At beskrive visitationskriterier for fødsel på Fødeklinikken til understøttelse af det ukomplicerede fødselsforløb, beskrive overflytningskriterier ante-, intra- og post partum, samt beskrive konkrete handleplaner ved akutte situationer.
Vejledningen omfatter alle personalegrupper tilknyttet Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsel, Herlev Hospital.
Fødeklinik: Selvstændig enhed for fødsler på Herlev Hospital, bemandet fortrinsvist af jordemødre. Læger og øvrige klinisk personale kan tilkaldes ved akut behov. Fødsel på fødeklinik forudsætter, at kriterier for visitation er overholdt, og at kvinden/parret er informeret om, at der kan opstå indikation for overflytning fra fødeklinik til fødegang under fødslen.
Kvinder (til og med 4. fødsel) med en ukompliceret singleton graviditet og et barn i hovedstilling, spontant i fødsel, samt forventet ukompliceret fødsel i GA 37+0 til 41+6.
Fødende, som henvender sig i Fødeklinikken, med kendte eller nyopståede komplikationer, overflyttes direkte til Gravid- og Fødemodtagelse eller fødegang.
Lavrisikofødende:
Fødende med graviditets-risikofaktorer, som kan føde på fødeklinikken:
Der foretages en primær visitation ved første jordemoderkonsultationen, hvor gravide/parret, som opfylder visitationskriterierne, informeres om muligheden for at føde på Fødeklinik. Kvindens ønske om samt visitation til fødsel på Fødeklinik noteres i AOP.
Kvinden/ parret informeres om, at der kan være situationer, hvor fødslen ikke kan varetages på Fødeklinikken fx ved tilstødende komplikationer under graviditeten eller under fødslen, ved ønske om en epidural som smertelindring, eller ved manglende kapacitet i Fødeklinikken.
Ved jordemoderkontrol i GA 35/36 (førstegangsfødende) og GA 36/37 (flergangsfødende) vurderes det, hvorvidt den gravide fortsat opfylder visitationskriterier, og om hun forsat ønsker fødsel på Fødeklinikken – Fødeplanen opdateres.
Ved telefonisk henvendelse vurderes den gravide igen i forhold til om fødsel på Fødeklinik fortsat er aktuel og mulig. Dette noteres i telefonnotat. Er dette tilfældet, modtages og undersøges den gravide på undersøgelsesstue i Fødeklinikken af fødeklinikjordemoder.
NYT: Hvis den fødende er langt i fødsel ved ankomst/ eller der vurderes potentielt hurtigt forløb påsættes CTG, jf VIP: CTG - Overvågning af gravide og fødende. I fald normal CTG og ikke tachysystoli, da CTG/ overflytning på vanlige indikationer.
Der foretages Tjek Ind og Time Out som vanligt jf. Sikre Fødsler. Triagering iht VIP: Triagering Fødegangen. For varetagelse af fødselsforløbet i øvrigt henvises til VIP: Normal fødsel. Dokumentation i sundhedsplatformen jf regionale VIP: Journalføring - vurdering ved normal graviditet, fødsel og barsel (obs: Lokale tilføjelser for Herlev skal være slået til)
Overflytninger sker via sengeelevator i M1, som kan tilkaldes med akutkort.
I både akutte samt ikke-akutte situationer afventes portører, som bistår med sengetransporten. Social- og sundhedsassistent forbliver i Fødeklinikken.
Overflytning til fødegangen sker altid efter konferering med afdelingsjordemoder og sker ved:
Kriterier for overflytning under fødsel:
Afdelingsjordemoder orienteres hurtigst muligt ved
Overvej behov for behandling med Ventoline inden overflytning, jf VIP:
Efter fødslen overflyttes ved:
Afdelingsjordemoder orienteres
Der skal altid konfereres med en afdelingsjordemoder i tvivlstilfælde.
Ved overflytning skal obstetrisk bagvagt orienteres om den nytilkomne fødende på Fødegangen i det omfang, det er klinisk relevant.
Fødeklinikjordemoder og afdelingsjordemoder beslutter i fællesskab, om jordemoderen forbliver på fødegangen, eller om hun returnerer til Fødeklinikken.
Efter fødslen tilstræbes at opretholde kontinuitet i forløbet således, at det er den samme jordemoder og social- og sundhedsassistent, der varetager barselsplejen for den nybagte familie.
Der tages blod fra til måling af NS-pH som vanligt jf VIP: Navlesnors-pH og VIP: Sen afnavling. For øvrige detaljer vedr håndtering af efterbyrdsfasen og barselspleje henvises til VIP: Normal fødsel, og, når relevant, VIP: Ambulant fødsel.
Ambulant fødsel er ikke et visitationskriterie for de førstegangsfødende, der kan tilbydes ophold på barselsgangen iht vanlige kriterier.
Jordemoder og social- og sundhedsassistent indgår i et makkerpar og har et fælles ansvar for afrydning af fødesuite til rengøring, som tilkaldes på vanlig vis elektronisk. Derudover klargøres fødesuite til næste fødende.
Social- og sundhedsassistent kan som vanligt assistere med at køre pH’er og administrative opgaver i SP, som at varetage indlæggelse, oprettelse af barn, udskrivelse og evt. overflytning til fødegangen.
Situationer hvor patienten ikke er stabil til overflytning, håndteres som på fødegangen.
På Fødeklinikken er der i akutte situationer (yderste nødstilfælde) mulighed for:
Akutknapper forefindes på alle patientstuer.
I særlige tilfælde er det nødvendigt, at der tilkaldes obstetriker, pædiater eller afdelingsjordemoder til Fødeklinikken.
Dette gælder ved følgende:
Ved pågående blødning ≥ 500 ml:
Alle fødende anbefales inj. Oxytocin 10 IE i.m. profylaktisk umiddelbart efter barnets fødsel. Ved blødning større end forventet skærpes denne anbefaling betydeligt.
Umiddelbar indledende behandling:
Når der kommer personale, som kan hjælpe:
Ved alvorlige akutte tilstande bruges alarmknappen på Fødeklinikken:
Fødeklinikken bemandes med mindst én jordemoder samt en social- og sundhedsassistent. Social- og sundhedsassistenten går på tværs af Fødeklinik og Graviditet & Tab.
En jordemoder eller social- og sundhedsassistent må aldrig bemande Fødeklinikken alene. Der skal være mindst en anden sundhedsfaglig person til stede, hvis der er patienter i afsnittene.
Vejledning til cirkulære om jordemodervirksomhed: http://www.sst.dk/publ/Vejledninger/01/vejledning_jordmoder.html
Midwifery Unit Standards: http://www.midwiferyunitnetwork.org/wp-content/uploads/PDFs/LY1309BRO-MUNEt-Standards-PRINT-opt.pdf