Episiotomi

Målgrupper og anvendelsesområde

VIP'en omfatter jordemødre, læger og social- og sundhedsassistenter tilknyttet fødemodtagelse og fødegang, som varetager forløbet for fødende kvinder.

Tilbage til top

Definitioner

Episiotomi: Klip i perineum.

KTMD00: Sutureringen af episiotomien og evt. udrifter, som ikke involverer den anale sphincter, er inkluderet i denne kode.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Indikationer:

Episiotomi besluttes ud fra et klinisk skøn og skal overvejes ved følgende situationer:

  • Føtal asfyxi
  • Kopforløsning, især hos nulliparae
  • Underkropspræsentation, især hos nulliparae
  • Skulderdystoci
  • Tidligere sphincterruptur
  • Stramt/cikatricielt perineum
  • Defibulation
  • Langvarig pressefase
  • Stort fosterskøn

Procedure:

Anæstesi:

Der anlægges pudendusblokade (20 ml Lidocain med adrenalin 10 mg/5 mikrogram/ml), såfremt der er tid til dette. Infiltrationsanæstesi kan evt. anvendes (samlet må der maksimalt bruges 40 ml Lidocain med adrenalin i løbet af fødslen).

Indgrebet:

  1. To fingre indføres i vagina i ve-pausen, mens der er plads. Fingrene skal beskytte den ledende fosterdel.
  2. Der anvendes særlig episiotomi saks som er skarp og ligebladet.
  3. Saksens ene blad indføres mellem de 2 fingre og holdes klar til, når næste ve kommer.
  4. Episiotomien anlægges under veen, når ledende fosterdel udspiler perineum maksimalt. Episiotomien anlægges fra commissura posterior med retning lateralt (mod højre) med en vinkel på minimum 60º fra midtlinjen (linjen mellem commissura posterior og anus). Hele episiotomien klippes i ét klip.
  5. Når episiotomien er anlagt, er det vigtigt, at man umiddelbart efter bremser og holder igen på den ledende fosterdel, for at undgå eksplosiv fødsel, som kan medføre at episiotomien rives ud. Forløsningen af caput og resten af barnet styres i et roligt tempo, mens perineum beskyttes.

Figur 1. Mediolateral episiotomi, der viser vinkel på 60°. Billede venligst udlånt fra GynZone.

 

Figur 2. Viser episiotomivinkler hhv. før (medialt fra; 45°, 60° og 90° grader på fuldt udspilet perineum) og efter (medialt fra; vinklerne svarer til hhv. ca. 30°, 45° og 60°) partus. Billeder venligst udlånt fra GynZone.

Suturering:

  • Start ALTID med at foretage rektaleksploration for at vurdere evt. involvering af den anale sphincter, rektal mucosa og den rektovaginale fascie.
  • Hvis ikke der er anlagt pudendusblokade inden anlæggelse af episiotomi, kan dette med fordel anvendes som bedøvelse ved sutureringen. Efter fødslen kan man vælge at lægge enten en transkutan eller vaginal pudendusblokade.
  • NB: Episiotomi giver sårfladerne asymmetrisk længde, hvilket vanskeliggør identifikation af muskler.
  • Suturmateriale: Novosyn 2-0.
  • Fremgangsmåde: Fortløbende suturteknik, dog samles muskelenderne parvis.

Figur 3. Viser musklerne der er klippet asymmetrisk over. Billede venligst udlånt fra GynZone.

 

Fremgangsmåde ved suturering:

  1. Såfremt der er en defekt i den rektovaginale fascie sutureres denne fortløbende eller evt. med enkeltknuder, gerne med samtidig rektaleksploration, dels for at sikre at man får god substans med af den rektovaginale fascie og dels for at sikre at der ikke kommer suturer i rektum.
  2. Start suturering af vaginalmucosa proksimalt for bristningens toppunkt og suturer med fortløbende sting til hymenalranden. Det sidste sting i vagina placeres ved hymenalranden. Når du suturerer i vagina, skal du medtage ca. 1 cm af vaginalkanten, og der skal være ca. 1 cm mellem stingene.
  3. M. transversus perinei identificeres med fordel med Allistænger og samles med enkeltsting eller U-suturer..
  4. Identificer og træk m. bulbocavernosus-enderne frem. Vær opmærksom på, at musklen på den højre side kan være trukket godt op, mens den venstre del nogle gange fortsat er samlet ned til perinealkroppen. Det er derfor vigtigt at undgå overstramning af musklen, da dette senere kan medføre smerter og evt. dyspareuni. Muskelenderne samles med enkeltsting eller U-suturer.
  5. Nu lukkes perinealhuden subkutant. Der sutureres fortløbende fra hymenalranden til apex af bristningen. Herefter samles huden ved intrakutan, fortløbende suturering fra spidsen af bristningen mod introitus. De intracutane sting placeres maksimalt 2 mm fra hudoverfladen, men skal strække sig mindst 5 mm ind under hudkanten.
  6. Når du når op til overgangen mellem perineum og hymenalranden afsluttes suturen.
  7. HUSK at rektaleksplorere efter suturering for at sikre god substans af perinealkroppen og for at sikre at der ikke er suturer i rectum.

For illustrationer og videoer af suturering se Gynzone.dk

Bed om hjælp fra afdelingsjordemoder hvis du er i tvivl eller behøver supervision.

Beskrivelse af suturering i journal:

Suturering af episiotomi skal dokumenteres i SP. Brug notatskriver og standardtekst, men husk at beskrive den aktuelle episiotomi og suturering som du har udført den. Standardteksten skal bruges som udgangspunkt og viser detaljeringsgraden.

Kodning:

Information:

Kvinden skal informeres om indgrebet, samt om hvordan hun skal forholde sig efterfølgende. Det hele står samlet i patientinformationen:  Efter syning i mellemkødet, skeden eller kønslæberne

Skyl evt. med lunkent vand et par gange om dagen og efter afføring i de første uger for at holde rent.

  • Den selvopløselige tråd skal ikke fjernes. Tråden opløses over 1-2 måneder.
  • Der kan være smerter de første uger efter fødslen, hvorfor det kan være en god idé med isbind eller koldt omslag de første par dage. Tag gerne Paracetamol 1g x 4 samt Ibuprofen 400mg x 3, så længe der er et behov. Man må gerne tage smertestillende medicin hvis man ammer.  Ved forstoppelse, kan afføringsmiddel afhjælpe gener. Tag fx Magnesia 1-2 tabletter om aftenen. Det kan indtages, så længe der er brug for det, også under amning..
  • I helingsfasen kan der være kløe og svie i området, hvilket er helt normalt. Såret er helet ca. 3 uger efter fødslen.
  • Henvendelse sig til fødestedet de første 7 dage eller til bristningsambulatorietF hvis man får feber, kraftige smerter, eller hvis såret springer op. Patienten skal vurderes af fagperson trænet til opgaven for at kunne undersøge og tilbyde evt. behandling.
  • Henvis evt. kvinden til illustrationer (Laminerede plancher findes i afdelingen) + information på gynzone.dk

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Fremgår af ovenstående.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag