10.2.GEH.2.Opbevaring og bortskaffelse af åbne radioaktive kilder

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag

 Formål

At opfylde Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 670 af 1.juli 2019 hvad angår opbevaring og bortskaffelse af åbne radioaktive kilder.
Opbevaring og bortskaffelse af radioaktivt affald skal udføres på en sådan måde, at stråledosis for arbejdstagere, enkeltpersoner i befolkningen og befolkningen som helhed holdes på et acceptabelt niveau i overensstemmelse med de af Sundhedsstyrelsen fastsatte dosisgrænser.
For at opnå dette er det vigtigt, at der så tidligt som muligt sker en sortering af affaldet således, at man undgår blanding af nuklider med forskellige halveringstider.
Tilbage til top

 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Personale der er oplært i brug af åbne og lukkede radioaktive kilder på Afdeling for Nuklearmedicin, Gentofte Hospital.
Tilbage til top

 

 

Definitioner

Aktivitet: Måles i Becquerel (Bq).

Inaktivt affald: Affald hvor aktiviteten ikke overstiger 0,01MBq pr.kg. affald.

Fast affald :  Affald, der ikke betegnes som inaktivt, opfylder at dosishastigheden på intet punkt af overfladen overstiger 5 mikroSv/h. Det bortskaffes som klinisk sygehusaffald i henhold til hospitalets retningslinier.

Flydende affald: Affald i form af vandige opløsninger.
Tilbage til top

 

 

 

 

Fremgangsmåde

Følgende radionuklider registreres i data-program IBC-NM (se instruks 12.2.GEH.5.4.IBC dosiskalibrator

  •  75Se, 123I, måles og registreres ved ankomst.
  • 99mTC måles og registreres ved ankomst.

OPBEVARING

Alle radioaktive kilder skal være tydeligt mærket med symbol for radioaktivitet og teksten " Radioaktivitet ". Der skal være navn på radionuklid, aktivitet og dato. Rum, skabe og blyholdere skal være forsynet med advarselssymbol for radioaktivitet.

  • 81Rb/81mKr generator opbevares i afskærmet specialbeholder i slusen til radiopharmacien.
  • 18 F opbevares i KARL100 i radiofarmacien.
  • Patientaktiviteter opbevares i ”blyholdere” eller beskyttere af blyglas, i skab eller luger, under opsyn.
  • Øvrige radionuklider opbevares i køleskab i radiofarmacien.

Alt radioaktivt affald skal stå til henfald i henfaldsrummet efter følgende retningslinjer.

 

BORTSKAFFELSE


Generelt skal der ved bortskaffelse af kanyler, sprøjter m.m. der har været brugt til injektion af radioaktive lægemidler, foretages følgende:

  • Alt kasseres i gule kanylebokse,(undgå overfyldning),med advarselssymbol for radioaktivitet og navn på radionuklid, som sættes i blybeholder .
  • Når kanyleboksen er fyldt noteres dato og initialer og kanyleboksen anbringes i det høje blyskab i henfaldsrummet under pågældende isotop.

Hætteglas fra kit med 99mTc stilles i blyafskærmet skuffeskab under respektive ugedage. Efter en uge tømmes skuffen, vials puttes i en gul kanyleboks der står i en blybeholder på bordet i henfaldsrummet. 123I kasseres stadig i gule kanylespande som står i blybeholder.

Tablet fra 75Se kapsel anbringes i blyafskærmet skuffeskab efter udløbsdatoen (fra etiketteren) se formular 10.2.GEH.2.Bilag 1 Opbevaring og bortskaffelse af åbne radioaktive kilder.

Nedenfor følger en vejledning for de enkelte isotoper m.m.

99mTc
Alt materiale, der har været i forbindelse med 99mTc, kasseres i gule 99mTc-mærkede kanylebokse, som derefter anbringes på relevant hylde i henfaldsrummet.

123I
Hætteglas med  123I kasseres i gule kanylebokse i henfaldsrummet.

18F                                                                                                                                    
Alt materiale, der har været i forbindelse med 18F, kasseres i gule 18F mærkede kanylebokse som derefter anbringes i relevant hylde i henfaldsrummet.

81Rb/81mKr generator
Den brugte generator stilles i slusen til radiopharmacien efter brug og demonteres. Husk transportdokument med dato på.

 

Filter fra krypton
Filtret måles i dosiskalibratoren (se instruks: 09.2.GEH.2.81Rb/81mKr generator montering og kontrol).

Urinkolber (UnoComfor + UniBag)
Urinposer fra renografier m.m. tømmes i toilet, hvorefter der skylles ud og den tomme pose anbringes derefter i gul plastikpose. Inden arbejdstids ophør bortskaffes den som klinisk risikoaffald og anbringes i den gule papirsæk i affaldsrum ved opgang 4.

Urinposer indeholdende 18F tømmes straks i toilet hvorefter der skylles ud. Den tomme urinpose/ bleer lægges til henfald i gul plasticpose mærket med advarselsmærke med hvilken isotop, dato og initialer. Posen opbevares i henfaldsrummet til den kan bortskaffes som klinisk risikoaffald og anbringes i den gule papirsæk i affaldsrummet ved opgang 4.

Bortskaffelse fra højskab (fast affald)
Hver mandag måles og bortskaffes kanyleboksene fra det høje blyskab. Hvis der ligger gule plasticposer måles ligeledes overfladen på disse.
Generelt gælder, at såfremt dosishastigheden på intet punkt på overfladen af en kanyleboks/ plasticpose med affald overstiger 5 µSv/h (måles med Rados RDS-200), skal advarselsmærker for radioaktivitet fjernes. Kanyleboksene sætte på et rullebord, som står i affaldsrummet ved opgang 4. De gule plasticposer lægges i den gule papirpose i affaldsrummet. Kanyleboksene skal være mærket med dato og afdeling ( GEH-212 ).

Flydende affald.
Flydende affald, (diverse standarder) hældes efter henfald ud i vask (isotopafløb) i radiofarmacien. Husk efterskylning med vand.

Kontamineret tøj
Kontamineret tøj, sengetøj og lign. kasseres straks og ligges i gule plastposer i henfaldsrummet. Det noteres dato og isotop på posen. Poserne måles sammen med affald fra højskab og sendes til vask hvis aktivitet ikke overstiger 5 µSv/h (måles med Rados RDS-200).


Tilbage til top

 

 

Ansvar og organisering

Afsnitsledelsen har ansvar for udarbejdelse og realisering af denne vejledning.
Afsnitsledelsen har ansvar for godkendelse af denne vejledning.
Alt personale har ansvar for at følge denne vejledning.
Tilbage til top

 

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Tilbage til top

 

 

Bilag