At beskrive jordemoderens opgaver samt sikre korrekt håndtering og ensatet behandling af kvinder og deres pårørende, som føder et levende barn, der dør i forbindelse med fødslen, uanset gestationsalderen.
Jordemødre og læger, der varetager behandlingen af og omsorgen for kvinder, som har født et levende barn, der dør i forbindelse med fødslen.
Beslutningen om et barn er levendefødt eller dødfødt, beror alene på et biologisk kriterium dvs. om barnet viser livstegn.
Ved livstegn forstås: Vejrtrækning, sikker hjerteslag, pulsation i navlesnor eller tydelige bevægelser. Vurderingen af om den nyfødte viser livstegn bør først ske efter fuldstændig fødsel/fremhjælpning.
Hvis der observeres mindst ét af de ovennævnte tegn efter at barnet er fuldstændig født/fremhjulpet, er der tale om et levendefødt barn. Dette gælder uanset gestationsalder og uanset om baggrunden evt måtte være et indgreb efter abortlovens regler.
Hvis et barn ikke viser livstegn efter fødslen vurderer pædiater og/eller anæstesilæge om genoplivning skal påbegyndes. Hvis det besluttes ikke at starte genoplivning er barnet dødfødt.
Hvis genoplivning påbegyndes, og barnet under/efter genoplivning viser livstegn (f.eks. får selvstændig hjerteaktion), vil barnet betegnes som levende født.
Hvis barnet på trods af genoplivning ikke viser livstegn betegnes det som dødfødt.
Inden pædiater og/eller anæstesilæge forlader afdelingen skal jordemoder orienteres om hvorvidt barnet er vurderet levendefødt eller dødfødt, af hensyn til korrekt og enslydende information af familien, og korrekt registrering af forløbet.
Fysisk placering
Efter fødslen
Undersøgelser med henblik på dødsårsag
Papirarbejde
Ved fødsel til og med GA 17+6 foregår fødslen på G115
Ved fødsel fra GA 18+0 foregår fødslen på fødegangen
Barnet skal altid beskrives med et notat i barnets journal i SP, med fødselstidspunkt, dokumentation om livstegn og apgar. Såfremt barnet dør efter fødslen, skal tidspunktet for hvornår barnet er erklæret dødt noteres.
Forebyggelse af PPH: Der gives, efter inf samtykke, profylaktisk syntocinon 10 IE im til kvinden umiddelbart efter barnets fødsel, jf vejledning: Post partum blødning og forebyggelse heraf
Evacuatio uteri: Evacuatio foretages ved behov (øget vaginalblødning, atoni, eller mistanke om retineret placentarvæv).
Rhesusprofylakse: Anti-D immunglobulin gives til Rhesus negative kvinder snarest muligt efter fødslen (helst inden for 48 timer og ikke senere end 72 timer), hvis der er indikation for anti-D. Kontroller eventuelle antenatale bestemmelser af barnets RhD type jf. Rhesusprofylakse under graviditet og fødslen
Husk at en evt. prøve for Føtomaternalblødning/føtal anæmi (FMH) skal tages inden der gives Rhesusprofylakse (se under blodprøveoversigt).
Laktationshæmning: Dostinex 1 mg inden for det første døgn jf. Laktationshæmning.
Forældrene opfordres til at give samtykke til at barnet må obduceres. Resultatet af obduktionen giver det bedste grundlag for rådgivning og kan det være med til at forudsige risikoen for gentagelse i en kommende graviditet.
Erfaringen viser, at langt de fleste på et senere tidspunkt fortryder, hvis de har fravalgt obduktion.
Blodprøver
Ved levendefødte, som dør tages efter lægeordination følgende blodprøver
(Rekvireres som en best./ord i SP)
Levertal (fra pakken Leverprøver):
Aspartattransaminase [ASAT];P
Alanintransaminase [ALAT]; P
Bilirubiner;P
Laktatdehydrogenase;P (LDH)?
Koagulationsfaktor II+VII+X [INR];P
Thrombocytter;B
Infektionstal (fra pakken Infektionstal):
C-reaktivt protein [CRP];P
Leukocytter;B
Hæmoglobin;B
BAC-test:
BAC-test;B (BAC-TEST)
Type:
TORCH-prøver (Hele pakken Torch):
Toxoplasma gondii-Ab;P (antistof)
Rubellavirus-IgG(ab);P (antistof)
Cytomegalovirus-Ab(IgG)(p.d.e.);P
Cytomegalovirus-Ab(IgM)(p.d.e.);P
Herpes simplexvirus-Ab(IgG);P
Parvovirus B-19-antistof;P
Føtomaternel blødning:
Erythrocytter (Hbf-holdige); Erc(B)
Prøven skal tages inden der eventuelt gives Anti-D immunglobulin. Ved akut rekvisition kontakt blodbank HEH 83291 mhp. koordinering af forsendelse og analyse. Analysen foretages i blodbanken på RH.
Ved stor føtomaternel blødning fra Rhesus-positivt foster til Rhesus-negativ mater, risikeres svær Rhesusimmunisering. Immunisering kan imødegås ved hurtig behandling med højere doser Anti-D efter samråd med læge i blodbanken.
PTB'en fortæller hvilke prøveglas der skal bruges.
HUSK følgeseddel til Klinisk biokemisk (PTB'en)
Se vejledning Foetus mortuus - Intrauterin fosterdød vedr. håndtering af undersøgelse af barn og placenta.
Vær opmærksom på at håndteringen af prøvematerialet er forskellig alt efter om barnet skal obduceres eller ikke. Dette gælder også placenta.
OBS: Et levendefødt barn der dør skal tildelses et CPR-nummer, uanset GA.
Følg tjeklisterne:
Papirgang og tjekliste for jordemødre til brug ved fødsel af levende født barn, der dør:
Papirgang og tjekliste for læger til brug ved fødsel af levende født barn, der dør:
Send fødselsanmeldelse. HUSK: Notér i "bemærkninger til sundhedsplejersken" at barnet er dødt efter fødslen.
Brev til praktiserende læge sendes fra fødegangen. (se bilag)
Orienterende mail til konsultationsjordemoder
Seddel til kapellet. Se bilag
Rekvisition af patologisk undersøgelse af placenta, via SP, hvis barnet ikke skal obduceres, se link under bilag.
Dødsattesten udfyldes elektronisk, se vejledningen Elektronisk dødsattest - fælles procedurebeskrivelse for gynækologi og obstetrik
Rekvisition af obduktion af fostre og spædbørn (I gennemslag til RH Føtalpatologisk Afd.) udfyldes, når forældrene ønsker obduktion eller er i tvivl.
Kennedy_Abortvæv_FoetusMortus.pdf udfyldes svarende til det prøvemateriale der skal analyseres: achillessene-, hud- og placentabiopsier. Forsendelses-vejledning, mærkning af glas med labels se endv.
Samlemappe fra Landsforeningen Spædbarnsdød; Vis at du ved det (Til pårørende); En tegning af dit barn
Kopi af Dødsattest
Registrering af faderskab for ugifte forældre. Hvis et barn dør umiddelbart efter fødslen, skal faderskabet kun fastslås, hvis moderen eller andre, der har en retslig interesse heri, beder om det: Udlever: Registrering_af_faderskab__blanket_10_(1).pdf
Blanket Anmodning om begravelse og ligbrænding udleveres (kan også gøres elektronisk på borger.dk)
Alle levendefødte børn kan døbes, mens de lever, uanset gestationsalder. Er der ikke tid til at tilkalde en præst, kan en person, der selv er døbt, døbe barnet. Er der ingen døbte tilstede, kan en der ikke selv er døbt forestå dåben.
Dåbssættet forefindes i skab i vagtrum på Fødegangen.
Dåbsritual og anmeldelsesblanket (findes nederst i vejledningen, under bilag, og i "Dåbsmappen" på fødegangen).
Det er kun kristne, der døber deres børn, og nogle kristne trossamfund holder ikke barnedåb men voksendåb, f.eks. baptister.
Hos muslimer er det almindeligvis faderen eller en af de ældre i familien, der varetager en navngivning.
Andre religioner har andre ritualer ved et barns fødsel - dem kan man læse om ved at gå ind på religionsguiden: Kultur og religion eller ressourceteam.dk
Personalet kan hjælpe forældre uanset trosretning med navngivning. Blanket til navngivning findes på www.personregistrering.dk.
Tal med forældrene om hvad de havde af tanker om barnets navn. Det er ikke hensigtsmæssigt at forsøge at ”gemme” navnet til det næste barn. Barnets navn, kan efter anmodning fra forældrene, indføres i kirkebogen som et kaldenavn (der udskrives ikke navneattest). Kaldenavnet kan skrives på Anmodning om begravelse/ligbrænding eller forældrene kan selv fortælle navnet til kordegnen eller præsten. Et barn der lever uden at være blevet døbt, kan efter dets død godt blive navngivet.
Når et barn er nøddøbt, skal dette udfyldes på en blanket og gives til præsten ved Herlev hospitals kirke, som vil forestå papirarbejdet (anmeldelsesblanketten hér og i Bilag nederst). Der skal angives to dåbsvidner, som kan være pårørende eller personale. Vidnerne er ikke faddere.
Dåb er ikke det samme som navngivning og barnet kan derfor godt døbes, selvom forældrene ikke har givet det et navn. Et navn kan siden registreres ved kirken.
Parret skal informeres om selv at udfylde Anmodning om begravelse/ligbrænding. Dette skal gøres elektronisk på Borger.dk og skal vedlægges den lægelige dødsattest.
Forældre til alle levende børn som dør efter fødslen skal selv tage kontakt til bedemand mhp. begravelse/nedgravning, uanset barnets gestationsalder.
Forældrene anbefales selv at være med til at arrangere og deltage i begravelsen, da det kan hjælpe dem med at få sagt farvel. Det kan også være godt at invitere de nærmeste til begravelsen, så det kan blive en fælles oplevelse, man kan tale om bagefter.
Udgifter til begravelse dækkes af det såkaldte begravelseshjælps tillæg, som alle familier har ret til, uanset barnets gestationsalder.
Forældrene kan blive på fødegangen, så længe de har behov for det efter fødslen, efterfølgende indlægges de på Gynækologisk afdeling G115 eller udskrives til hjemmet:
Forældrene indlægges på G115: Jordemoderen følger forældrene op på afdelingen og overleverer dem til en sygeplejerske. Barnet og eventuelle biopsier følger enten med forældrene på G115 eller køres samlet i kapellet.
Forældrene udskrives direkte fra fødegangen:
Mater tilses af obstetriker inden hun går hjem.
Fødejordemoder tilbyder hjemmebesøg eller en samtale i afdelingen ved behov, når parret ønsker og er klar til det. Det aftales inden fødejordemoder går hjem hvornår hun ringer til parret.
Forældrene har mulighed for at tage barnet med hjem eller lade barnet blive i kapellet på Herlev. Såfremt parret vælger at tage barnet med hjem, forbliver evt. biopsier og placenta på fødegangen. Og følges med barnet i kapellet, når parret returnerer med barnet. Er parret gået hjem uden barn, køres barn, placenta og evt. biopsier direkte i kapellet.
Inden kvinden/parret går hjem sikres at det obstetriske forløb er gennemgået af speciallæge og at der foreligger et udskrivningsnotat med plan i SP.
Det vigtigt at planlægge hvornår forældrene skal kontaktes den første tid efter fødslen. Alle tilbydes:
Telefonisk kontakt og efterfølgende samtale/hjemmebesøg med fødejordemoder.
Alle kvinder/forældre tilbydes en samtale hos overlæge ca. 10 uger efter fødslen. Obstetrisk lægesekretær indkalder, når alle prøvesvar foreligger. Samtalen dokumenteres i patientjournalen af obstetrisk lægesekretær.
Barnet køres ALTID i kapellet i en vugge. Det kan være hensigtsmæssigt at små børn lægges i en trækasse (i vuggen). Trækassen står oven på skabet i skyllerummene. Det kan være en god ide at fore kassen med et svøb, hvis barnet senere skal fremvises.
Bliver barnet kørt i kapellet, kan forældrene stadig se det. Barnet kan komme op på afdelingen (G115), når forældrene ønsker det eller forældrene kan gå over i kapellet (efter nærmere aftale).
Er forældrene taget hjem og ønsker at se barnet, kan de lave en aftale med kvartermesteren på telefon ###TELEFON### eller aftale nærmere med G115 Tlf.: ###TELEFON###.
For de fleste forældre er det godt at blive hjulpet til at se, røre og holde barnet. Det hjælper bl.a. til at flytte oplevelsen fra mareridt til at gøre tabet virkeligt og starte sorgprocessen. Som personale tjener vi som rollemodeller, når også vi ser, rører og holder barnet. Husk at afsked tager tid.
Parret orienteres om muligheden for Henvisning til Landsforeningen Spædbarnsdød. Med forældrenes samtykke kan henvisningsblanketten udfyldes og faxes til Landsforeningens sekretariat. Henvis også gerne til www.mistet.nu
Minder om barnet er vigtige (fotos, hånd- og fodaftryk, hårlok, vuggekort mm). Fotos må gerne signalere ”varme” – f.eks. hvor forældrene holder barnet. Fotograferes barnet alene, så læg det på et rent klæde, tør blod af, hvis muligt, læg f.eks. en bamse eller en blomst ved, hvis forældrene har det.
Det kan være vigtigt at få startet en fælles historie, så hjælp gerne forældrene med at involvere familie og pårørende.
Støt forældrene og evt. søskende, pårørende, venner i at se, røre og holde barnet. Hvis der er misdannelser, så beskriv disse for forældrene inden de ser barnet. Det kan være lettere for forældrene at holde barnet, når der er en fagperson på stuen.
Sørg for at der bliver taget rigtig mange billeder af barnet. Både billeder med forældrene, familie og venner, der kan IKKE tages for mange.
Minder om barnet er vigtige. Vuggekort, hånd- og fodaftryk af barnet samt evt. hårtot udleveres til forældrene.
Parret skal informeres om de har mulighed for psykologhjælp. Psykologhjælpen ydes af privat praktiserende psykologer, der har overenskomst med sygesikringen.
Der ydes tilskud til max. 12 behandlinger og sygesikringen betaler 60% af psykologens honorar. Patientens egen betaling udgør ca. 320 kr pr. konsultation – 1. konsultation dog ca. 380 kr (Er man medlem af sygesikringen Danmark, gruppe 1,2 og 5 ydes tilskud herfra). Der er mellem 4 og 8 ugers ventetid på at komme i behandling.
Patient eller pårørende skal have en skriftlig henvisning fra praktiserende læge eller vagtlæge, og skal bruge en af de psykologer der er tilmeldt den offentlige sygesikring.
Liste over disse findes på psykologforeningens hjemmeside: www.dp.dk.
Fremgår af ovenstående.
Rekvisition af obduktion af fostre og spædbørn (Patologiafdelingen, Rigshospitalet/1 side)
Samlemappe fra Landsforeningen Spædbarnsdød
Henvisning til Landsforeningen Spædbarnsdød
Vis at du ved det (til pårørende)
En tegning af dit barn v. Heather Spear
Lov om ændring af lov om ligsyn, obduktion og transplantation m.v. og børneloven. (Ændring af grænsen mellem abort og dødfødsel og forenkling af reglerne om registrering af faderskab til dødfødte børn).
Krisehjælp efter oplevelse af belastende situationer i arbejdet
Elektronisk dødsattest - fælles procedurebeskrivelse for gynækologi og obstetrik
Tjekliste_jordemoder_sygeplejerske_levendefødt barn der dør_07-11-2018-SV.pdf
Tjekliste_læge_levendefødt barn der dør_07-03-2016.pdf