At opfylde Sundhedsstyrelsens bekendtgørelser, hvad angår opbevaring og bortskaffelse af radioaktive kilder.
Opbevaring og bortskaffelse af radioaktivt affald skal udføres på en sådan måde, at stråledosis for arbejdstagere, enkeltpersoner i befolkningen og befolkningen som helhed holdes på et acceptabelt niveau i overensstemmelse med de af Sundhedsstyrelsen fastsatte dosisgrænser.
For at opnå dette er det vigtigt, at der så tidligt som muligt sker en sortering af affaldet således, at man undgår blanding af nuklider med forskellige halveringstider.
Aktivitet: Måles i Becquerel (Bq).
Måling af overfladeaktivitet: Målingen foretages ved Rados RDS 200, som ligger i skabet i affald/modtagerummet (54-PE 302). Afstand til overfladen skal være maksimalt 5cm. Dette er et krav til transport af radioaktive stoffer
Aktivitetskoncentration: Den mængde aktivitet per masse (i Bq/g). Aktivitetskoncentrationen er afgørende, hvordan og hvornår man må bortskaffe radioaktiv materiale.
Inaktivt affald: Affald hvor aktiviteten ikke overstiger grænseværdien fastlagt i Bilag 4 af Bek. 670/2019. Se Tabel 1 for opbevaringstider før bortskaffelse af isotoper, som bruges på afdelingen. Tabel 1 er et værktøj, som tager højde for den tid, der skal går før selv store mængder af den beskrevede isotop er inaktiv.
Fast affald: Affald, der ikke kan betegnes som inaktivt. Dette skal sættes til henfald og efter inaktivitet bortskaffes som risikoaffald i henhold til hospitalets retningslinjer eller overdrages til Dansk Dekommisionering
Flydende affald: Affald i form af vandige opløsninger. Skal hældes i isotopafløb, når aktivitetskoncentrationen er tilstræklig lavt. Husk efterskylning med vand. Der findes kun isotopafløb i rum 54-PE305 og 53-QF317.
Sortering
Generelt skal der ved bortskaffelse af kanyler, sprøjter m.m., der har været brugt til injektion af radioaktive lægemidler, foretages følgende:
Alt kasseres i gule kanylebokse, som sættes i blybeholder med advarselssymbol for radioaktivitet og angivelse af isotop (undgå overfyldning)
Når kanyleboksen er fyldt eller tages ud af brug, noteres rumnr. og dato på kanyleboksen. Efter bortskaffelsestidspunkt i tabel 1 (hvis kassen indeholder flere isotoper tæller den længste opbevaringsperiode) kontrolmåles den på overfladen og hvis målingen er <5µSv/h, må den smides ud som risikoaffald på affaldsgangen mellem gang P og gang O eller anbringes i blyskabet under den pågældende ugedag i affald/modtagerummet (54-PE 302).
Vejledning for de enkelte isotoper, urindunke og urinkolber:
18F (Flour 18)
Kasserede hætteglas med 18F står til henfald i blyskabet i affald/modtagerummet (54-PE 302).
Sprøjter, der har været i forbindelse med 18F, kasseres i gul kanyleboks mærket med 18F i blyskabet i affald/modtagerummet.
Begge dele anbringes i skuffen mærket andre isotoper.
99m Tc (Technetium 99m)
Hætteglas kasseres i kanylebokse i blyskabet mærket med ugedage.
Sprøjter, der har været i forbindelse med 99mTc, kasseres i gule 99mTc-mærkede kanyleboks i blybeholder på injektionsbordene, som derefter anbringes i blyskabet under den pågældende ugedag i affald/modtagerummet (54-PE 302).
123I (Iod 123)
Kasserede hætteglas med 123I står til henfald i blyskabet i affald/modtagerummet (54-PE 302).
Sprøjter, der har været i forbindelse med 123I, kasseres i gul kanyleboks mærket med 123I i blyskabet i affald/modtagerummet.
Begge dele anbringes i skuffen mærket andre isotoper.
131I (Iod 131)
Ikke brugte doser fra iodbehandling stilles i kælder til henfald, noteres i bogen.
For 200 MBq er det 78 dage ≈ 3 måneder
For 400 MBq er det 86 dage ≈ 3 måneder
For 600 MBq er det 91 dage ≈ 3 måneder
For 1.1 GBq er det 98 dage ≈ 4 måneder
For 3.7 GBq er det 112 dage ≈ 4 måneder
Urinkolber
Skal tømmes på patienttoiletter eller i skyllerum, hvorefter der trækkes ud /skylles grundigt med vand.
Bortskaffelse af radioaktiv affald
FAST AFFALD
Generelt gælder, at fast affald kun kan bortskaffes, hvis aktivitetskoncentrationsindex ikke overstiger værdierne i bilag 4 (og dermed kan betegnes som inaktiv) og såfremt dosishastigheden på intet punkt på overfladen overstiger 5µSv/h, kan advarselsmærker for radioaktivitet fjernes eller annulleres. Affaldet bortskaffes herefter som risikoaffald på affaldsgangen 54-OU400. Det foregår i den store gule kanyleboks i affald/modtagerummet.
I praksis foretages målingen med dosimeter, der opbevares i det gule skab i affald/modtagerummet (54-PE 302).
Ved bortskaffelse skal alle advarselsmærker eller lign. ang. radioaktivitet fjernes eller på anden vis annulleres. Fast affald, som ikke kan bortskaffes skal overdrages til Dansk dekomissionering senest efter et år.
HÆTTEGLAS OG ELUAT fra 99mTc-GENERATOR
Hætteglas med kits præpareret med 99mTc og hætteglassene med 99mTc-eluat sættes dagen efter brug i blyskabet i affald/modtagerummet, mandagskit i mandags skuffe, osv. Efter 1 uge måles spanden foran monitoren og glassene smides ud som risikoaffald i en gul spand på affaldsgangen 54-OU400.
99mTc-MÆRKEDE KANYLEBOKSE:
Gule kanylebokse mærket med 99mTc kontrolmåles to dage efter datomærkning af bioanalytiker/sygeplejerske. Udsmidning foregår i henhold til ovenstående vejledning for fast affald. På 99mTc-kanylebokse, som efter fire dage ikke kan bortskaffes som klinisk sygehusaffald, overstreges 99mTc-navnet. Herefter sørger fysiker/ingeniør for bestemmelse af indhold, så kanyleboksen kan blive mærket korrekt.
IKKE 99mTc-MÆRKEDE KANYLEBOKSE:
Disse kontrolmåles og fjernes efter behov af bioanalytiker/sygeplejerske, som eluerer den pågældende dag.
ANDET RADIOAKTIVT AFFALD
Papir, handsker o.l. som er blevet kontamineret med 99mTc opbevares bag bly i blyskabet i affald/modtagerummet i en uge, kontrolmåles og smides ud som almindeligt affald i den sorte affaldssæk på affaldsstativet.
Hvis det er kontamineret med 131I køres det i kælderen til henfald, husk indskrivning i depotlogbog.
ANDEN ISOTOP
Hætteglas samt sprøjter og andet affald skal opbevares bag bly. Bortskaffes i henhold til ovenstående, er dette ikke muligt skal affaldet køres i kælderdepot (rum QK 011). Husk indskrivning i depotlogbog.
Tc-generator
Skal efter brug opbevares i kælderdepot (rum QK 011). Ved nedsættelse i depot skal de indskrives i depotets logbog. Tc-generatorer, der er 10 uger eller ældre, må afhentes af leverandør. Når generatorerne fjernes fra depot, skal det udskrives af logbog.
Rb-generator
Skal efter brug opbevares i kælderdepot (rum QK 011). Ved nedsættelse i depot skal de indskrives i depotets logbog. Rb-generatorer bliver en gang om året sendt til Dansk Dekomissionering. Når generatorerne fjernes fra depot, skal det udskrives af logbog.
Tabel 1
Bortskaffelsestidspunkter for nuklider, der forefindes i Afdeling for Nuklearmedicin.
###TABEL_1###Ved blanding af isotoper gælder altid den længste bortskaffelsestispunkt. Yderlige isotoper kan bortskaffes, når aktivitetskoncentrationen er under værdien fastlagt i bilag 4 i Bek. 670 fra 01/07/2019. Dette kan afviges fra, hvis den radioaktive materiale bliver overdraget fx. til Dansk Dekommisionering.
BORTSKAFFELSE
ALLE tomme papkasser skal TYDELIGT overstreges med SORT, der hvor radioaktivitetsmærket er. DOG: Tc-generatorens radioaktivitetsmærke på papkassen FJERNES HELT, når generatoren tages op fra kælderen, og sendes retur.
Indholdet af affaldsbeholderne mærket med ugedage kan kasseres som klinisk risikoaffald på gangen 54-OU400, når bortskaffelsestidspunkt er overskredet og en måling af overfladestrålingen fra affaldsbeholderne ikke overstiger 5 µSv/h (pga. transportkrav).
Målingen foretages med Rados RDS 200, som ligger i skabet.
Kassering af kontaminerede brugsgenstande (handsker, cell-stof, blå afdækningsstykke og fyldte gule kanylebokse, m.m.) kan ske, når bortskaffelsestidspunkt fra tabel 1 er overskredet og overfladestrålingen ikke overstiger 5 µSv/h et hvilket som helst sted på overfladen (pga. transportkrav). Kanyleboksen kasseres som klinisk risikoaffald ved gangen 54-OU400.
Hvis overflademålingen overstiger 5 µSv/h på et hvilket som helst sted på overfladen af kanyleboksen, stilles kanyleboksen tilbage i skuffen til yderligere henfald.
Iod:
Hvis aktivitetskoncentration overstiger 10Bq/g, noteres isotop, dato og initialer, og boksen bringes til henfald i 3 måneder i isotopdepotet i kælderen.
Afdelingsledelsen har ansvar for at realisere denne vejledning.
Alle ansatte, der anvender radioaktive kilder, skal kende og følge denne vejledning.
Ansvarlig fysiker og radiokemigruppen er ansvarlig for at vejledningen er korrekt og opdateret.
LOV nr. 23 af 15/01/2018
BEK 669 af 01/07/2019
BEK 670 af 01/07/2019
BEK 671 af 01/07/2019