At sikre korrekt håndtering og videre henvisning af gravide, som er i behandling eller skal behandles med antidepressiv medicin.
At orientere om mulige samarbejdspartnere, især ved behov for ambulant eller akut psykiatrisk henvisning.
Depression i graviditeten og i barselsperioden er hyppig (7-13 %). Hos kvinder, der tidligere er kendt med depression, er der øget risiko for forværring af symptomer i forbindelse med graviditet og umiddelbart efter fødsel.
Gravide med depression kan have flere andre risikofaktorer (rygning, lavere social/økonomisk status, kortere uddannelse). I graviditetsforløb med depression kan der være sammenhæng med nogle obstetriske komplikationer (se under Epidemiologi). Depression hos gravide og ammende kvinder kan have negativ påvirkning på barnets psykologiske og biologiske udvikling. Samtidig er den medikamentelle behandling mod depression under graviditet ikke helt uden risici, da man har kendskab til potentielle negative påvirkninger af eksponerede fostre/nyfødte. Mange gravide er i medikamentel antidepressiv behandling når de bliver gravide. Abrupt seponering af antidepressiv medicin under graviditet kan forårsage forværring af depressionssymptomer og øger således risiko for dårligere livskvalitet for den gravide og hele familien, samt for postpartum depression, dårligere mor-barn relation og i yderste tilfælde risiko for selvmord.
Vejledningen omfatter læger, jordemødre og sygeplejersker der varetager forløbet for kvinder med depression og angst i graviditeten og i barselsperioden.
Depression: sænket grundstemning af længere varighed.
Vejledning omkring definition af sværhedsgraden af depression:
Angst: Hyppigst forekommende psykiatrisk diagnose, oftest i form af social angst eller ”post traumatic stress disorder” (PTDS). Andre former: panik angst, generaliseret angst, ”obsessive-compulsive disorder” (OCD), “graviditets angst” - rettet mod forhold i graviditeten.
Hyppigheden af depression hos voksne i et livsforløb er omkring 20%, lidt højere for kvinder. Under graviditet og puerperium er depressionsprævalensen 7-13% og incidensen er 7,5%. Ved seponering af antidepressiv medicin under graviditet stiger risikoen for depressionsforværring og angives til 20-70%. Efterfødselsdepression har gentagelsesrisiko 40% i en ny graviditet.
Hyppigheden af angst under graviditeten er størst i første og tredje trimester. De hyppigste former, social angst og PTDS, har prævalenser på hhv. 16% og 10-12%; de andre former forekommer sjældnere (panik angst 1,3-2,0%, generaliseret angst 8,5%, OCD 0,2-3,0%).
Gennemgang af litteraturen viser, at det er svært at finde god evidens for associationer mellem depression og obstetriske komplikationer. Nogle risici (for eks. præterm fødsel og lav fødselsvægt) findes signifikant forøget i udviklingslande, kun netop signifikant forøget i USA og ikke signifikant forøget i Vesteuropæiske lande. Således kan socioøkonomisk status og andre livsstilsrelaterede confounders spille en vigtig rolle i den påviste negative effekt på graviditetsudkommet. Ved påvist højere forekomst af obstetriske komplikationer i nogle case-control-undersøgelser, har kvinderne taget forskellige former for depressionsbehandling og effekten kan være udtryk for bivirkning til behandlingen eller for “confounding by indication”.
Konklusioner vedrørende obstetriske komplikationer hos gravide med depression:
Konklusioner vedrørende obstetriske komplikationer hos gravide med angst:
Vigtigt er det dog, at angst under graviditet er en betydelig risikofaktor for efterfødselsdepression
Gravide, der er sat i behandling af praktiserende læge eller psykiater med antidepressiva (oftest SSRI præparater), f.eks. sertralin, og befinder sig godt med denne behandling, fortsætter behandlingen uden ændring af præparat eller dosering. Opfølgning ved speciallæge i Graviditet, klinik 1 senere i graviditeten, skal KUN planlægges ved tegn på depression/angst forværring.
Ved tvivl om kvindens psykiske tilstand og i komplekse forløb med flere psykosociale indsatser under graviditeten, skal læge vurdere kvinden inden udskrivelse fra barselsafdelingen, med henblik på at vurdere om eventuel indikation for psykiatrisk vurdering er til stede og mhp udarbejdelse af epikrise. Se VIP Familieteamet, forløbsskema.
Aftalen er udarbejdet mellem Familieteamet, Herlev Hospital og PC Ballerup, med henblik på at sikre et stabilt samarbejde om gravide og barslende kvinder med kendt eller debuterende psykisk sygdom i forbindelse med gravitet og fødsel og med henblik på at sikre sunde børn og forebygge suicidalitet blandt gravide og fødende med særlige behov Samarbejdsaftale sårbare gravide og psyk revision 140320.pdf
I aftalen kan der læses detaljer om aftalte arbejdsgange ved tværfaglig konference, akut og subakut psykiatriske tilsyn, fast vagt, planlægning af udskrivelse af indlagte barslende kvinder med svær psykisk sygdom. Man kan derudover finde aftalte regler om behandlingsplaner fra psykiatrien, PAL/BAL team, kriterier for lægevurdering inden barselsudskrivelse, opfølgende tilbud fra PC Ballerup, kommunikation ved udskrivelse.