Formål
Definitioner
Målgrupper og anvendelsesområde
Epikrise ved læge
Epikrise ved sundhedspersonalet på G101/G102, fødeklinik og fødegang
Farvemarkering af epikriser forfattet af andet sundhedspersonale end læger
Links til lovgivning og relevante VIP'er
At sikre relevant og rettidig information og opfølgning på patientforløb hos egen læge efter indlæggelse i hospitalsregi.
Personale på Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsler, der varetager udskrivelse af patienter fra Graviditet, sengeafsnit 1, Barsel, sengeafsnit 1 (G101/G102), Fødegang og Fødeklinik.
Epikrise: En skriftlig overlevering af lægefaglige oplysninger fra en læge til en anden læge, enten i forbindelse med udskrivelse eller ved anden afslutning af behandlingsforløb. Formålet med epikrisen er, at patienten får en hensigtsmæssig, sammenhængende og sikker behandling på tværs af sektorer.
Epikrisen skal sendes hurtigst muligt og inden for rimelig tid efter udskrivelse. Den må dog ikke sendes senere, end at den anbefalede opfølgning kan iværksættes.
Epikrisen sendes fra SP via MedCom til praktiserende læge og evt henvisende speciallæge.
Samtykke til udveksling af helbredsoplysninger ved afsendelse af epikrise: Der skal som udgangspunkt foreligge skriftligt samtykke til udveksling af helbredsoplysninger før afsendelse af epikrise. En læge kan dog, hvis det er nødvendigt for patientens aktuelle behandlingsforløb, uden patientens samtykke sende en epikrise med relevante oplysninger til patientens egen læge eller eventuelle andre sundhedspersoner, der skal varetage patientens videre behandling.
Udskrivningsresumé: Notattype i SP, der danner baggrund for epikrisen. Før afsendelse via MedCom, tilknytter lægesekretær diagnoser og evt medicinstatus.
Der udarbejdes lægelig epikrise:
1 Barslende med kompliceret graviditets-, fødsels-, eller barselsforløb skal have lavet epikrise ifm. samtale om forløbet. Eks. Cup-forløsning, akut sectio, kompliceret elektivt sectio, sphincterruptur, svær præeklampsi, GDM med insulinbehandling, indgreb på COP (eks. post partum blødning med operativ behandling, fastsiddende placenta, stor bristning), medicinsk sygdom, der har kompliceret forløbet under graviditet (eks. epilepsi, svær IBD med ernæringsforstyrrelse, nyresygdom, epilepsi), samt psykisk eller social belastning (se kriterier nedenfor).
2 Barslende efter elektivt sectio får normalt ikke gennemgang ved læge, hvis forløbet er ukompliceret. Epikrise og FMK-ajourføring foretages umiddelbart efter indgrebet af operatør, og ellers i forbindelse med udskrivelse.
Ved udarbejdelse af epikrise markeres med farvekode, om der er behov for opfølgning eller anden afslutning hos egen læge efter udskrivelse. Formålet med markeringen er at sikre, at egen læge har overblik over de patienter, hvor der anbefales en opfølgningsindsats. Markeringens funktionalitet er indbygget i Sundhedsplatformen.
Jordemødre udarbejder udskrivningsresumé/epikrise på ukomplicerede fødende og deres nyfødte, som udskrives direkte fra fødegang/-klinik jf VIP: Ambulant fødsel. Smartphrases, der anvendes:
Har der været vigtige fødselskomplikationer (f.eks skulderdystoci eller fastsiddende placenta), eller anden betydende lægelig indblanding, som betyder noget ved fremtidige fødsler, henvises til lægelig epikrise på mor.
Ved ukompliceret fødsel til termin, hvor barnet indlægges til behandling på 'Behandling for Nyfødte' og mor er rask ledsager, laves standardepikrise af jordemoder på mor. Epikrise på barnet udformes af neonatolog.
Jordemødre, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter kan selvstændigt lave udskrivningsresume på barselspatienter, der ikke falder ind under ovenstående kriterier (se VIP Udskrivningssamtale og observation ved udskrivelse).
Jordemødre, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter kan selvstændigt lave udskrivningsresume på nyfødte fra GA 35+0 indlagt på barselsafsnittet, som har været indlagt til behandling/observation for hypoglykæmi, GBS-infektion, gulsot med lysterapi, senpræmatur til sondeernæring og ammeetablering, når behandling/observationsperioden er afsluttet. Dette under forudsætning af, at barnet opfylder kriterierne for udskrivelse (se VIP Udskrivningssamtale og observation ved udskrivelse).
Den ansvarlige læge er ansvarlig for at sikre, at:
Medarbejderne er ansvarlige for at følge VIP'en.
Tværregional VIP: Lægelig vurdering og journalføring
Tværregional VIP: Journalføring - vurdering ved normal graviditet, fødsel og barsel
Sundheds- og Ældreministeriet: Vejledning om epikriser (2018).