VIP'en omfatter læger, jordemødre, sygeplejersker og sosu-assistenter, der varetager forløbet for barselskvinder, og angiver retningslinjer for behandling af galaktostase, mastitis og mammae-absces.
Galaktostase (mælkestase) opstår, når mælkegangene ikke bliver tømt sufficient. Denne tilstand kan føre til inflammation, galaktoforitis.
Galaktoforitis (inflammation, ”mælkefeber”) giver høj feber, rødme ofte i kvadranter, varme, hævelse, smerter og påvirkede infektionstal, fuldstændig som en bakteriel infektion. Den almene påvirkning er en influenzalignende tilstand, og temperaturen er ofte over 38,5 °C. Inflammation er den hyppigste årsag til symptomer/klager over ’brystbetændelse’.
Mastitis (brystbetændelse):
Ikke-infektiøs brystbetændelse (inflammation):
Inflammation i brystvævet bør behandles med amning og/eller udmalkning, hvis amning ikke er muligt. Hvis moderen ikke kan skabe afløb ved udmalkning, bør dette ikke anbefales, da det øger mælkeproduktionen uden afløb, og således øger ophobningen af mælk. Inflammation kan opstå pludseligt, når mælken har hobet sig op og trænger ud i vævet omkring mælkekirtlerne.
Bakteriel brystbetændelse (infektion):
Giver de samme symptomer som inflammation, og opstår når mælkestase forværres og kerneårsagen til problemet ikke løses. evt. Årsager kan findes i påhæftningen af barnet hvor der er problemer; sår, ømhed af papillen, suttebrik brug, stramt tungebånd. Mastit er sjældent på baggrrund af hæmatogen spredning.
De bakterier, der oftest forårsager infektionen, er stafylokokker (hyppigst Staph. Aureus) samt hæmolytiske streptokokker gr A og B, E. coli, og i sjældne tilfælde anaerobe bakterier.
Det anslås, at 2-3 % af ammende kvinder får en reel behandlingskrævende mastitis (1), og at ca. 15% får en ikke antibiotika krævende tilstand i brystet.
Absces: Kan opstå ved insufficient behandlet mastitis. Symptomer og fund ligner de ovenfor beskrevne suppleret med afgrænset evt. fluktuerende og øm ansamling i brystet. Tilstanden kan give hævede lymfeglandler i aksillen.
Pt. med galaktostase, mastitis eller mammae-absces behandles altid i gynækologisk-obstetrisk regi, så længe pt. ammer, uanset tidsinterval fra fødsel. Ved mistanke om malignitet konfereres med mammakirurgisk afdeling.
Konservativ behandling
Opstartes i de første 12-24 timer.
Antibiotisk behandling
Opstartes efter 12-24 timer ved manglende effekt af konservativ behandling:
Ved tidligere non-type 1 Penicillin allergi:
Ved tidligere type 1 Penicillin allergi:
Er der ingen effekt af den antibiotiske behandling i løbet 1-2 dage, må mammae absces mistænkes.
Amning kan som hovedregel fortsætte under behandling af brystbetændelse.
Ønsker moderen ammestop, afdækkes årsagen til ønske om ammestop, hvis moderen reelt gerne vil stoppe, støttes hun i dette.
Beslutning om ammestop bør ikke tages om natten, eller når moderen er ked af det og/eller ikke har fået søvn. En sådan beslutning fortrydes ofte.
Alternativ ammeplan:
Moderen kan fortsætte udmalkning, hvis hun ikke ønsker barnet dier ved brystet, og supplere med egen mælk på flaske.
Moderen skal vejledes i ’hands on udmalkning’, dette maksimerer afløb fra brystet ved udmalkning. Det er vigtigt, at brystet tømmes helt ved udmalkning.
Udmalkningsintervaller individualiseres, og behøver ikke at være x 8. Spørg moderen, hvad der kunne fungere for hende!
Husk denne plan tillader, at moderen genbesøger amning på et senere tidspunkt, da hun bevarer sin mælkeproduktion.
Ammestop:
Laktationshæmning: Dostinex 1 mg som éngangsdosis inden for 24 timer efter fødslen (forventet effekt indenfor 1 døgn).
Afbrydelse af laktation: Dostinex 0,25 mg 2 gange dgl. i 2 dage (forventet effekt efter 3½ døgn).
For at undgå ortostatisk hypotension, bør dosis (max. 1 mg) ikke overskrides.
Candida-infektion er yderst en sjælden årsag til mastitis, hvorfor der ikke bør behandles med svampemidler uden påvist infektion.
Under opretholdelse af mælkeproduktionen (galaktopoiesen) er produktionen reguleret af hypothalamus via PIF. PIF hæmmer udskillelsen af prolaktin (autokrin regulering). Stimulation af brystvorten og tømning af brystet hæmmer PIF – og er derfor en forudsætning for at etablere og opretholde produktionen.
Feedback Inhibitor of Lactation (FIL):
Udtømning af mælken fra brystet har også betydning, fordi mælken indeholder et proteinet FIL, som hæmmer produktionen, når brystet bliver fyldt. Produktionen afhænger derfor af, hvor fyldt brystet er. Jo mindre mælk der er i brystet, jo mere bliver der produceret.
Obstetrisk Klinikledelse har ansvaret for, at personalet er bekendt med indholdet i VIP'en.
Den enkelte medarbejder er ansvarlig for at kende og efterleve gældende VIP.
DSOG guideline ”Purpurale Infektioner” 2020.
Academy of Breastfeeding Medicine Clinical Protocol #36: The Mastitis Spectrum, Revised 2022. Mitchell, K.B. et al. Breastfeeding MedicineVolume 17, Number 5, 2022
Breastfeeding and Human Lactation Jan Riordan, Kathleen G. Auerbach, Jones and Bartlett Publishers, 5 editions 2015.
Amning- en håndbog for sundhedspersonale (2021) (Sundhedsstyrelsen)