En stomi er i denne forbindelse et stykke tarm, der er trukket ud på abdomen enten ’enløbet’ (end stomi) eller ’dobbeltløbet’ (loopstomi). Den vil oftest være everteret (krænget om sig selv) og sutureret til huden. Hvis den ”blot” er trukket frem, kaldes det i daglig tale en skorstensstomi (ufashioneret).
Der udleveres en stomitaske til patienten. Postoperativt er der fra operationsgangen påsat en pose med vindue, hvorigennem stomien observeres én gang i hver vagt det første postoperative døgn, herefter 1 gang i døgnet, hvis stomien er vital.
Stomitype og placering
Når patienten modtages i afdelingen, er der allerede oprettet et LDA på avataren med hvilken stomitype, der er konstrueret peroperativt. Følgende observeres og dokumenteres i SP under -> vurderingskema-> Stomioplæring (ileostomi/kolostomi):
Undervisning/oplæring i stomipleje
Det vurderes og noteres i vurderingsskemaet, hvilket niveau patienten skønnes at skulle oplæres på. I tilfælde af patienten ikke kan blive oplært fuldt i at varetage stomiplejen selv, skal der laves en plejeforløbsplan til kommunen, hvor der udførligt dokumenteres, hvad kommunen skal hjælpe patienten med. Ved den præoperative samtale med stomisygeplejersken, vurderer hun det forventede oplæringsniveau – jf. Præoperativ forberedelse. Dog skal alle patienten ved udskrivelsen tilbydes besøg af en hjemmesygeplejersken dagen efter udskrivelse.
Niveau 1: ingen oplæring (kan evt. have brug for information på samme niveau som til patienter på niveau 2 og 3)
Niveau 2: oplæring i poseskift på et 2 delt system og/eller tømning af en tømbar stomipose
Niveau 3: Fuld oplæring
Stomipleje - Step by Step
Alle stomiopererede - akutte som elektive - bør om muligt følge et systematisk oplæringsprogram, som patienten præsenteres for præoperativt hos de elektive og postoperativt hos de akutopererede patienter. Hvis patienterne kender forventningerne til dem, så bliver forløbet mere overskueligt.
POD 0 – Patienten skal se og røre stomiposen
POD 1 – Patienten skal se stomien og evt rør ved den, og hvordan en stomipose tømmes og skiftes
POD 2 og 3 – Patienten skal deltage i skift af stomiposen og selv tømme posen under vejledning
POD 4 og 5 - Patienten skal selv tømme og skifte stomipose
Ovenstående skal naturligvis altid tilpasses den enkelte patient i forhold til deres tilstand.
Toilettaske
###TABEL_1###
Afdelingsledelsen, stomi-og afdelingssygeplejerskerne er ansvarlige for, at plejepersonalet uddannes til at skifte og oplære patienter i at skifte deres stomibandage og udbredelse og implementering af denne instruks i Afdeling for Mave, - Tarm, og Leversygdomme, Herlev- Gentofte Hospital.
Bermark S, Melby BØ: Sår og sårbehandling – Kundal J. 2017: Stomi, sår og peristomale forandringer, Fadl, 1. udgave s 281-292
Fagligt selskab for sygeplejersker i stomiplejen. Nordiske standarder: De præoperative standarder, Præoperativ forberedelse til stomioperation, postoperative standarder, seksualitet og den stomiopererede patient. samt kostvejledning til ileostomipatienter.
Madum, A. og Mortensen, J. (2008): Sygepleje til patienter med stomi. I: Nielsen, B.K. (red.):
Sygeplejebogen 2, 2.del, Klinisk sygepleje. 2.udgave. 1. Oplag.
København: Gads Forlag, s. 187-224.
Rosenberg J. Kliniske processer. FADL´s Forlag 2010.
Schmidt DS. Sygepleje til patienter med stomi. I: Nielsen BK (red): Sygeplejebogen 4, 7. del. Klinisk sygepleje. 3. udgave, 1. oplag. Gads Forlag 2011: 209 - 238.
Zullkowski K, Ayello, EA, Stelton S: WCET International Ostomy Guideline, Perth, Australia, 2014