Smertevurdering af gravide og fødende

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
I graviditeten
Akutte henvendelser i Gravidmodtagelsen og på fødegangen
Under fødslen
Smertelindringsformer
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Formål

Formålet er at identificere smerter hos gravide og fødende, sikre rette behandling og sufficient lindring samt evaluering og dokumentation heraf.

Når en gravid eller fødende giver udtryk for smerter, er det vigtigt med en grundig smertevurdering. Smertevurderingen er væsentlig i forhold til at opdage og udelukke obstetriske patologiske tilstande og vil medvirke til at den gravide eller fødende får sufficient smertelindring.

Smerte er en subjektiv oplevelse, hvorfor det er nødvendigt at jordemoderen spørger ind til den enkelte gravides oplevelse af smerter. Ved en smertevurdering er det endvidere vigtigt at være opmærksom på at tilgodese smertens biologiske, psykologiske, spirituelle og sociale dimensioner. Disse har betydning for hvordan den gravide eller fødende oplever og opfatter smerter. Det er derfor vigtigt at vægte disse dimensioner og tale med kvinden om smerterne for at kunne yde en effektiv indsats i smertebehandling eller -lindring.

For nogle kvinder kan det at gennemleve fødslen uden smertelindring betyde styrket selvværd, mens mangelfuld smertelindring for andre kan medføre betydelig følelsesmæssig belastning.

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen omfatter jordemødre i Jordemoderkonsultationen, Gravidmodtagelsen, Fødeklinikken og på Fødegangen, der varetager forløbet for gravide og fødende kvinder på Afdeling for Graviditet og Fødsel, Herlev Hospital.

Tilbage til top

Definitioner

Smertescreening: En vurdering af om den gravide eller fødende kvinder har smerter eller er smertefri.

Smertevurdering: En præcis vurdering af smerten. Dette er grundlæggende for rette diagnosticering (er smerterne forårsaget af almindelige graviditetsgener eller patologiske tilstande) og optimal smertebehandling. Smertevurderingen indeholder:

  • Smerteintensitet : Den gravide eller fødendes oplevelse af smerteintensiteten. Hvor ondt gør det? Her kan NRS-skalaen evt. benyttes. 0=”ingen smerter”, 10=”værst tænkelige smerter”
  • Smertekarakter: Den gravide eller fødende opfordres til at beskrive smerterne. Hvordan gør det ondt? Er smerterne f.eks. jagende, brændende, stikkende, sviende, udstrålende osv.
  • Smertemønster: Den gravide eller fødende opfordres til at beskrive om smerterne danner et mønster f.eks. i forhold til døgnrytme, ved aktivitet, ved fysisk eller psykisk belastende situationer eller om smerterne er stillingsbetonede.
  • Smertelokalisation: Hvor har den gravide eller fødende ondt, f.eks. i maven, lænden, underlivet, bækkenet, hovedet, ekstremiteterne, en evt. cicatrice.
  • Smertedebut: Hvornår startede smerterne?

NRS: Numerisk Rank Skala. En numerisk angivelse af smerter. 0=”ingen smerter”, 10=”værst tænkelige smerter”.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

I graviditeten

Ved første jordemoderkonsultation udspørges alle gravide, i forbindelse med den indledende vurdering for graviditet, til graviditetsgener. Svaret kategoriseres som: Ingen graviditetsgener, almindelige ukomplicerede graviditetsgener eller en beskrivelse af komplicerede graviditetsgener eller smerter.

Har den gravide smerter viderehenvises til praktiserende læge eller læge i 'Graviditet, klinik 1' eller Gravidmodtagelsen. Den gravide kan via praktiserende læge henvises til akupunkturbehandling eller fysioterapeut.

Jordemoderen varetager selvstændigt vejledning/rådgivning ved almindelige graviditetsgener og viderehenviser til læge ved sygelige tilstande, komplikationer eller mistanke herom.

Akutte henvendelser i Gravidmodtagelsen og på fødegangen

Når en kvinde henvender sig med smerter, foretages en grundig smertevurdering. Hvis det vurderes at smerterne ikke skyldes almindelige graviditetsgener eller ve-smerter inden for terminsperioden, inddrages læge (og evt afdelingsjordemoder) i vurderingen og behandlingen af kvinden.

Gravide der henvender sig med smerter, der skyldes sammentrækninger af livmoderen (plukkeveer eller veer), håndteres jvf den relevante VIP:

VIP Latensfasen

VIP Normal fødsel

VIP Plukkeveer

VIP Præterme veer

Plan for eventuel smertelindrende behandling udarbejdes i samarbejde med den gravide/fødende, og når indiceret obstetriker. Planen indgår i den samlede behandlingsplan og noteres i journalen. 

Hvis den gravide går hjem informeres hun om henvendelsesbehov og -muligheder ved ændring/forværring i smerterne.

Under fødslen

Indledende vurdering til fødsel og fødslens start

Når den fødende henvender sig med veer, spørger jordemoderen ind til den fødendes oplevelse af smerterne, veernes debut, hyppighed og varighed. Jordemoderen og den fødende udarbejder i samarbejde en foreløbig plan for smertelindrende behandling ved behov; når indiceret i samarbejde med vagthavende læge.

Når kvinden indlægges til intenderet vaginal fødsel laver jordemoderen Indledende vurdering til fødsel og Tjek ind (ved ankomst til fødegang), hvori vurdering/aftaler/planer mht smertelindring for fødslen beskrives.

Smertevurdering under fødslen

Under fødslen vurderer og dokumenterer jordemoderen den fødendes veer:

  • Beskriver veer pr. 10 min, ve-længde i min/sek, uterus vurdering (f.eks. regelmæssige veer, uregelmæssige veer, koblede veer, presseveer), vestyrke og ved at beskrive den fødendes tilstand under smertevurdering (f.eks. pt er forpint, pt er ved godt mod)
  • Ve-styrken kategoriseres som:
    • Mild: Uregelmæssige veer med 5-20 min. interval af 30-45 sek. varighed
    • Moderat: Regelmæssige veer 2-4/10 min. af 45-60 sek. varighed
    • Kraftig: Regelmæssige veer 4-5/10 min. af 60-90 sek. varighed

Jordemoderen opfordrer løbende den fødende til at vurdere sine smerter: Hvordan oplever hun veerne, er smerterne acceptable, er der behov for smertelindring/yderligere smertelindring. Vurdering af smerter, information og plan for smertelindring dokumenteres i journalen.

Revurdering af smerter foretages og dokumenteres undervejs i fødselsforløbet, hvis eller når:

  • 15-45 minutter efter påbegyndt smertelindring (afhængig af administrationsvej) noteres effekt af smertelindringsmetoden. Evt. opfordres kvinden til at beskrive smerteintensiteten igen med NRS-skalaen.  
  • Kvinden angiver ændring af vemønster eller vestyrke, som hun ønsker smertelindret
  • Kvinden angiver andre smerter end vesmerter

Obs: Særlig opmærksomhed ved smertelindring med epiduralblokade, idet den effektive smertelindring kan dække over abnorme smerter (f.eks. truende uterusruptur). Det er derfor vigtigt at vurdere om uterus er velafslappet i vepauserne, særligt ved sectio antea. 

Smertelindringsformer

Non-medikamentelle smertelindringsformer:

Medikamentelle smertelindringsformer:

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afsnitsledelserne for Jordemoderkonsultationer, Gravid- og Fødemodtagelse samt Fødegang og -klinik er ansvarlige for at vejledningen implementeres i egne afsnit.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Anbefalinger for Svangreomsorgen, Sundhedsstyrelsen, 2013

Falk Larsen, J og Schmidt, T (1989): Obstetrik/gynækologi. Munksgaard Danmark, København. 5. udgave, 2. oplag, 1989.

Jensen, Niels-Henrik og Sjøgren, Per (2009): Praktisk klinisk smertebehandling. Munksgaard Danmark, København. 5. udgave, 2. oplag, 2009.

Sørensen, Jette Led m. fl. (2011): Ars Pariendi - Håndgreb og akut behandling ved fødsler. Munksgaard Danmark, København, 2011

Lattergas som smertelindring ved fødsler. Statusdokument fra DSOG (primo 2015), afsnittet 'Anvendelse af N2O ved fødsler' side 7.


Regionale dokumenter:

Journalføring - vurdering ved normal graviditet, fødsel og barsel

Smertevurdering og smertedokumentation, generelle principper for

Tværgående og lokale vejledninger:

Indledende vurdering, graviditet

Latensfasen

Vandfødsler og smertelindring i vand

Bemyndigelse til jordemødre, Gravidmodtagelse, fødeafsnit, jordemoderkonsultationer og jordemoderambulatorier (delegation)

Fødeepidural - Herlev matriklen

Tilbage til top

Bilag