Bioanalytikere, radiografer, sygeplejersker og læger på Afdeling for Nuklearmecicin, Herlev Hospital, som arbejder med knogleskintigrafi.
Intravenøst injiceret 99mTc-HDP optages i skelettet. Den regionale optagelse påvirkes af den regionale metaboliske aktivitet, men er også afhængig af lokalt flow og knoglevolumen. Godt halvdelen af stoffet udskilles uomdannet via nyrerne.
Billedoptagelse 2-3 timer efter injektion af sporstof.
Mistanke om patologiske tilstande i knoglerne: Fx: infektion/inflammation, knogletumores/metastaser, knogledysplasi, refleksdystrofi, aseptisk knoglenekrose, traumer (tvivl om frakturer, stressfrakturer, ”battered child syndrome”) samt knoglerelaterede smerter.
Selvom graviditet sjældent ses blandt pædiatriske patienter, bør dette overvejes hos piger, der er kønsmodne. Hvis en pige er gravid, træffes lægelig afgørelse om, hvorvidt undersøgelsen bør/skal gennemføres.
Børn <8 år møder med velfungerende venflon.
Børn >8 år påsmøres EMLA creme på albuevener i henhold til vejledning om EMLA creme.
Det er vigtigt, at såvel barnet som forældrene er velinformerede om undersøgelsesforløbet og ikke mindst er indforståede med vigtigheden af, at barnet ligger stille ved billedoptagelsen. Der informeres om, at eventuel sedation af barnet kan blive nødvendigt, hvis barnet ikke er i stand til at ligge stille. Sedation kan medføre behov for anlæggelse af blærekateter.
Ved undersøgelse af spædbørn, kan det være en fordel, at billeddannelsen tilrettelægges således, at den kan foregå, mens barnet sover. Til større børn anbefales medbragt underholdning, eksempelvis film, musik, højtlæsningsbog eller lignende.
Ved undersøgelse af børn, der bruger ble, skal bleen være helt tør ved undersøgelsen.
Patienten identificeres dels i forbindelse med injektion af radioaktivt sporstof og dels i forbindelse med selve undersøgelsen. Kontrollen består i patientens egen angivelse af navn og personnummer, som sammenholdes med journaloplysningerne.
Er dette ikke muligt grundet barnets alder, kontrolleres data på patientarmbånd med journaloplysningerne og pårørende hvis muligt.
Der injiceres 99mTc-HDP efter gældende retningslinjer (vægtafhængig dosis, se nedenfor).
I de 2-3 timer fra injektion til billedoptagelse opholder barnet sig på Børneafdelingen/-ambulatoriet. Her (og i de efterfølgende 24 timer) opfordres/nødes barnet til af drikke mest mulig væske. Dette medfører ofte spontan vandladningstrang, således at stråledosis til blæren reduceres.
Barnet møder herefter på Afdeling for Nuklearmedicin i anvist rum, hvor eventuel ble skal skiftes før lejring og billedoptagelse. Større børn skal lade vandet inden lejring og billedoptagelse.
Meget små børn: Barnet placeres i ”vuggen”, der stilles direkte på kamerahovedet. Når barnet er faldet til ro, optages statiske billeder af hele kroppen med matrix 256 x 256, LEHR kollimator og der optages mellem 500.000 og 1 million counts. Overvej eventuelt zoom.
Små børn: Børn, der er for store til at ligge i ”vuggen” og op til 4-5-årsalderen. Barnet lejres på samme måde som voksne på lejet, eventuelt med ”svøb”, således af barnet lettere falder til ro og holdes på plads. Der kan eventuelt anvendes Krøyerpude, sandsække m.m. i forbindelse med lejring. Der tages statiske billeder af hele kroppen med matrix 256 x 256, LEHR kollimator og der optages mellem 500.000 og 1 million counts.
Lejring af større børn: Barnet lejres som voksne og der udføres helkropsoptagelse med matrix 512 x 1024 eller større, LEHR kollimator og med følgende skanningshastigheder:
###TABEL_1###
Der suppleres eventuelt med statiske billeder og/eller SPECT af påviste foci.
Overvej altid optagelse med pinhole-kollimator eller zoom til evaluering af relativt små anatomiske strukturer.
Hvis supplerende lowdose-CT i forbindelse med SPECT overvejes, bør stråledosis i forbindelse hermed også nøje overvejes.
F.eks. 80 KV, 40-45 mas.
99mTc-HDP
Dosis er vægtafhængig, se seneste version af dosiskort fra EANM.
Minimum dosis: 40 MBq
Maximum dosis: 500 MBq
Effektiv dosis
###TABEL_2###
Ovennævnte effektive doser gælder ved blæretømning 3 timer efter sporstofinjektion.
Husk: Ved stort væskeindtag og dermed hyppigere blæretømning reduceres stråledosis!
Optagelsen i skelettet beskrives systematisk, f.eks. ved at beskrive de patologiske fund først eller ved at beskrive aktivitetsfordelingen i kranio-kaudal retning. Det er vigtigt, at konklusionen munder ud i et svar på det spørgsmål, som har ført til henvisningen. Manglende optagelse i f.eks. en nyre eller ekstraossøs aktivitetsoptagelse beskrives som bifund.
Husk, at øget aktivitetsoptagelse i vækstzoner er et normalt fund – dog er det vigtigt, at vurdere symmetrien.
Fejlkilder:
Forkert lejring (asymmetri)
Kontaminering
Overlejrende kateterposer/slanger
Fuld blære, der skygger for bækkenknogler
Stråleabsorberende genstande
Paravenøs injektion
For tidlig billedoptagelse efter injektion
Urolig patient
Superbrugerne har ansvaret for at indholdet i denne instruks er korrekt og fyldestgørende. Den enkelte medarbejder har ansvaret for at kende og følge denne vejledning.
Jan Stauss, Klaus Hahn, Mike Mann, Diego De Palma:
Guidelines for paediatric bone scanning with 99mTc-labelled radiopharmaceuticals and 18F-fluoride.
Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2010 Aug; 37 (8): 1621-8.
EANM Dosage Card (version 1.2.2014)
LOV nr. 23 af 15/01/2018
BEK 669 af 01/07/2019
BEK 670 af 01/07/2019
BEK 671 af 01/07/2019