Anamnese
Hvornår er skaden sket?
Hvad er sket?
Objektiv undersøgelse
Inspektion: hævelse og misfarvning
Palpation: hvor gør det ondt?
Funktion: AROM beskrevet i grader fx 0-145
Stabilitetsundersøgelser: Sidestabilitet (med 20 graders fleksion)
Prøv gerne med Lachmann og skuffetest, men det er usikkert i skadestuen. Test for pivot shift skal ikke laves.
Menisktests: Lad som udgangspunkt være med at bruge Apleys og McMurrays i skadestuen. Resultatet er for uspecifikt.
Hvis der er smerter, skal smerterne behandles, så knæet kan undersøges ordentligt.
MCL skader
Hvis der er ømhed ved MCL og ømhed ved valgusstress men ingen løshed, er der tale om grad I læsion og der skal ikke bandageres. Patienten informeres fri bevægelighed og fuld støtte. Tilrådes at holde sig fra kontaktsport og lignende belastninger i 6 uger. Afsluttes fra skadestuen.
Hvis der er løshed efter akut traume, skal der bandageres med sidestabiliserende hængselbandage. Bandagen skal bære hele døgnet og skal være åben for fuld bevægelighed. Patient må støtte fuldt. Bandageringstiden er 6 uger. Henvises til idrætssektionen i Gentofte.
Låst knæ
Patellaluksation
Skadesmekanismen er typisk indirekte med let fleksion i knæet kombineret med valgus og udadrotation af underbenet/indadrotation i femur. Patienten mærker at knæet går af led og ser eventuelt knæskallen ligge ude på siden. Næsten alle luksationer er laterale.
Patellaluksation ved direkte traume findes også, men behandlingen i skadestuen er den samme.
Reponering: Det er sjældent at patienterne kommer i skadestuen med luksation. Langt de fleste har selv reponeret eller fået hjælp til det på skadestedet. Reposition opnås med ekstension i knæet og eventuelt let tryk på patella. Der kan komme læsion af brusken ved reponering og reponering skal derfor ske forsigtigt. Det er vigtigt med afslapning af quadriceps og der må efter behov gives smertestillende/beroligende medicin.
Billeddiagnostik: Røntgen inklusiv skyline af patella. Se efter små afskalninger/skygger, som kan være tegn på større osteokondral læsion. Hvis en kondral eller osteokondral læsion mistænkes, skal idrætssektionen i Gentofte kontaktes. Efter konference med idrætssektionen aftales eventuelt MR skanning, som skal udføres snarest og senest inden for 5 dage.
Opfølgende behandling: Ved førstegangsluksation, hvor der ikke der er tegn på osteokondral skade, og patienten kan bevæge fra 0-90 grader, skal der ikke planlægges opfølgning i amb. Patienten skal have genoptræningplan (Almen GOP) til fysioterapi med fokus på træning af Vastus Medialis Obliquus (VMO) og Gluteus medius.
Ved flergangsluksation skal patienten henvises til ambulant forløb i idrætssektionen på Gentoftematriklen og ses inden for almindelig ventetid.
Ved osteokondral skade skal der henvises akut til Gentofte. Læge på Gentofte kontaktes i dagstid per telefon og der sendes henvisning. I aften/nat/weekend meldes patienten til mellemvagten, som sørger for at Gentofte kontaktes den følgende hverdag.
Differentialdiagnoser: Samme skadesmekanisme ses også ved skade på forreste korsbånd
ACL læsion
Kan mistænkes når der er traume med hurtigt opstået hævelse og ofte har patienten mærket et ”pop” i knæet. Når patienten er afslappet i muskulaturen, kan der mærkes løshed ved Lachmann. Det er dog ofte svært i skadestuen. Hvis der ved skadestuebesøget findes betydelig mistanke om ACL skade, skal patienten henvises til Idrætssektionen i Gentofte. En isoleret ACL læsion er ikke akut og behandlingen kan blive lige så god selvom løshed først konstateres ved egen læge efter 2-3 uger.
Seneruptur
Det drejer sig primært om quadricepssenerupturer og patellasenerupturer. Diagnosen er som udgangspunkt klinisk. Der findes manglende evne til at løfte benet strakt og palpatorisk defekt. Det er en akut tilstand og behandles i traumesektionen.
Obs. der kan også være andre senelæsion. Blandt andet baglårssener. Ved mistanke overvejes billeddiagnostik og ved behov kontaktes idrætssektionen i Gentofte
Differentialdiagnoser ved det akutte knæ