MR sikkerhedsprogram for områderne på Afdeling for Røntgen og Skanning

Resume

Vejledningen er gældende for MR områderne i Afdeling for Røntgen og Skanning inklusiv Akuthuset.

Vejledningen indeholder beskrivelse af:

  • Sikkerhedszoner i MR afsnittene
  • Sikkerhed vedrørende personer, der opholder sig i MR afsnittene
  • Sikkerhed i relation til nødsituationer
  • Sikkerhed ved indkøb af nyt udstyr

Formål

Målgrupper og anvendelsesområde

Definitioner

Fremgangsmåde

MR afsnittene er identificerede som områder, der udgør en særlig sikkerhedsrisiko. Risici, der er specielt forbundet med MR er beskrevet i dette sikkerhedsprogram.
Forhold vedr. undersøgelsesforløbet (f. eks indhentning af samtykke, patientidentifikation, information, anvendelse af kontraststof m. m) samt de overordnede rammer for sikkerhed omkring hospitalets bygninger og arealer (f. eks brandsikkerhed) følger regionens –, hospitalets – og Afdeling for Røntgen og Skanning's generelle vejledninger for disse områder og er således ikke beskrevet her.

Sikkerhedszoner

MR afsnittene er inddelt i 4 sikkerhedszoner. For hver zone er det defineret hvilke MR sikkerhedskontrol foranstaltninger for personer, der kræves. Oversigt over zoner samt persondefinitioner beskrevet i bilag om sikkerhedszoner.

Som udgangspunkt vælges altid non-magnetisk udstyr til MR afsnittet. Hvis dette ikke er muligt, så vil alle løsdele som lejer, hjælpemidler, skraldespande m.m. være markeret, så det er synligt, hvad der ikke må komme med i zone IV.

Specielt for zone IV (skannerrummet)benyttes nedenstående piktogrammer

###TABEL_1###

Personsikkerhed

Patienter

Forud for enhver MR skanning udfylder henvisende læge et MR kontrolskema i samarbejde med patienten jf. vejl: MR kontrolskema og MR kontraindikationer

Ved visitation kontrolleres at MR kontrolskemaet er udfyldt, og der foretages vurdering om patienten kan skannes.

Umiddelbart inden undersøgelsen valideres oplysningerne på MR kontrolskemaet i samarbejde mellem undersøgende radiograf og patienten, såfremt patienten kan dette. For børn under 15 år deltager forældre/værge i denne validering.

Pårørende

Skal pårørende følge patienten i zone III eller IV, kontrollerer den undersøgelsesansvarlige radiograf den pårørende med spørgsmål svarende til indhold i MR kontrolskemaet. Samtidig instrueres i retningslinjerne for ophold i zone III og IV.

Personale

Personale ansat i MR afsnittene er specielt uddannet og oplært indenfor MR Sikkerhed.

Alt personale ansat på Afdeling for Røntgen og Skanning med funktioner i MR afsnittene, samt øvrigt hospitalspersonale, der har opgaver i MR afsnittetne er MR kontrolleret iht. vejl: MR sikkerhed for personale

Kontrol af metallisk materiale

Hvis der på MR kontrolskemaet, i journalen eller under samtale med patient/pårørende er oplysning om metalliske fremmedlegemer, vurderer MR afsnittets radiologer eller visiterende radiografer, om det stadig er muligt at skanne patienten. Det pågældende materiale undersøges for MR kompatibilitet (journal, firma, www.mri-safety.com).

Identifikation af metalliske fremmedlegemer kan eventuelt understøttes ved at tage et røntgenbillede over det mistænkte område (f. eks orbita).

Hvis det ikke er muligt at afklare forholdene omkring metallisk materiale, så besluttes ud fra en læge-/radiologfaglig vurdering om undersøgelsen skal udsættes eller anden undersøgelsesmetode anvendes. Udføres MR skanningen skal der foreligge særskilt informeret samtykke, som skal være dokumenteret i patientens journal. Indhentes samtykket på Afdeling for Røntgen og Skanning umiddelbart inden undersøgelsen, gøres dette af den undersøgelsesansvarlige sundhedsperson. Omfang af information og det indhentede samtykke dokumenteres i beskrivelsen af undersøgelsen.

Sikkerhed under skanningen

Elektronisk udstyr som eksempelvis insulinpumpe, insulinmåler eller andet måleudstyr kan risikere at blive ødelagt og kan derfor ikke medbringes under skanningen

Alle patienter tilbydes høreværn eller ørepropper under skanningen.

Ved lejring af patienten sikres at ledninger, katetre og andet ikke danner strømkredse. Hvis det er nødvendigt at anvende elektrisk ledende monitoreringsudstyr placeret i skanneren anvendes puder eller lignende til at beskytte patienten mod at blive forbrændt.

Anæstesi under MR skanning

MR kompatibelt anæstesiudstyr er placeret i MR afsnittene. Afdeling for Bedøvelse, Operation og Intensiv Behandling er ansvarlig for udstyret, og det betjenes kun med tilstedeværelse af anæstesipersonale, der er uddannet i MR sikkerhed af personale fra MR afsnittet.

Graviditet

Kvinder i den fødedygtige alder screenes for graviditet. Som udgangspunkt MR skannes gravide ikke i 1. trimester. Gravide kan MR skannes, hvis det har direkte behandlingskrævende konsekvens. Før en eventuel skanning vurderes potentielle risici kontra fordele for kvinden. For anvendelse af kontraststof se vejl: Gadoliniumholdigt kontrastmiddel, forholdsregler ved intravenøs indgift

For personale anbefales det som udgangspunkt, at gravide ikke opholder sig i zone IV under skanning. Den gravide kan ift. MR sikkerhed arbejde som vanligt i øvrige zoner. Se mere i MR sikkerhed for personale

Nødsituationer

Hjertestop

Ved hjertestop i MR afsnittene følges hospitalets alarmeringsprocedure. Det oplyses ved hjertestopkaldet, at det er i MR afsnittet. Der sikres adgang for hjertestopholdet til områder, hvortil der kræves adgangskort.

Sker hjertestoppet i MR skanner-rummet (zone IV) flyttes patienten til forberedelsesrummet (zone III), hvor hjerte-lunge redning påbegyndes. Akutvogne/bakker opbevares i alle forberedelsesrum.

Hvis det er nødvendigt for hjertestopholdet at opholde sig i MR skanner-rummet, skal sikkerhedskontrol foretages og MR trænet personale være til stede.

Brand

Ved brand i MR afsnittet følges hospitalets alarmeringsprocedure. Hvis overhovedet muligt skal en MR trænet medarbejder være til stede, når brandvæsenet ankommer.

MR afsnittene har kun non-magnetiske CO2slukkere og vandslanger.

Døre ind til skannerrummene er markeret nederst med ”Kraftigt magnet-felt” (for kravlende brandmænd).

Uddannelse af brandmænd foregår iht. Hospitalets plan for branduddannelse ift. risikoområder.

Quench

I tilfælde af quench evakueres patient og eventuelt personale fra skannerrummet.

Firmaet, der servicerer skannerne, kontaktes. De er ansvarlige for nedlukning og opstart af skanner. Ved utilsigtet hændelse kan nødknap i skanner rummet anvendes. Skaderne begrænses mest muligt.

Vandskade eller svigt af elektriske installationer

Hospitalets overvågning kontaktes på telefon nr: 8 3434 på Herlev matriklen og akut driftsvagt på 7 3301 på Gentofte matriklen.

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag