TERMINAL LEVERINSUFFICIENS/LEVERSVIGT OG

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde samt afgrænsning af patientgruppe
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
 

Formål

Overordnet er målet at øge opmærksomheden for palliative behov hos patienter med livstruende leverinsufficiens/leversvigt med henblik på at sikre den bedst mulige basale palliative behandling samt at identificere de patienter der vurderes at have behov for specialiseret palliativ indsats.

 

Via multidisciplinær(MDT) konference  at sikre en målrettet, tværfaglig indsats med henblik på at:

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde samt afgrænsning af patientgruppe

Patienter med leverinsufficiens/leversvigt med forløb på Afdelingen for Mave-, Tarm- og Leversygdomme, Herlev Hospital

 

DETAGERE

Faste deltagere (indkaldes fast):

 

Leverambulatoriet/DA54R1M:

Læger: ###NAVN###

Plejepersonale: ###NAVN###

 

D112M:

Læger: ###NAVN###

Plejepersonale: ###NAVN###

 

Palliationsenheden:  

Læger: ###NAVN###

Plejepersonale: ###NAVN###

 

Soc sgpl:

###NAVN###

 

Diætist:

###NAVN###

 

Ad hoc deltagere

Øvrige læger og plejepersonale fra Gastroenheden og Palliationsenheden

 

TID OG STED

2. torsdag i hver måned kl.14-15

Kaffestuen i leveramb. DA54R1M

 

RESOURCER

3 patienter/MDT konf

 

TILMELDING

Sidste frist for tilmelding af patienter er 1 uge før.

Patienter kan tilmeldes ved at:

Listen over tilmeldte patienter kan tilgås ved oprettelse af en tidsplan i SP:

HGH DA54R1M ADM LEVERKONF

Tilbage til top


Definitioner

Livstruende leversigt/leverinsufficiens er når patientens leversvigt er så voldsomt at det ikke længere kan helbredes og al fremtidigt behandling handler om at bremse progression og lindre symptomer.

 

Den palliative indsats har til formål at fremme livskvaliteten hos patienter og familier, som står over for de problemer, der er forbundet med livstruende sygdom, ved at forebygge og lindre lidelse gennem tidlig diagnosticering og umiddelbar vurdering og behandling af smerter og andre problemer af både fysisk, psykisk, psykosocial og åndelig art (WHO def 2002).

 

 

Basal palliation er de palliative behandlinger som foretages i leversvigt ambulatoriet samt på sengeafdelingen for Mave, tarm og Leversygdomme

 

Specialiseret palliation er de palliative behandlinger som foretages på Enhed for Lindrende Behandling (tidligere kendt som palliationsenheden). En central forskel på disse to interventioner er at specialiseret palliation har et stor krav om tværfaglighed indbygget i deres behandlinger.

 

DEFINITION AF TERMINAL CIRROSE/LEVERINSUFFICIENS

Der foreligger ikke veldefinerede retningslinjer, hverken nationalt eller internationalt for hvornår en patient med cirrose er terminal, i denne sammenhæng forstået som få uger til få måneders forventet restlevetid. Behandling af patienter med cirrose har initialt sigte på behandlinger der minimerer komplikationer og bedrer overlevelsen og senere i forløbet vil der være tale om palliativ behandling med sigte på at lindre symptomer og støtte såvel patienten og familien (se figur)(1).

 

Der eksisterer velvaliderede prognostiske værktøjer til at vurdere prognosen for patienter med cirrose (ex. MELD, Child Pugh).

 

Vi har ud fra eksisterende viden valgt, at patienter som bør overvejes til palliativt tilbud og som kan drøftes på konferencen (basal palliation, vurdering af behov for specialiseret palliation, terminal erklæring/terminaltilskud) opfylder nedenstående kriterier (2):

  1. Dekompenseret cirrose + MELD ≥ 21 eller Child Pugh Score ≥ 12 ELLER
  2. Dekompenseret cirrose + indlæggelse med akut event (ex variceblødning, HRS, SBP, HE ect) + MELD ≥ 18 eller Child Pugh Score ≥ 12

Der bør altid foreligge en konkret vurdering af om patienter er kandidat til LTX (levertransplantation) eller TIPS og patienter der er vurderet egnet til dette prioriteres m.h.p. henvisning til Rigshospitalet.

 

Dertil kommer patienter under indlæggelse som vurderes som snarligt døende og al behandling vurderes udsigtsløst med forventet mors indenfor timer- dage. Disse patienter håndteres i gastromedicinsk sengeafsnit.

 

Der kan være særlige situationer, hvor man ud fra en individuel vurdering skønner patienten egnet til palliativ indsats til trods for at patienten ikke opfylder ovenstående. Det kan eksempelvis dreje sig om patienter med samtidig sociale/familiære og misbrugsmæssige udfordringer.

 

SPECIALISERET PALLIATION VED TERMINAL LEVERINSUFFICIENS/LEVERSVIGT

De fleste leversvigts patienter der henvises til Enhed for Lindrende Behandling er enten meget sent i forløbet med kort forventet restleve tid (uger til måneder) eller er de med meget svagt socialt netværk og misbrug således de har svært ved at komme ind til leversvigt ambulatoriet. Den specialiserede palliative indsat er ofte rettet ligeså meget i retning af de pårørende som patienterne.

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

HVILKE PATIENTER BØR OVERVEJES TIL MDT/HENVISNING TIL SPECIALISERET PALLIATION

 

Nedenstående opmærksomhedspunkter er et forsøg at beskrive hvornår patienter skal drøftes på MDT og evt. henvises til specialiseret palliation.

 

Fysisk

Almen svækket som følge af dårlig ernæring og nedsat fysisk aktivitet

Misbrug til tider  blandingsmisbrug

Komorbiditeter: mistænkt hjertesvigt, KOL og diabetes.

 

Psykisk

Tristhed/depression over egen situation.

Angst for indlæggelser

Usikkerhed om de kan stoppe med alkohol

 

Socialt

Ofte meget sparsomt socialnetværk. Pårørende er svært lidende. Specielt patienternes børn er i en meget sårbar situation

 

Eksistentielt

Stigmatiseret grundet deres misbrug, sparsom omgangskreds stor afhængighed af hjælp fra andre. Ensomme og sårbare.

 

DET PALLIATIVE FORLØB

Langt de fleste patienter forsætter i lever ambulatoriet og langt de fleste indlæggelser skal ligeledes være på Afdelingen for Mave-Tarm og Leversygdomme. MDT konferencerne skal understøtte dette.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Referencer

  1. Advance Care Planning (ACP) for Specialists Managing Cirrhosis: A Focus on Patient-Centered Care, Hepatology. 2018 May;67(5):2025-2040
  2. Systematic review of noncancer presentations with a median survival of 6 months or less, Am J Med. 2012 May;125(5):512.e1-6. 
  3. DSGH Vejledning I behandling af patienter med levercirrose i ambulant regi ; https://www.dsgh.dk/index.php/lever/ambulant-cirrose

Tilbage til top