Følgende omfatter jordemødre, sygeplejersker og assistenter, der varetager barselsforløbet for mor og barn.
En suttebrik er et silikoneskjold, der sættes på brystvorten under amning. Suttebrikken er et hjælpemiddel som kan anvendes i en kortere periode i visse situationer. Ved brug af suttebrik er der en barriere mellem brystet og barnet og det medfører formodentlig et nedsat mælkeindtag hos barnet og reducerer mælkeproduktionen på sigt.
Suttebrik giver formodentlig en kraftigere stimulering af barnets sutterefleks i ganen, hvilket kan gøre det vanskeligere efterfølgende at få barnet på brystet uden brug af suttebrik.
Den Kliniske retningslinje for anvendelse af suttebrikker under ammeetablering anbefaler, at ”Undgå at anvende suttebrik som førstevalg til at løse ammeproblemer under ammeetableringen, idet anvendelse af suttebrik kan forkorte den eksklusive ammeperiode for såvel præmature som mature børn og ikke fremmer tidligere etablering af eksklusiv amning”
Suttebrik anvendes udelukkende på begrundet indikation
Derfor bør suttebrikken kun bruges på klar indikation, og bør betragtes som et midlertidigt hjælpemiddel, da mælkeoverførelsen kan være nedsat og der er større risiko for at barnet ikke kan etablere fuld amning.
Man kan med fordel forsøge uden suttebrik hver dag – eller når amningen går bedre. Suttebrikken afvendes ofte bedst når mor-barn-parret har etableret fuld amning dvs. mælken er løbet til.
Den største forandring af brystvortens facon og elasticitet foregår omkring fødslen og de første dage efter fødslen. Introduktion af suttebrik hører som udgangspunkt ikke til indenfor de første 24 timer efter fødslen, medmindre det er kvindens ønske med baggrund i tidligere erfaringer eller kvinden har fået diagnosticeret indadvendte brystvorter i ammeambulatoriet.
Barnet skal så vidt muligt ligge hud mod hud og være uadskildt fra sin mor indtil første amning. Link:VIP Amning, raske mature nyfødte de første døgn af
Fordele ved brug af suttebrik
Ulemper ved brug af suttebrik
Häggkvist skriver: ”Suttebrik er en letkøbt og tilsyneladende enkel løsning på et problem. Suttebrikken tages ofte i brug på sygehuset, men personalet ser ikke altid de langsigtede problemer med dette, eftersom det ikke er deres opgave at følge op på moderen efter udskrivelse”. ”Der vil alligevel være tilfælde, hvor den eneste mulighed for at komme i gang med amningen er at anvende suttebrik. Alle andre alternativer for at løse problemet bør imidlertid være afprøvet først.”
Hvornår kan man tilbyde et barn en suttebrik?
Løsning skal rettes mod årsag før suttebrik tilbydes:
Husk
Ved introduktion af suttebrik sikres information om:
Hvordan anvendes suttebrikken?
Rengøring af suttebrikken
Den skylles ren for mælkerester (også de små huller), vaskes med mild sæbe og skoldes efter brug i 3-5 minutter hvorefter den lufttørres på et rent klæde.
Hvordan kommer man af med suttebrikken igen?
Ved afvænning informer familien om følgende:
Det frarådes at klippe af brikkens spids, da det efterlader skarpe kanter, der kan genere barnet i munden.
Sundhedsplejersken informeres om at en suttebrik er udleveret inden udskrivelsen. Dokumenter på hvilken indikation suttebrikken er blevet udleveret og, hvor langt mor-barn-parret er i processen med at komme af med suttebrikken.
Der følges op på afvænningen af suttebrik med tilbud om ammevejledning og trivselsvurdering i ammeambulatoriet eller dette aftales med familiens sundhedsplejerske.
Afdelingsledelsen har ansvaret for at VIP'en er tilgængelig for alle medarbejdere.
Behandlende læger, jordemødre, sygeplejerske og SOSU-assistenter har ansvaret for at kende og anvende VIP'en.