Genveje i denne instruks:
Frakturer hos børn som resultat af fysisk overgreb
Definitioner
Indledning
Diagnostik
Proksimale metafysære frakturer
Diafysære frakturer
Distale metafysære frakturer
Toddler's fractures
Herlev-Gentofte Hospital. Læger og sygeplejersker i akutmodtagelserne, i børnemodtagelsen og i børneafdelingen E120. Læger i Afdeling for Led- og Knoglekirurgi.
Fysisk overgreb: Barnet/den unge påføres skader, der ikke er resultat af hændeligt uheld. Eksempler på skader: Blå mærker, bidemærker, sår, knoglebrud, brandsår, blødninger i hjernen og nethinden eller indre organer.
Der er en stor gruppe børn udsat for fysisk overgreb, hvor hospitalsvæsenet ikke får mistanke herom.
Skærpet opmærksomhed:
Ved mistanke om fraktur eller anden skade som følge af fysisk overgreb, ved tvivlstilfælde, eller spørgsmål kontaktes:
Center for Socialpædiatri: Hverdage kl. 8.00-15.00: tlf. ###TELEFON###
Øvrige tidspunkter via: Pædiatrisk Flowmaster tlf. ###TELEFON### / Pædiatrisk bagvagt tlf. ###TELEFON###
Læs mere: Fysisk overgreb mod børn og unge eller mistanke herom, udredning og opfølgning (NBV)
I denne instruks omtales udelukkende meta- og diafysære tibiafrakturer (evt. i kombination med fibulafrakturer) hos børn. De defineres som akutte traumatiske frakturer af tibias meta- og diafyse hos personer med åbne vækstskiver.
Der omtales ikke epifysiolyser (proksimale eller distale), luksationer og patologiske frakturer. Der omtales dermed heller ikke triplan- eller Tillaux-frakturer.
Tibiafrakturen er den 3. hyppigste rørknoglefraktur hos børn næstefter underarms- og femurfrakturer. Samlet udgør de dog under 2% af det samlede antal frakturer hos børn. Frakturerne ses hyppigst i aldersgruppen omkring 10-14 år, men en særlig type fraktur ses hos de 3-4-årige og benævnes "toddler's fracture". Frakturerne opstår hyppigst under sport som følge af kraftige rotationskræfter.
AO-klassifikation:
Diagnoser:
Mistanken om tibiafraktur bestyrkes af
Den primære diagnostik består af røntgenbilleder af underbenet i to planer inkluderende knæ OG ankel. Ved fraktur knæ- eller ankelnært kan der evt. suppleres med fokuserede billeder af det relevante område. Hos små børn som ikke vil støtte og hvor der er normalt røntgen af underbenet kan det være nødvendigt at udelukke fraktur i femur.
Ved tibiafrakturer (både meta- og diafysært) er det nødvendigt med optagelser af hele knoglen (lange billeder) så akserne kan bedømmes. Der kan evt. anvendes CT-scout billeder hvis ikke hele knoglen kan være med på røntgenpladen.
I særlige tilfælde kan udredningen suppleres med CT- eller MR-skanning for at udelukke okkulte frakturer.
Selvom området sjældent er involveret, kan frakturer i den proksimale 1/3 af tibia være de mest komplicerede at behandle. Frakturerne ses hyppigst hos de lidt yngre børn (3-6 år) efter et valgustraume hvor den mediale cortex svigter. Det efterlader ofte bruddet i en let valgusfejlstilling.
Patienten og forældrene skal informeres om risiko for fænomenet med tiltagende valgusfejlstilling i efterforløbet - se nedenfor.
Uanset om bruddet er uforskudt eller er reponeret/fikseret kan man i efterforløbet (op til 12 mdr. efter skaden) se det såkaldte "Cozens fænomen" (fig. 1) hvor der gradvist udvikles valgus deformitet i proksimale tibia. Deformiteten rettes som regel spontant i løbet af 1-2 år. Ætiologien er ukendt og selv om der er risikofaktorer, kan det sjældent forudsiges.
Patienten og forældrene skal informeres om risiko for fænomenet med tiltagende valgusfejlstilling.
Kirurgisk opretning kan være indiceret hos patienter med en akseafvigelse større end 10 grader som et resultat af tibia valgus mere end 18 måneder efter skaden.
Fig. 1 - Posttraumatisk valgus deformitet (Cozens fænomen).
Frakturen opstår hyppigst som følge af rotationskræfter og frakturmønstret er da oftest spiralformet. De fleste frakturer opstår i den distale 1/3 af tibia. Ca. 30% af diafysære tibiafrakturer hos børn følges af en fraktur i fibula.
Langt de fleste tibiafrakturer hos børn (> 90 %) kan behandles udelukkende med gips evt. forudgået af lukket reposition [3].
I behandlingen af diafysære tibiafrakturer hos børn er det ikke kun alder, men i høj grad også barnets størrelse (vægt), frakturmønster og sociale faktorer der bestemmer det endelige valg af behandling. Åbne frakturer bør altid operativt behandles og stabiliseres.
Fig. 2 - Udvikling af fejlstilling efter tibiaskaftfraktur. A) med samsidig fibulafraktur ses valgus fejlstilling. B) med intakt fibula ses varus fejlstilling.
I særlige tilfælde kan der anvendes en monolateral ekstern fiksator, men det er vist at øge helingstiden væsentligt sammen med en øget komplikationsrate sammenlignet med fleksible marvsøm eller ringfiksator [4]. Alle behandlingsmodaliteter er tilgængelige på afdelingen.
Kirurgisk behandling af tibiaskaftfrakturer hos større børn kan udgøre et dilemma. Der vil være en gruppe af børn som er for store til fleksible marvsøm, men for små (helt åbne fyser) til rigidt marvsøm. Dette dilemma må drøftes med en afdelingens børnetraumatologiske speciallæger.
###TABEL_1###
Ambulant opfølgning
Ikke-kirurgisk behandling:
Kirurgisk behandling:
Frakturer i den distale metafyse er som regel greenstick frakturer med kompression af anteriore cortex og hyppigt en fejlstilling i recurvatum og valgus som kan tiltage under gipsbehandlingen.
Udislocerede frakturer
Fig. 3 - Fraktur i distale tibia. Initielt let recurvatum, som forværres pga. bandagering i neutralstilling. Fejlstillingen rettes ved at ombandagere til en stilling med spidsfod de første 3-4 uger.
Toddler's fracture er en unik skade for gående småbørn. Den er forårsaget af et vrid i underbenet, som følge af at barnet snubler, falder eller sidder fast i f.eks. en tremmeseng. Børnene halter eller nægter at gå/støtte. Ømhed på brudstedet er almindeligt, men er til tider svært at fremkalde hos små børn.
På røntgen er frakturen uforskudt, UDEN vinkelfejlstilling og UDEN samsidig fibulafraktur (fig. 4). Hvis det ikke er tilfældet, skal frakturen behandles som beskrevet under diafysære frakturer ovenfor!
Fysisk overgreb, malignitet, infektion og inflammatoriske knoglesygdomme skal overvejes som differentialdiagnose til et barn som halter eller ikke vil støtte.
Toddler’s fracture verificeret på rtg. behandles med børne-walkerstøvle eller lav bagre gipsskinne. Der er ikke behov for cirkulær gips.
Barnet må støtte med vægt efter evne i Walker.
Der er ikke behov for opfølgning med rtg.
Behandlingen kan afsluttes med afbandagering hos egen læge efter 3 uger.
Fig. 4 - Toddler's fracture med helt udisloceret spiralformet brud. Bruddet kan kun lige erkendes på sideoptagelsen.