At sikre at udredning og behandling af patienter med OHSS foregår i overensstemmelse med klinikkens politik, mål og kravgrundlag i øvrigt.
Vejledningen henvender sig til klinisk personale, som i fertilitetsbehandlingen forebygger OHSS, og som ved forekomst af OHSS diagnosticerer, observerer og behandler dette.
Ovariel hyperstimulationssyndrom (OHSS) er en iatrogen, potentielt livstruende komplikation til ovariel stimulation med gonadotropiner som recominant eller urindererveret FSH eller hMG (humant menopausalt gonadotropin). Tilstanden er også rapporteret kasuistisk ved spontan graviditet, oftest ved mutationer i FSH-recptorer eller ved mola-gravidieter.
Forekomst af dødsfald pga. af tromboemboliske kompliaktioner sekundært til OHSS er en realitet, dog ikke rapporteret i Danmark.
Forekomst:
OHSS incidensen, både nationalt og internationalt er svær at bedømme, på grund af ulige klassifikationer af tilstanden samt mangelfuld registering. Udfra 2010-rapporten til ESHRE var incidensen af alvorlig OHSS 0,3 % af alle stimuleringerer, hvilken ville betyde en faldende tendens sammenlignet med tidligere rapportering. I moderat og mild form er incidensen højrere.
Kun den moderate og svære OHSS kan kræve indlæggelse.
Administration af hCG-præparat (Ovitrelle) eller endogen hCG-produktion ved graviditet er altid udløsende faktor for OHSS.
HCG stimulerer flere vasoaktive substanser (renin-angiotensin, histamin, serotonin, PG, VEGF (vascular endothelial growth factor), som bl.a forårsager øget karpermeabilitet. Dette leder til tab af proteinrig væske fra det intravaskulære rum til det extravaskulære rum (herunder abdomen, pleura, perikardium). Der udvikles sekundært hæmokoncentration og en hyperkoagulative tilstand som formentlig skyldes både hæmokoncentreringen og de høje ovarie-steroider. Desuden kan både lever -og nyrefunktionen påvirkes.
Objektive fund:
Biokemisk:
Let OHSS:
Ekspekterende behandling i hjemmet med
Moderat/svær OHSS:
Svær overstimulation kan være en livstruende tilstand, som hurtigt kan forværres i retning af hypovolæmisk shock, oliguri, koagulationsforstyrrelse med tromboemboliske konsekvenser og organsvigt.
Indlæggelse på Gynækologisk afdeling
Rehydrering:
Diuretica:
Laparocentese/pleuracentese:
Analgetica:
Antiemetica:
Laksantia:
Tromboseprofylakse:
Kirurgisk intervention:
Egentligt hyperstimulationssyndrom forekommer kun, såfremt der er givet hCG. Aflyses cyklus uden hCG, kan der forekomme abdominalsmerter og ubehag i efterforløbet, men patienten bliver ikke alvorligt syg af dette.
Dosering af FSH og valg af protokol
Generelt gælder, at jo flere follikler der stimuleres frem,- jo større er risikoen for at udvikle OHSS.
Hvis alder, vægt, antralfollikelantal samt AMH-niveu menes at øge risikoen for en excessive follikleudvikling, vælges antagonistprotokol.
Gonadotropinernes initialdosis skønnes udfra AMH og/eller antal antral-follikler, men vigtigst er at vurdere kvindens reaktion på evt. tidligere stimulationsbehandling.
Når kriterierne for induktion af ovulationen og follikelaspiration er nået, skal der vælges trigger for ovulationen, hCG eller agonist.
OHSS kan i særlig grad forventes ved ovulationsinduktion med hCG, når der er udviklet over 15-20 follikler; specielt såfremt der er mange små og mellemstore follikler tydende på, at patienten bliver ved at rekruttere follikler til vækst. Ovariet er da "bikageagtigt", og stromaet findes kun som tynde strøg mellem folliklerne. I denne situation vælges agonist som trigger.
Induktion af ovulation med GnRH-agonist
Ved anvendelse af en GnRH-agonist (inj. Suprefact 0,5 ml eller Gonapeptyl 0,2 mg) på sædvanligt tidspunkt (kl. 22 eller 23), som ovulationstrigger i en kort antagonistprotokol, opnås displacering af GnRH antagonisten og dermed frigørelse af endogent LH, der har en kortere halveringstid end eksogent hCG. Normalt under en gonadotropin-stimulering med Ovitrelle eller Pregnyl, som ovulationinduktion - vil eksogent hCG - med betydelig længere halveringstid - "udbalancere" det lavere endogene LH-niveau. LH stimulerer corpus luteum's steroidsyntese, cytokiner -og andre growth factors, som er involveret i implantationen.
Efter agonist-triggering dyrkes, som princip, embryonerne til blastocyster og vitrifieres for senere frysebehandlinger.
Hvis der i agonistprotokol er blevet rekruteret for mange follikler, har man i princippet 3 muligheder for at undgå OHSS
1. Seponere gonadotropin-stimulationen og fortsætte agonist-nedreguleringen indtil follilkerne er gået i atresi eller menstruation indtræder.
2. Gennemføre aspirationen og evt. afvente en tidlig overstimulering, med efterfølgende totalfrys af embryoner.
Teamledelsen i Fertilitetsklinikken har ansvar for det faglige indhold
Den enkelte medarbejder har ansvar for at kende og anvende vejledningen
Forfatteren har ansvar for at vejlæedningen opdateres.