Ordination og dokumentation af i.v. væsker samt blodprodukter i Sundhedsplatformen

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger og plejepersonale i Afdeling for Mave-, Tarm- og Leversygdomme.

”Pilot væskeplanlægning” er en navigator i Sundhedsplatformen (SP) der først bliver tilgængeligt for alle SP-brugere i efteråret 2021. Afdeling for Mave, - Tarm, - og Leversygdomme har i foråret 2021 pilottestet navigatoren for SP og har valgt fortsat at anvende navigatoren når der skal ordineres IV væsker og blodprodukter. Navigatoren ”Pilot væskeplanlægning” er ikke tilgængelig i AKA-modulet og må, frem til efteråret 2021, alene anvendes i Afdeling for Mave, - Tarm og Leversygdommes sengeafsnit, på Herlev Hospital.

Tilbage til top

Definitioner

”Pilot væskeplanlægning”: navigator i SP, der genererer en anbefalet Best./ord på i.v. væsker og blodprodukter. Anvendes til planlægning og ordination af i.v. væsker og blodprodukter.

Væskedøgn: Væskedøgnet i SP går fra klokken 06.01 til 06.00

Væskeskema: Føres i vurderingsskemaet ”indgift/udgift”

Væskeplanen: Ordineres i navigatoren ”Pilot væskeplanlægning” og kan ses i vurderingsskemaet ”Væskeplan” samt boksen ”Væskeplan, forventet ind- og udgift” på resumésiden.

Den kumulerede væskebalance: Den samlede balance for patientens indgift og udgift. Fremgår af aktivitetsfanen i fanebladet ”indgift/udskillelse”, i tidslinjen under fanebladet ”Urogenitalt/renalt”, i boksen ”Indgift/udskillelse (seneste 3 døgn)” på resumesiden samt i diverse rapporter, blandt andre rapporten ”Ind/Ud”.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

For læger:

Som udgangspunkt planlægges og ordineres i.v. væsker og blodprodukter gennem navigatoren ”Pilot væskeplanlægning”. Der kan sideløbende ordineres i.v. væsker via Best./ord, men vær da opmærksom på, om de planlagte væsker stemmer overens med det ordinerede (se vurderingsskema ”væskeplan”, notater samt Best./ord eller MDA). Se punkt 3 nedenfor.

  1. Lægen skal dagligt ordinere væskeplan for alle patienter via navigatoren ”Pilot væskeplanlægning”.

I navigatoren anføres antal ml i rubrikken ud for den relevante væske. For i.v. væsker og blodprodukter gælder det, at navigatoren genererer en anbefalet Best./ord som signeres gennem navigatoren.

  1. I travle situationer kan lægen uddelegere (telefon- eller mundtlig ordination) udfyldelse af navigator ”Pilot væskeplanlægning” / vurderingsskema ”væskeplan” til plejepersonalet.  
  1. Ligger der en aktiv væske i Best./ord i forvejen, eller er der gået under én time siden sidste tastning i den samme rubrik i navigatoren, genererer navigatoren ikke en anbefalet ordination. I sådanne tilfælde må i.v. væskerne lægges ind via Best./ord. på følgende måde:

1. Lægen ordinerer den aktuelle i.v. væske som frekvens ”Kun én gang” (1000 ml) eller frekvens ”hver 4 (eller hver 5-6) time, 2 doser” (2000 ml) og så videre, alt efter patientens behov

eller

2. Lægen indsætter antal ml ud for den ønskede væsketype i navigatoren ”Pilot væskeplanlægning” og delegerer til sygeplejersken, at der skal laves en Best/ord med kontrasignering. Sygeplejersken anvender ovenstående (3,1) metode til Best./ord.

For plejepersonale:

  1. Ved vagtstart og i løbet af vagten skal plejepersonalet holde øje med væskeordinationerne. Væskeordinationer fremgår af vurderingsskemaet ”væskeplan”, kan ses i rubrikken ”Væskeplan, forventet ind- og udgift” på resumesiden, og væskeordinationerne kan fremgå af lægenotater.
  2. Væskeordinationerne dokumenteres som dispenseret og administreret i MDA, når de opsættes. Når væskerne nedtages dokumenteres ”Afsluttet/fuldført” i rækken ”Handling” og antal ml indløbet i rækken ”Volumen” i vurderingsskemaet ”Indgift/udgift”.
  3. I travle situationer kan lægen lave en telefon- eller mundtlig ordination, som plejepersonalet herefter skal dokumentere i SP på følgende måde:

Plejepersonalet indsætter ordinerede antal ml på relevant linje i vurderingsskemaet ”væskeplan” eller i relevant felt i navigatoren ”Pilot væskeplanlægning”. Herefter genererer navigatoren en anbefalet Best./ord som signeres med kontrasignering til den læge, som har afgivet ordinationen.

Det anbefales at tilføje et vurderingsskemanotat.

Ligger der en aktiv væske i Best./ord i forvejen, eller er der gået under én time siden sidste tastning i den samme rubrik i navigatoren, genererer navigatoren ikke en anbefalet ordination. I sådanne tilfælde må i.v. væskerne lægges ind via Best./ord. på følgende måde:

anvendt frekvens ”Kun én gang” (1000 ml) eller frekvens ”hver 4 (eller 5-6) time, 2 doser” (2000 ml) og så videre, alt efter hvor meget ordinationen lyder på. Ordinationen skal være med kontrasignering af den ordinerende læge.

I akutte situationer, hvor en sygeplejerske vurderer, at en pt. er akut påvirket, f.eks. mistanke om blødning eller septisk shock, må hun/ han opstarte væsketerapi med enten 1000 ml Isotonisk Natriumklorid eller Ringer-lactat/acetat. Efterfølgende skal lægen kontaktes og informeres. Ordinationen lægges ind via naviagtoren eller via vurderingsskemaet ”Væskeplan”. Den genererede anbefalede Best./ord. skal signeres med kontrasignering.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Læger har ansvaret for at ordinere i.v. væsker og blodprodukter

Plejepersonalet har ansvar for at udføre væskeordinationerne og for at føre det samlede væskeregnskab i SP.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag

Sådan finder du ”Pilot væskeplanlægning”:

Find Pilot væskeplanlægning april 2021.pdf

 

Foreløbig manual, ”Pilot væskeplanlægning”:

Væskenavigator. Manual 24.06.2021.pdf

 

Dokumentation af opsætning og nedtagning af Ï.v. væsker:

Plejepersonale. Opsætning og afslutning af IV væsker. Juni 2021.pdf

 

 

 

 

Tilbage til top