Lovgivning og mistanke vedr. gamet donorer, Fertilitetslab

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

 

Formål

At sikre at alle anmærkninger/mistanker vedr. sæd- og æg-donorer bliver registreret, meldt, behandlet og kommunikeret korrekt.

 

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen retter sig mod alle ansatte i vævscenteret, herunder læger, der er ansvarlige for behandling med doneret sæd eller æg. I vejledningen adresseres alle interessenter samt hvilket ansvar de enkelte har, herunder par/kvinders ansvar for tilbagemelding om misdannelser eller andet til sædbank eller Fertilitetsklinik. Vejledningen indeholder et flowskema, der er obligatorisk at anvende ved anmærkninger/mistanke vedr. gamet donorer.

 

Tilbage til top

Baggrund og Fremgangsmåde

 

Lovgivning

Som ansat på fertilitetsklinikken skal man være bekendt med, at assisteret reproduktion udføres under følgende danske lovgivning: Sundhedsloven og lov om assisteret reproduktion; se retsinfo https://www.retsinformation.dk (søgeord ’barnløshed’) og EU's vævsdirektiv https://www.retsinformation.dk (søgeord ’vævslov’).

Ændringer i loven, bekendtgørelser, vejledninger og direktiv kommunikeres til klinikken bla. gennem STPS, DFS mm. Klinikkens ledelse og lægerne gør kollegaer opmærksom på og sørger for at implementere ændringerne, der vil blive kommunikeret til klinikmøder med referat til alle.

 

Mistanke om alvorlig bivirkning vedr. gamet donorer

Alle ansatte på fertilitetsklinikken har pligt til at videregive information om mistanke om genetisk sygdom hos foster / barn efter assisteret reprduktion, hvor gamet donation er involveret, til klinikkens vævscenteransvarlige, læge eller anden bemyndiget person. Indenfor 48 timer indrapporterer denne til STPS og relevante sædbank om mistanken. Se flowskema for indberetning af alvorlig bivirkning. I denne proces ændres aktuelle donor til ’under udredning’. Hvis mistanken bekræftes ændres til ’blokeret’; hvis afkræftes godkendes donor igen.

 

Donorstatus

Der er vigtigt at du kender betydningen af donorstatus. 

Godkendt: Donor kan frit anvendes.

Under udredning: Donor er i karantæne og må IKKE anvendes.

Blokeret: Donor kan anvendes til MAR (Medical Assisted Reproduction) hvis det er til søskende (IUI/IVF/ICSI eller kryopræserverede blastocyster) og kryopræserverede blastocyster, hvis kvinden/parret giver informeret samtykke.

Kvote opbrugt: Donor nået grænsen for 12 graviditeter/familier i DK.

NB (marts 2023): Der arbejdes på, at DMDC ændrer symbol for permanent blokeret donor til , så det bliver mere simpelt at skelne mellem 'Under udredning/karantære' og 'Blokeret'. 

 

###TABEL_1###

 

 

Flowskema (L:\Lovbestyttede mapper\kvalitetssikring\Anmærkninger på donorer\Flowskema ved anmærkning på donor) SKAL anvendes ved anmærkninger/mistanke vedr. donor, der er eller har været i anvendelse på klinikken. Skemaet skal udfyldes af den vævscenteransvarlige, ansvarlige læge anden bemyndiget person, der også varetager evt. indberetning.

Alle ansatte i vævscenter orienteres ved ansættelse og jævnligt ved klinikmøder, at mistanke vedrørende sæd og ægdonorer skal videregives til klinikledelsen. Nærværende VIP læsekvitteres af alle ansatte på fertilitetsklinikken.

Den vævscenteransvarlige, den ansvarlige læge samt andre nøglepersoner SKAL stå på sædbankernes liste over personer, der skal orienteres om anmærkninger på sæddonorer.

Par/kvinder, der anvender sæd eller ægdonorer skal informeres på samtykke erklæringen, at de skal melde misdannelser etc. til sædbank eller fertilitetsklinikken.

Klinikledelsen orienterer desuden afdelingsledelsen, hvir alvorlig mistanke bekræftes på donorer, som har opnået graviditet og/eller fødsel af børn på Herlev Hospitals fertilitetsklinik.

 

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Ledelsen, den vævscenteransvarlige og ansvarlige læge er ansvarlig for det faglige indhold af instruksen, samt at den er implementeret.

Den enkelte ansatte er ansvarlig for at kende og anvende instruksen.

 

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Lov om assisteret reproduktion https://www.retsinformation.dk (søgeord ’barnløshed’)

EU's vævsdirektiv https://www.retsinformation.dk (søgeord ’vævslov’).

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top