Vejledningen indeholder følgende afsnit:
Læger, jordemødre, sygeplejersker og socialrådgivere, der varetager forløbet for gravide kvinder, der lider af skizofreni under graviditet i barselsperioden.
Skizofreni er en alvorlig, kronisk psykisk sygdom, som påvirker patientens tankegang, sprog, følelser, social opførsel samt evne til at opfatte virkeligheden. Skizofreni er en psykose sygdom, der er karakteriseret ved vrangforestillinger, hallucinationer, uorganiseret tale, uorganiseret/bizar opførsel, manglende motivation, nedsat emotionelt udtryk, tom verbal respons og forstyrrelser i anvendelsen af sprog. I sygdomsforløbet er det karakteristisk udvikling af kognitive forringelser og affektive symptomer, herunder depression og tanker om selvmord.
Der skal dog nævnes, at der er tale om en spektrum-sygdom, med en stor forskel på sygdomsgrad og funktionsniveau. Ca. 40% af patienter med skizofrenidiagnosen er velfungerende og kan ofte varetage job og have et velfungerende liv, (hvis dette er stabilt, uden fx skifteholdsarbejde). Ikke alle patienter er medicinerede. Ca 20% er i intermediær gruppe, som ikke kan passe job, men har ellers et godt liv med familie, venner og interesser. Disse to grupper ses sjældent i Hospitalspsykiatrien. De følges af praktiserende psykiater eller praktiserende læge. De sidste ca. 40% er mere dårligt fungerende og ses hyppigt i hospitalspsykiatrien, med ofte gentagne indlæggelser.
Incidensen er 1 % i befolkning; de fleste diagnosticeres i begyndelsen af 20-års alderen. Rammer mænd og kvinder ligeligt.
Barn med én forælder med skizofreni har livstidsrisiko på 7% for skizofreni, 55% risiko for anden psykiatrisk sygdom. Har begge forældre skizofreni, er risikoen for udvikling af sygdommen op til 40-50 %.
Alle andre præparater end de ovennævnte bør principielt undgås, da datamængden er utilstrækkelig til et meningsfyldt risikoestimat.
Se detaljer om samarbejdet med psykiatrien og akut og subakut tilsyn i det følgende afsnit.
Aftalen er udarbejdet mellem Familieteamet, Herlev Hospital og PC Ballerup, med henblik på at sikre et stabilt samarbejde om gravide og barslende kvinder med kendt eller debuterende psykisk sygdom i forbindelse med gravitet og fødsel og med henblik på at sikre sunde børn og forebygge suicidalitet blandt gravide og fødende med psykisk sygdom Samarbejdsaftale sårbare gravide og psyk revision 140320.pdf
I aftalen kan der læses detaljer om aftalte arbejdsgange ved tværfaglig konference, akut og subakut psykiatriske tilsyn, fast vagt, planlægning af udskrivelse af indlagte barslende kvinder med svær psykisk sygdom. Man kan derudover finde aftalte regler om behandlingsplaner fra psykiatrien, PAL/BAL team, kriterier for lægevurdering inden barselsudskrivelse, opfølgende tilbud fra PC Ballerup, kommunikation ved udskrivelse.
Far til barnet er skizofren, mor er psykisk rask:
Begge forældre skizofrene: