Personale der arbejder med radioaktive istoper på Afdeling for Nuklearmedicin, Gentofte Hospital.
Tilbage til top
Alle oplysninger i denne vejledning er taget fra Sundhedsstyrelsen - Statens Institut for Strålebeskyttelse: Vejledning om anbefalet længde af pause eller ophør med amning.
Ved nuklearmedicinske undersøgelser af kvinder, der ammer, er det nødvendigt at antage, at noget af det radioaktive lægemiddel afsættes i mælken, da mange af disse lægemidler udskilles i brystmælk. Det bør derfor overvejes, om proceduren kan udsættes. Hvis undersøgelsen skal foretages, skal amningen i nogle tilfælde indstilles, indtil det radioaktive lægemiddel udskilles i så små mængder, at det sikres, at barnet ikke kan modtage en effektiv dosis på mere end 1 mSv. Nedenstående retningslinjer for pause eller ophør med amning bør derfor følges for de nævnte lægemidler.
Hvis amningen skal fortsættes, anbefales det at malke mælk ud før undersøgelsen og opbevare mælken. Ved første måltid efter undersøgelsen kan barnet mades med den gemte mælk, mens kvinden kan malke ud og kassere den radioaktive mælk.
Udover det hensyn, der omtales her, i forbindelse med amning og mælk, skal der også tages hensyn til den stråling, der kommer direkte fra moderen i forbindelse med indgift af det radioaktive lægemiddel. Her skal man som altid være opmærksom på at tage de nødvendige forholdsregler mht. graden af kontakt med andre voksne såvel som børn, herunder både barnet, der ammes og andre ældre børn.
###TABEL_1###1) Afbrydelse af amning er ikke nødvendig for C-11, N-13 og O-15 pga. de korte halveringstider.
2) Der behøves ingen pause for de fleste Tc-99m mærkede materialer under forudsætning af, at der ikke findes fri pertechnetat i lægemidlet. For en sikkerheds skyld kan det anbefales, at amning afbrydes i de første 4 timer efter undersøgelsen, og at den første portion mælk i denne periode kasseres.
3) Alle I-123 mærkede materialer (undtaget hippuran) har som udgangspunkt > 3 uger pga. risiko for forurening med andre iod-isotoper. Såfremt producenten kan garantere radionuklidisk renhed af I-123 på mindst 99,65 % kan pausen dog begrænses til 96 timer.
4) Forholdsregler skal træffes til at sikre at stråledosis til spædbarnet er så lav som muligt og, som hovedregel, ikke over 1 mSv. Beregning af stråledosis til barnet og ammepausen varighed kan udføres af den ansvarlige fysiker. Vejledning kan fås ved henvendelse til Statens Institut for Strålebeskyttelse.
Afsnitsledelsen har ansvar for udarbejdelse og realisering af denne vejledning.
Afsnitsledelsen har ansvar for godkendelse af denne vejledning.
Alt personale har ansvar for at følge denne vejledning.
Tilbage til top
Sundhedsstyrelsen: Vejledning om anbefalet længde af pause eller ophør med amning
LOV nr. 23 af 15/01/2018
BEK 669 af 01/07/2019
BEK 670 af 01/07/2019
BEK 671 af 01/07/2019