Palliativ behandling, information til patienter og pårørende

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag

Formål

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen gælder for sundhedspersonale der deltager i behandling og pleje af patienter i det palliative forløb.

Tilbage til top


Definitioner

Tidlig palliativ fase: Måneder til år. Livsforlængende specifik behandling

Sen palliativ fase: Uger til måneder. Lindrende sygdomsspecifik behandling, hvor behandling af f.eks. UVI, pneumoni mm kan være rimelig, men hvor genoplivningsforsøg ofte ikke vil være relevant.

Sidste fase: Timer til dage, hvor patienten er uafvendeligt døende. Patienten er uafvendeligt døende. Vanlig medicin seponeres - evt. ”palliativ terminalpakke” ordineres (standardpakke). Væsketilførsel minimeres, for at undgå komplikationer i forbindelse med overhydrering.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Lovgivning

Patienten har ret til at få information om sin helbredstilstand og om behandlingsmulighederne, herunder om risiko for komplikationer og bivirkninger i henhold til sundhedslovens § 16, stk. 1 og 2. Patienter har også ret til at frabede sig information, jf. lovens § 16, stk. 2.

Tidspunkt for samtaler

Der tilbydes familiesamtale/tværfaglig samtale med patient og pårørende i forbindelse med, at der tilbydes åben indlæggelse på afdelingen for Kvindesygdomme, Sengeafsnit 1. Hvis åben indlæggelse etableres via ambulatoriet, tilbydes samtalen første gang patienten indlægges. 

Der tilbydes opfølgende samtaler ved markante ændringer i patientens tilstand/overgang fra én fase til en anden eller hvis patient og pårørende ønsker det.

Deltagere i samtalen

Patienten og de pårørende, som patienten ønsker at have med samt læge (PAL) og sygeplejerske med særlig erfaring indenfor det gynækologisk-onkologiske område. Hvis PAL ikke er tilgægelig kan en anden læge gennemføre samtalen evt. med supervison/kontakt til PAL.

Personalekvalifikationer

Personalet skal have erfaring med kommunikation til alvorligt syge patienter eller have fået oplæring/supervision af erfaren kollega.

Samtalens forløb

Indhold

Under samtalen skal lægen og sygeplejersken

Referat af samtaler

Efter samtalen udfærdiges et referat på samtalenotat i SP. I SP dokumenteres endvidere beslutninger omkring behandlingsniveau og andre beslutninger vedr. behandling. Såfremt der aftales at der ikke er indikation for forsøg på genoplivning eller intensiv behandling skal dette journalføres entydigt under behandlingsniveau og i notat kan den der dokumenteres med "Minus EHM; Minus ITA".

Evaluering af samtale

Efter vanskelige samtaler, evaluerer lægen og sygeplejersken samtalen med henblik på, hvordan det gik, samt på hvilke områder samtalen skal følges op.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Klinikledelsen er ansvarlig for at vejledningen er implementeret. Læger, sygeplejersker og SoSu-assistenter der deltager i behandling og pleje af patienter der er i et palliativt forløb, er ansvarlige for at følge vejledningen.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

VIP Livs- og behandlingstestamente - anvendelse, oprettelse og tilbagekaldelse

VIP Rehabilitering og palliation - vurdering af behov hos patienter med kræft

VIP Forudgående fravalg af livsforlængende behandling og afbrydelse af behandling

VIP Palliative faser og lindring af symptomer hos den døende patient

Tilbage til top


Bilag

ESAS - Smertekort esas-smertekort-team-thisted-aalborg.sflb.ashx.pdf 

ESAS - Systematisk symptomvurdering 29146_9047-2-esas-skema-dansk-version-marts-2008-doc-pdf.pdf

Aftale om ikke genoplivning Falck koersel terminal pt.pdf

Tilbage til top