Tuberkulose (TB) er en sygdom, der forårsages af mykobakterier, som tilhører M.tuberkulosis komplekset (M.tuberkulosis, M.bovis og M.africanum). Mykobakterier er syrefaste stave, som kan overleve i ventrikelsekret uden at blive nedbrudt.
Lungetuberkulose er den hyppigste manifestation med 80% af tilfældene. Her ses klassisk feber, vægttab, hoste, hæmoptyse, brystsmerter, åndenød og nattesved. Tuberkulose kan manifestere sig i alle andre organer end lungerne, kaldet ekstra-pulmonal TB (EPTB): Disse former udgør de øvrige 20%.
Glandel og plural TB er de hyppigste former for EPTB, men EPTB kan også præsentere sig som recidiverende dyrkningsnegative abscesser, samt i nyrer-urinveje, mave-tarm-kanal, knogler, led, i hud og underhud, samt i centralnervesystemet, hvor tuberkuløs meningitis er en livstruende tilstand. Erythema nodosum kan være en tidlig manifestation af tuberkulose. EPTB må mistænktes ved langvarig uforklaret sygdom.
Visitation
Patienter med feber af ukendt årsag eller med mistanke om kræft grundet uforklaret langvarig sygdom udredes ofte initialt i diagnostisk enhed eller infektionsmedicinsk afdeling eller ambulatorium. Andre patienter udredes i gastromedicinsk regi på mistanke om inflammatorisk tarmsygdom eller på ørenæsehalsafdelingen på grund af glandelsvulst og mistanke om lymfom.
Ved påvist eller kraftig mistanke om tuberkulose, henvises patienten sub-akut til tuberkulose-ambulatoriet eller akut til indlæggelse på lungemedicinsk afdeling Y Herlev Gentofte Hospital, Gentofte afhængigt af den kliniske tilstand.
HIV-positive patienter med tuberkulose, patienter med tuberkuløs meningitis eller patienter med multiresistent tuberkulose behandles på infektionsmedicinske afdelinger.
Isolation og smitteopsporing
Patienter med ekstrapulmonal tuberkulose smitter som hovedregel ikke. Patienter, hvor tuberkulose i lungerne ikke kan udelukkes, skal være isolerede indtil der foreligger 3 negative mikroskopiundersøgelser fra velegnet materiale.
Diagnostik og udredning af tuberkulose
Tuberkulose ses hos personer, der kommer fra et tuberkulose højendemisk område (f.eks. det sydlige Afrika, Grønland, Asien), eller som tilhører lokale risikogrupper i DK, som f.eks. socialt udsatte, alkoholikere eller hjemløse. Øget risiko for at udvikle tuberkulose ses hos personer med immundefekt på grund af HIV-infektion, behandling med immunsupprimerende biologiske lægemidler, terminal nyreinsufficiens og dialyse, immunsuppression i forbindelse med organ eller stamcelle-transplantation.
Sikker diagnose stilles ved
En eller flere dyrkninger med vækst af M. tuberkulosis fra relevant materiale
Indirekte stilles diagnosen ved
Prøveudtagning og bestilling
I Sundhedsplatformen bestilles: Mycobacterium(TB)(mikroskopi,PCR og dyrkning) nummer ###TELEFON###
Hastemikroskopi
Detaljer vedrørende prøvetagning og forsendelse, SSI:
Prøveopsamling
Histologi
Mantoux og Quantiferon.
Positiv test kan støtte mistanke om Tuberkuloseinfektion, hvorimod ingen af de to test, kan adskille aktiv tuberkulose fra infektion med M. tuberkulosis. Der kan desuden forekomme falsk negative svar og derfor udelukker et negativt svar ikke Tuberkulose hos personer, som er meget syge/immunsupprimerede. Konferer med speciallæge i infektionsmedicin eller lungemedicin med tuberkulose kompetencer.
Billeddiagnostik
Røntgen af thorax tages på alle patienter, også ved EPTB for at be- eller afkræfte pulmonal involvering og evt. smitsom lungetuberkulose.
Andre former for billeddiagnostik såsom CT, MR og PET CT og ultralydsscanning kan komme på tale for at vurdere udbredning af sygdom, ved mistanke om ekstrapulmonale foci og ved behandlingssvigt.
CT-thorax er mere sensitiv og er bedre til at visualisere udbredning i lunger og mediastinum, samt til at finde ekstrapulmonale foci end konventionel røntgen af lunger. MR-scanning er bedst ved knogle og led TB da MR er kan visualisere såvel infektion i knogle som udbredning til de omkringliggende bløddele herunder spinalkanal og epiduralrum. MR anvendes endvidere ved CNS TB.
CT eller MR kan bruges til at demonstrere perikardie effusion og perikardie fortykkelse.
FDG-PET/CT kan anvendes til visualisere ekstrapulmonal tuberkulosefoci og anvendes ofte i udredning af patienter med feber af ukendt årsag. PET/CT kan muligvis diagnosticere meget tidlig TB, samt måske bruges til monitorering af behandling. Der er dog ingen guidelines for brug af 18F-FDG-PET/CT til diagnostisk og monitorering af TB.
HIV test:
Skal tilbydes alle med påvist Tuberkulose og indgår i udredning af patienter med OBS ekstrapulmonal tuberkulose.
Smitteopsporing:
Al smitteopsporing foregår via Gentofte Hospital. Det gælder også for hiv-positive patienter og patienter med EPTB .
Samtidig med indsendelse af anmeldelse skal kopi af denne samt oplysninger om arbejdsforhold, familiære kontakter og andre nære kontakter, samt oplysninger om tilknytning til institutioner sendes/faxes til Lungemedicinsk afdeling Gentofte Hospital. Her foretages kontaktopsporing, som har til hensigt at afklare, hvordan patienten er blevet smittet, om patienten har smittet andre og om muligt at bryde en aktiv smittekæde.
Fax nr. Gentofte Hospital Lungemedicinsk afdeling: ###TELEFON###. Evt. kan afdelingen kontaktes på ###TELEFON### (dagtid).
Tuberkulose, diagnostik og behandling af patienter med (SFR VIP): Tuberkulose - diagnostik og behandling af patienter med (NBV)
Smittefare og isolation (HGH VIP): Lungetuberkulose
Tuberkulosebehandling National Klaringsrapport:
https://www.ssi.dk/-/media/arkiv/indhold/dk-dansk/syg domsleksikon/tb-guideline_dk_2018.pdf?la=da
Smitteopsporing HGH VIP: Tuberkulose, smitteopsporing ved patienter med (NBV)
Ventrikelskyl HGH VIP: Ventrikelskylning
Latent tuberkulose hos immunsupprimerede- screening og behandling af (HGH og NOH VIP):
Latent tuberkulose hos immunsupprimerede- screening og behandling af