioden for hvor langt tilbage data skal hentes fra
  • Tryk OK

Figur 9 viser et eksempel på den daglige kalibrering af ZAN 500 til lungefunktion.

Bemærk: ønskes at se log data indført samme dag vælges Fra: dags dato og Til: morgendagens dato.

 

At finde grænseværdierne for en given parameter

I Udtræk kvalitetskontrol data (se ovenfor) vises grænseværdierne for alle parametrene i en given kontrol med grå i kolonnerne med Min og Max (se figur 9).

 


Figur 10: vindue til visning af grafer for individuelle kontrol-parametre.

 

Oversigt over relevante højre-klik funktioner i Rum-oversigten

Figur 9: relevante højreklik-fuktioner i Rum-oversigten.
 

 

Problemløsning

Hvis der kommer en fejlmeddelelse op gentagne gange som ikke giver mening, luk Varme Kartofler ned og start det op igen. Ofte er problemet løst på denne måde.

Hvis en kontrol ikke reagerer som forventet, slet kontrollen og læg den ind igen.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Superbrugerne har ansvaret for at indholdet i denne instruks er korrekt og fyldestgørende. Den enkelte medarbejder har ansvaret for at kende og følge denne vejledning.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

LOV nr. 23 af 15/01/2018
BEK 669 af 01/07/2019
BEK 670 af 01/07/2019
BEK 671 af 01/07/2019

Tilbage til top

 


Bilag

Ikke relevant.

Tilbage til top