Kategorisering af stråleudsat personale i Afsnit for Kikkertundersøgelser

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At angive retningslinjer for korrekt kategorisering iht. Bek. 669 af stråleudsat personale, der arbejder med røntgenapparatur og røntgenundersøgelser på HEH Afsnit for Kikkertundersøgelser.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen dækker alt personale og alle personalegrupper, der arbejder med røntgenapparatur og røntgenundersøgelser på Afsnit for Kikkertundersøgelser. Vejledningen er således gyldig for personale på afdelingen, der benytter røntgenapparatur til røntgenundersøgelser i fm. med Avancerede skopier, som fx ERCP, Stent anlæggelse, PEG-sonde-anlæggelse m.m.

Tilbage til top

Definitioner

MPE              Medicinsk-fysisk ekspert

SBK              Strålebeskyttelseskoordinator

SBE              Strålebeskyttelsesekspert

KAS              Klinisk ansvarlige sundhedsperson

SIS                Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse

Tilbage til top

Fremgangsmåde

I Afsnit for Kikkertundersøgelser sker kategoriseringen af den enkelte medarbejder på baggrund af nedenstående oversigt under Kategorisering. Det vurderes overordnet set at personale, der arbejder med avanceret skopi, tilhører kategori B.

 

Når ny medarbejder ansættes, vurderes det om personalet skal arbejde med avanceret skopi. Hvis personalet skal det, rekvireres et persondosimeter hos SIS.

 

Dosimeteret er personligt. Dosimeteret udskiftes hver 3. måned, når nyt dosimeter er sendt fra SIS med ny måleperiode. Dosimeter fra sidste måleperiode sendes retur til SIS. Herefter kommer skrivelse fra SIS med målinger på mSv for perioden.

 

Klin.afd.sygeplejersken står for modtagelse af nye dosimeter, udskiftning og afsendelse af ”brugte” dosimetre. Klin.afd.sygeplejersken sørger for tilmelding, afmelding og melding om bortkomne dosimetre til SIS.

 

Klin.afd.sygeplejersken modtager skrivelse fra SIS med målinger hver 3. måned og skal gøre det enkelte personale opmærksom på evt. overskridelse af mSv > 1mSv, idet personalet skal gøres bekendt med resultatet af deres egen dosisovervågning.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Kategoriseringen i kategori A, B og C af den enkelte medarbejder foretages på baggrund af nedenstående tabel, der viser, hvilke dosisintervaller for effektiv dosis og dosis til øjelinse og ekstremiteter, der afgør, hvilken kategori medarbejderen skal tilhøre.

Desuden angiver tabellen måleperiodens længde for hver kategori.

Data for dosisintervaller og dosisstørrelser er i nedenstående tabel samlet fra kap. 8 og kap.10 fra Bek. nr. 669.

 

 Kategoriseringen af den enkelte medarbejder sker på baggrund af medarbejderens samlede årlige effektive dosis i mSv (helkropsdosis) målt med SIS persondosimeter.

 

Oversigt:

###TABEL_1###

 

###TABEL_2###

 

 

Afdelingsledelsen og SBE har ansvar for kategoriseringen af stråleudsat personale.  Kategoriseringen foretages i praksis af SBK og SBE, ajourføres årligt og dokumenteres i afdelingen.

SBK overvåger løbende målte helkropsdoser for dosisovervåget personale i fm. de kvartalsvise / månedlige oversigter fra SIS. 

SBK / afdelingen forestår kontakten til SIS i fm. tilmelding/afmelding af helkrops persondosimetre til personalet og ved midlertidig dosisovervågning af relevant personale i fm. f.eks. skulderdosimetre til vurdering af øjendoser. 

Afdelingsledelsen har ansvar for, at dosisovervåget personale er bekendt med resultatet af dosisovervågningen.

 

 

Tilbage til top

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

BEK nr. 669 af 01/07/2019. Bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse 

BEK nr. 671 af 01/07/2019. Bekendtgørelse om brug af strålingsgeneratorer

SIS vejledning 2014: Krav til personale der betjener knogleskannere

SIS vejledning 2014: Krav til personale der betjener knogleskannere til forskning

Tilbage til top

Bilag