Opfølgning på Helicobacter pylori efter indlæggelse

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger, sygeplejersker/sosu-assistenter, sekretærer, lægesekretærer (både kir og med), der håndterer patientforløb ved Helicobactor pylori diagnostik og behandling.

Tilbage til top

Definitioner

Patienter, der har været indlagt med non-varice øvre gastrointestinal blødning med/uden Helicobactor pylori diagnostik med/uden eradikationsbehandling.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

  1. Hvis patienten ikke er testet: Patienten informeres ved udskrivelse fra sengeafdeling om behovet for Helicobactor pylori diagnostik og medgives vejledning og rør til fæces Helicobactor pylori-antigentest med besked om at tage prøven med det samme.

Hvis patienten tager PPI præparater skal prøven tages tidligst 2 uger efter endt behandling.

Gastomedicinsk sygepleje ambulatorium gives besked om at følge op på prøven, ca. 10-14 hverdage efter. (sættes på spl-div listen)

Sekretær sender kopi af opusnotat til DA54R1M att. Spl.amb og opretter forløb hos DA54R1M.

  1. Hvis patienten er testet positiv, inden udskrivelse: Patienten informeres om positiv test og opstarter eradikationsbehandling med det samme. Patienten informeres om behov for kontrol for Helicobactor pylori med afføringsprøve og medgives vejledning og rør til fæces Helicobactor pylori-antigentest med besked om at tage prøven 4 uger efter eradikationskuren. Hvis patienten tager PPI præparater skal prøven tages tidligst 2 uger efter endt behandling med PPI.

Gastomedicinsk sygepleje ambulatorium gives besked om at følge op på prøven, ca. 6 uger efter. (sættes på spl-div listen)

Sekretær sender kopi af opusnotat til DA54R1M att. Spl.amb og opretter forløb hos DA54R1M

  1. Hvis patienten er testet, men udskrives inden positivt svar foreligger: Patienten informeres ved udskrivelse at der er testet for Helicobactor pylori, og der vil sendes brev svar. Rekvirerende sengeafdeling sender brev svar til patienten og lægger recepter ud på eradikationskur. Patienten skal via brevet også informeres om behov for kontrol fæces prøve.

Gastomedicinsk sygeplejeambulatorium gives besked om at patienten er testet positiv (sekretær sender kopi af opusnotat til DA54R1M att. Spl.amb) Sygeplejersken i splamb. skal sende patientvejledning og rør til fæces Helicobactor pylori-antigentest til patienten, der skal have besked om at tage prøven 4 uger efter eradikationskuren. Hvis patienten tager PPI præparater skal prøven tidligst tages 2 uger efter endt behandling med PPI. Opfølgning på afføringsprøven er ca. 6 uger efter. (sættes på spl-div listen)

Sekretær skal oprette forløb hos DA54R1M.

Opfølgning i gastromedicinsk sygeplejeambulatorium:

Negativ test:

Hvis fæces Helicobactor pylori-antigentesten er negativ afsluttes patienten til egen læge med OPUS-notat skrevet af sygeplejersken (Makro: Helico).

Lægesekretær gives besked om at sende standart brev til patienten med svar på prøven (DIPO brev: HEL-M), afslutte patienten og sende epikrise til egen læge.

Positiv test:

Hvis fæces Helicobactor pylori-antigentesten er positiv laves recept på eradiaktionskur ved en af lægerne i medicinsk ambulatorium. Der sendes standart papir-brev til patienten, hvor i patienten informeres om:

  • At testen er positiv
  • Eradikations behandlingen
  • Afhentning af medicin på apotek
  • Ringe til ambulatorium ved kendt allergi overfor præparaterne
  • Opfølgning med ny afføringsprøve

Medicinliste vedlægges

Der bestilles en ny fæces Helicobactor pylori-antigentest til 4 uger efter endt behandling og prøvesæt med patientinformation tilsendes patienten. Herefter er forløbet som under punkt 3.

Patienten kan afsluttes når Helicobactor pylori er eradikeret.

Forbehold

Der skal ved udskrivelsen uafhængigt at ovennævnte forløb være taget stilling til behov for kontrol-gastroskopi og anden opfølgning.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingsledelserne har ansvar for, at personalet i afdelingen er bekendt med ovennævnte retningslinjer.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

DSGH guideline ”Diagnostik og behandling af Helicobactor pylori infektion”.

http://www.dsgh.dk/images/guidelines/pdfversion/h_pylori_vers_2012.pdf

Tilbage til top

Akkrediteringsstandarder

Bilag