Alle akutte patienter skal oprettes i SP hurtigst muligt og bookes som akut case således de fremgår af akutlisten i snapbordet.
De første 2 patienter på akutstuerne (stue 24 og 25) prioriteres, så de kan nå at blive præmedicineret af anæstesiafdelingen. Aftalen med anæstesiafdelingen er, at de 2 første patienter på hver akutstue skal være præmedicineret inden kl. 8 på operationsdagen. Det er derfor vigtigt senest kl. 20 at prioritere nr. 1 og 2 på operationsprogrammet ud for nedenstående vejledende liste evt. efter konference med bagvagten.
OBS Den første patient på stue 24 (alternativt stue 25) SKAL være en patient med hoftenær fraktur. Pladsen holdes fri indtil kl. 7 næste morgen. Såfremt der ikke er nogen patient med en hoftenær fraktur, der skal opereres og er anæstesiklargjort, rykkes patient nr. 2 frem.
Såfremt de første 2 patienter på akutstuerne prioriteres senere end kl. 20, skal der tages telefonisk kontakt med anæstesiologisk forvagt. Der må ikke være tvivl om operationsindikationen for de 2 første patienter på hver akutstue, og patienterne skal være operationsklargjort (Klargøring af operationspatient).
Det er som regel kun de 2 første operationer på hver af akutstuerne, der skal prioriteres. ALLE andre akutte patienter på akutlisten holdes fastende fra midnat. De ledige tider på operationsprogrammet prioriteres af BV og hvis denne er 1. reservelæge i samråd med beredskabsvagten, således at operationsprogrammet den pågældende dag er planlagt senest kl. 9 (kl. 9.30 om fredagen).
Som hovedregel skal de patienter, der ikke kan mobiliseres uden en operation, prioriteres først – f.eks. hoftenære frakturer og femurfrakturer.
Børn under 15 år bør som hovedregel prioriteres som nr. 2.
Operationer, der kan gennemføres i lokalbedøvelse prioriteres sidst.
Tilsyn på overliggende akutte patienter:
Alle patienter, der står på akutlisten til den følgende dag, skal vurderes om aftenen for at sikre, at pt. fortsat er klar til operation og diverse prøver ikke er udløbet (BAc-test), herunder sikre, at der er gået anæstesiologisk tilsyn.
Patientinformation:
Akutte patienterne må IKKE loves operation på en dag/tidspunkt heller ikke ved tidligere udsættelse af operation. Man skal oplyse om, at operationen planlægges den pågældende dag, men at der kan komme mere akutte operationer, der kan udsætte patientens operation yderligere. Endvidere skal patienten informeres om, at ventetiden ikke vil påvirke det endelige resultat.
Manglende operationskapacitet:
Såfremt antallet af de akutte operationer overstiger operationskapaciteten de efterfølgende dage, skal bagvagten tage kontakt til Afdelingsledelsen mhp. at få udvidet operationskapaciteten.