At sikre at social- og sundhedsassistenter er kvalificerede til at varetage udvalgte opgaver i forbindelse med dispensering og administration af lægemidler.
Vejledningen er gældende for social - og sundhedsassistenter med regionalt farmakologikursus efter januar 2007, ansat i Afdeling for Led- og Knoglekirurgi, Herlev og Gentofte Hospital
Social- og sundhedsassistenten kan, efter samråd med sygeplejersken, selvstændigt dispensere og administrere udvalgte præparater som p.n. medicin til patienter. Medicin forstås her som peroral/rektalt smertestillende, kvalmestillende og laxantia. De tilladte præparater er angivet i bilag 1 Bilag 1 sosu assitenters dispensering og administration af lægemidler, oversigt over lægemilder.docx
Social- og sundhedsassistenten skal besidde følgende kompetencer:
Social- og sundhedsassistenten må efter samråd med sygeplejersken dispensere og administrere vanlig insulin efter skema samt fast inhalation Berodual 0.5 mg/1,25 mg pr. enkeltdosisbeholder.
Social- og sundhedsassistenten må endvidere efter samråd med sygeplejersken dispensere og administrere antikoagulans som angivet i nedenstående skema:
###TABEL_1###
Udføres kun af sygeplejersken
Førstegangsordinationer:
Social - og sundhedsassistenten må dispensere og administrere førstegangsordinationer efter, at en sygeplejerske har kontrolleret og dokumenteret ordinationens rigtighed i Sundhedsplatformen.
Social- og sundhedsassistenten må opsætte/skifte isotone infusionsvæsker, som ikke er tilsat lægemidler, i samråd med sygeplejersken.
Som overgangsordning er aftalt med afdelingsledelsen, at dette også gælder for de social- og sundhedsassistenter, som endnu ikke har været på regionens farmakologikursus. Dette skal være individuelt aftalt med oversygeplejersken.
1. Akutte/uforudsete situationer
2. Ved komplekse sygdomsforløb: Sygeplejersken vurderer i den konkrete situation, om patientforløbet er så komplekst, at en social-og sundhedsassistent ikke må udføre medicineringen.
Oversygeplejersken i det enkelte afsnit har det faglige ansvar for at vurdere om social- og sundhedsassistenten har den fornødne kompetence til at udføre medicindispensering og administration, og som minimum følges op på dette ved den årlige MUS samtale.
Social- og sundhedsassistenten har et selvstændigt ansvar for at dokumentere dispensering og administration i Sundhedsplatformen
Social- og sundhedsassistenten har både ret og pligt til at sige fra over for opgaver, som han/hun vurderer, at han/hun ikke er kompetent til at udføre.
Social- og sundhedsassistenten har et selvstændigt strafansvar.
En social- og sundhedsassistent kan fratages sin autorisation, hvis han/hun har handlet fagligt uforsvarligt.
Standardsortiment, valg af lægemidler og medicinskabseftersyn - medicinvejledning 1
Rekvirering og opbevaring af lægemidler samt overvågning af morfika
Dispensering og administration af lægemidler samt udlevering af vederlagsfri lægemidler
Lægemiddelinteraktioner- medicinvejledning 6
Injektionstræning (SSI)