HIV og hepatitis B og C positive, fertilisering

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

 


At sikre at henvisning til reproduktionshjælp til HIV og hepatitis B og C smittede foregår i overensstemmelse med klinikkens politik, mål og kravgrundlag i øvrigt.
 

Tilbage til top

 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

 Instruksen  anvendes af læger,  når et par/ en kvinde med fertilitetsønske, findes positiv for HIV eller Hepatitis B eller C.


Definitioner og baggrund

 

Alle patienter skal forud for fertilitetsbehandling eller undersøgelse af vævsprøver, så som sæd og oocytter, have taget følgende virusmarkører, som max. må være 2 år gamle:

  • HIV 1+2 antistof
  • Hep C virus antistof
  • Hep. B virus Antigen (HBsAg)
  • Hep. B core total (anti-HBc total)

Prøverne skal tages på et vævscertificeret laboratorium (RH eller Herlev)

Såfremt Hep. B core total er positiv foretages der yderligere undersøgelse i form af

  • HBeAg og
  • antiHBe samt
  • HBV DNA.

Ved positiv HBV DNA, positiv HIV  eller positiv Hep C, viderehenvises det infertile par til et af nedenstående hospitaler.

 

 

Tilbage til top

 

 

Fremgangsmåde

Ved positive virus-markører henvises til et af de hospitaler, hvor de behandler par med smitsomme sygdomme.

  • Rigshospitalet
  • Odense Universitetshospital,

 

HIV positive

Internationalt har man i en række oversigtsartikler og nationalt har Sundhedsstyrelsen konkluderet, at par, hvor den ene partner er HIV smittet bør tilbydes hjælp til at få børn. Argumenterne herfor er, at man ved at hjælpe disse par kan reducere eller eliminere risikoen for smitteoverførsel fra den HIV smittede partner til den raske fra 0,1-0,2% til en mindre risiko.

I hvert enkelt tilfælde bør foretages en vurdering af den HIV-smittedes situation, og parret må sikres grundig information og støttes i de overvejelser, som bør gøres i denne situation.

Der er tale om to forskellige situationer, dels hvor manden er HIV smittet, dels hvor kvinden er HIV smittet.

  • Hvis manden er HIV smittet,

drejer det sig primært om at reducere smitteoverførsel til den raske kvinde. Dette kan gøres ved inseminationsbehandling (efter "sædvask" / dobbelt-oprenset), men i nogle tilfælde vil der være behov for mere avanceret fertilitetsbehandling i form af ægtransplantationsbehandling (IVF), eventuelt kombineret med mikroinsemination (ICSI).

” Sædvask” er betegnelsen for en metode, hvorved der foretages en oprensning af sædceller. Det ser ud til, at sædvask enten kan fjerne eller minimere antallet af viruspartikler til et ikke-måleligt niveau.

  • Hvis kvinden er HIV smittet,

drejer det sig om at undgå smitte af den raske mand. Dette kan ske ved, at parret enten selv oplæres i hjemmeinsemination eller ved insemination på en fertilitetsklinik. Et andet aspekt er, at mindske risikoen for at kvinden smitter sit barn.

  • Hvis begge parter er HIV positive eller såfremt den HIV positive kvinde er enlig er der tale om en skærpende situation. Her er det barnets tarv, - og man bør nøje vurdere om behandling skal tilbydes.

 
Hepatitis C positive


Par, hvor den ene part er HCV-positiv bør vurderes af en infektionsmediciner mhp hepatiten's status før evt. behandling påbegyndes.

Hepatitis C positive par kan behandles på vanlig indikation med enten IUI eller IVF/ICSI. Ved HCV hos manden foretages dobbelt sædoprensning/"sædvask" som ved HIV før IUI eller IVF/ICSI.

Behandlingen foretages på et af de hospitaler, der foretager behandling af par med smitsomme sygdomme.

 
Hepatitis B positive


Par, hvor den ene part er HBV DNA-positiv, bør vurderes af en infektionsmediciner mhp hepatiten's status og vaccination tilbydes af den ikke inficerede partner før evt. behandling påbegyndes. Parret frarådes ikke normalt samliv efter vaccination.

 

Disse infertile par kan behandles på vanlig indikation med enten IUI eller IVF/ICSI.

Behandlingen foretages på et af de hospitaler, der foretager behandling af par med smitsomme sygdomme

Ved HBV bør der tages omhyggelige hygiejniske forholdsregler, da tilstanden kan være ret smitsom. Risikoen er primært krydsinfektion af andre par i fertilitetsbehandling.

 

Tilbage til top

 

 

Ansvar og organisering

Teamledelsen har ansvaret for instruksen.

Den enkelte læge har ansvar for at følge inskruksen.

Forfatteren har ansvar for at opdatere instruksen.

Tilbage til top

 

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Akkrediteringsstandarder

 

Bilag