Hvilende patienter

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

I denne vejledning kan du læse om hvordan patienter med colitis ulcerosa/ Crohns sygdom, der er velbehandlede og har ro i sygdommen, er tilknyttet afdelingen med status som Hvilende patinter, dvs. uden faste kontroltider.

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen beskriver visitationen af patienter og det lægefaglige behandlingsansvar i Klinik for Mave-, Tarm- og Leversygdomme, samt kontakten til patienterne, der primært foreståes af sygeplejersker og lægesekretærer.

Definitioner

  • Klinik for Mave-, Tarm- og Leversygdomme har mere end 5000 patienter med kronisk inflammatorisk tarmsygdom tilknyttet.
  • Afdelingen varetager diagnostik, udredning og behandling af disse patienter på alle niveauer.
  • Hvilende patienter er patienter med colitis ulcerosa/Crohns sygdom, der er velbehandlede og har ro i sygdommen, som efter aftale med læge vil blive tilknyttet afdelingen uden faste kontroltider.
  • SCCAI: Simple Clinical Colitis Activity Index: sygdomsaktivitetsmål for colitis Ulcerosa
  • HBI: Harvey Bradshaw Index: sygdomsaktivitetsmål for Crohns sygdom
  • SHS: Short Health Scale: livskvalitetsmåleværktøj
  • 5-ASA: 5-aminosalicylsyrepræparater
  • IBD- prøver: blodprøveprofil

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Colitis Ulcerosa patienter, der er velbehandlede og har ro i sygdommen og udvalgte patienter med Crohns sygdom fulgt uden medicinsk behandling, vil ved konsultation hos læge blive informeret om muligheden for at blive tilknyttet afdelingen uden faste kontroltider.

Den fremtidige kontakt for hvilende patienter:

  • Pt bliver sat hvilende i 5 år vha best/ord
  • Alle patienter i 5- ASA-behandling bør have taget årlige IBD prøver "Årskontrol hvilende patient"
  • Alle colitis ulcerosa patienter bør med års mellemrum have foretaget koloskopi. Tidspunktet fastsættes ud fra lægeligt skøn og anføres i smartPhrase (se bilag OA) i journalen.
  • Hvilende patienter vil få udleveret eller tilsendt en skriftlig information om deres fremtidige kontakt til afdelingen (se bilag 1) samt et forberedelsesskema, der kan anvendes før kontakten til afdelingen
  • DIPO pakken hedder Hvilende patienter
  • I den skriftlige information fremgår det hvilke symptomer patienten skal reagere på
  • Hvis det af listen fremgår, at patienten ikke har kontaktet afdelingen inden for de seneste 5 år, vil patienten modtage et brev med henblik på fortsat behov for fremtidig kontrol.(Bilag 6B)
  •  

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingens læger har ansvar for at vurdere, hvilke patienter der kan være "hvilende" og skal udfylde smartPhase (se bilag 3). Se timelime for patient som overgår til hvilende forløb (bilag 4)

Der udfærdiges en best.ord. på alle hvilende patienter (se bilag 3)

Afdelingens læger og sygeplejersker har ansvar for at patienten er informeret om den fremtidige kontaktform og at der er udleveret skriftligt materiale (se bilag 1 og 2)

Læge lægger koloskopi ind i SP såfremt dette skal foreligge inden for 5 år. Lægesekretær vil efter 5 år være opmærksom på eventuel koloskopikontrol efter algoritme 

Lægesekretær i afdelingen står for de fremtidige best/ord til de hvilende patienter. 

Årlige blodprøvesvar ses og signeres i Sundhedsplatformen. Såfremt der er unormale svar konfereres med læge.

Sygeplejersker i afdelingen kontaktes af de hvilende patienter, når der er behov for samtale og sygeplejersken vurderer her behovet for inddragelse af læge i forhold til supplerende undersøgelse og behandling.

Sygeplejerskerne har delegeret ordinationsret

Sekretærer i afdelingen har overblik over de hvilende patienter. Når der er gået 5 år uden henvendelse fra patienten, sendes nyt DIPO brev til patienten omkring fremtidig kontro, kikkertundersøgelsel og evt blodprøvekontrol.

 

Timeline for ambulant kontrol af stabil IBD patient som overgår til hvilende patient

(Bilag 4)

 

Timeline for hvilende patienter som dukker op efter 3-5 år

(Bilag 5)  

 

 

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag: