06.2.HEH.7.2.37.Siemens Intevo Bold, Galdevejsskintigrafi

 

Siemens Intevo Bold, Galdevejskintigrafi 

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Undersøgelsesprincip
Varighed
Indikationer
Kontraindikationer
Graviditet og amning
Forberedelse
Fremgangsmåde
Lægemidler, aktivitetsmængde og stråledosis
Fortolkning og svar
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Formål

At fremstille galdevejene med henblik på visualisering af eventuelle sygelige tilstande i disse.

Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejersker, bioanalytikere og læger på Afdeling for Nuklearmedicin.

Tilbage til top

Undersøgelsesprincip

Efter intravenøs injektion af 99mTC- Bromo vil sporstoffet optages i leveren og udskilles i galdevejene. Med et gammakamera kan sporstoffets vej gennem galdevejen følges med henblik på påvisning af sygelige tilstande i disse.

Tilbage til top

Varighed

Ca. 1½ time.

Tilbage til top

Indikationer

Mistanke om akut cholecystis.
Mistanke om galdereflux, galdevejsatresi (nyfødte-se børnevejledning i rum 10), galdevejslæsioner (fistler og lækager), afløbshindring (sten i ductus cysticus eller i ductus choledochus) samt sphinter Oddi dyskinesi.
Vurdering af galdevejs-tarm anastomose og endoprotesefunktion.

Tilbage til top

Kontraindikationer

Ikke relevant.

Tilbage til top

Graviditet og amning

Undersøgelsen er ikke absolut kontraindiceret ved graviditet. Der bør dog overvejes om patienten eventuelt kan undersøges uden brug af ioniserende stråling, ex. UL-undersøgelse ved mistanke om akut cholecystitis.
Ammepause er ikke nødvendig. Der kan dog forekomme fri pertechnetat i forbindelse med fremstillingen af sporstofkittet og man kan derfor overveje anbefaling af ammepause de første 4 timer efter undersøgelsen, samt at første portion mælk malkes ud og kasseres.

Forberedelse

Patienten skal være fastende, mindst 4 timer og gerne 6 timer inden undersøgelsen, dog skal patienter med endoprotese og patienter mistænkt for galdelækage IKKE være fastende. Evt. sondeernæring skal også pauseres 4 timer forud for undersøgelsen.

Bemærk: at faste mere end 24 timer ikke er hensigtmæssigt, da det kan medføre, at galdeblæren ikke fyldes og dermed ikke kan visualiseres.

Fremgangsmåde

Patienten undersøges liggende i rygleje. Detektor 1 placeres så tæt over leveren som muligt, centreret over højre cuvertur .Optagelsen startes umiddelbart efter sporstofinjektionen med dynamisk optagelse i 1 time (60 frames af 60 sekunder). Ved manglende afløb fra galdeblære til tarm laves statisk billede efter yderligere 1 time, hvor patienten har fået noget at spise, gerne fedtholdigt. Ved fortsat manglende afløb til tarm kan 4 eller 24 timers billede overvejes. Ved mistanke om galdelækage kan supplerende statiske billeder med forskellig lejring af patienten overvejes ligesom supplerende SPECT-CT overvejes afhængig af den kliniske indikation.

Apparatur:

Siemens Intevo Bold, LEHR kollimator.

Der injiceres og Tryk Go, undersøgelsen startes.

Der optages 60 frames af 60 sekunder.

Tilbage til top

Lægemidler, aktivitetsmængde og stråledosis

Stråledosis:                  

3mSv.

Lægemiddel/dosis:    

175 MBq Bromo.

Fortolkning og svar

Undersøgelsen gennemses med cinefunktion. Normalt ses hurtig optagelse i leveren efterfulgt af aktivitet i intra- og ektrahepatiske galdegange, galdeblære og tyndtarm. Alle strukturer skal være synlige indenfor 1 time. Fortolkning i øvrigt afhænger af den kliniske problemstilling. Er patienten i behandling med morfika, kan dette medføre konstriktion af Sphincter Oddi med deraf følgende sen udskillelse til tarmen.

Ansvar og organisering

Superbrugerne har ansvaret for at indholdet i denne instruks er korrekt og fyldestgørende. Den enkelte medarbejder har ansvaret for at kende og følge denne vejledning.

Reference, lovgivning og faglig evidens, samt links hertil

SNM Guideline for Hapatobiliary Schintigraphy V4.0

SIS, Vejledning om anbefalet længde af Pause eller ophør med amning. 2011.

LOV nr. 23 af 15/01/2018
BEK 669 af 01/07/2019
BEK 670 af 01/07/2019
BEK 671 af 01/07/2019