At sikre ensartet og sufficient behandling af kvinder som har gennemgået bariatrisk kirurgi og som enten planlægger at blive gravide eller som er gravide.
Personale ved Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsler, Herlev Hospital.
I Danmark er cirka 75 % af de, der får foretaget fedmeoperationer kvinder, og en stor del er i den fertile alder (1). Tidligere var den hyppigste operation for svær overvægt gastic bypass (Roux-en-Y gastric bypass - RYGB), men der udføres nu et stigende antal gastric sleeve-operationer. Endvidere findes der gastric banding, som udføres i begrænset omfang. Alle 3 typer operationer er laparoskopiske.
A: Gastic Bypass (RYGB): Et laparoskopisk indgreb, hvor toppen af mavesækken deles således, at der dannes en pouch på 25-50 ml, hvortil jejunum anastomoseres og længere nede laves en entero-entero anastomose. Virkningsmekanismen ved RYGB menes at være en kombination af en restriktiv komponent, malabsorption og neurohormonale faktorer. Som følge af operationen dannes nogle defekter i tyndtarmskrøset, som giver risiko for intern herniering med afklemning af mesenteriet og tarmen.
B: Gastric Sleeve: Er en restriktiv operation, hvor cirka 85% af ventriklen resceres, således at ventriklen laves om til et rør, og tarmkontinuiteten bevares. Der er formentlig mindre risiko for malabsorption end ved RYGB og ingen risiko for intern herniering
C: Gastric Banding: Er en reversibel og udelukkende restriktiv procedure. Ved indgrebet anbringes et justerbart silikonebånd omkring ventriklens fundusdel, umiddelbart under cardia.. Man bør tidligt i graviditeten vurdere om der pga. refluksproblemer er indikation for at løsne båndet, hvis dette ikke er gjort prægestationelt. Bør da henvises til gas.kir. fedmekirurg.
Prækonceptionel rådgivning: Indenfor 3-6 md. efter operation opnår 70 % af kvinderne normal ovulation. Der foreligger ikke evidens for, at risikoen for abort eller væksthæmning af fostret er relateret til tiden fra operation til opnået graviditet, men der er konsensus om at tilråde antikonception i 12 mdr. efter operationen, med henblik på at undgå graviditet mens kvinden er i den katabole fase.
Prævention: Ud fra teoretisk begrundelse anbefales non-perorale former. Kvinder med jernmangel eller anæmi kan anbefales hormonspiral for at reducere jerntabet ved menstruation. Alternativ p-plaster eller p-ring.
Tidlig indkaldelse med henblik på obstetrisk samtale, blodprøvetagning samt information om risici og planlægning af kontrolforløb
###TABEL_1###
Blodprøvepakke ”adi-kir”: Væsketal, hgb, ferritin, calcium, B9 (folat), B12 samt D vitamin og HbA1C.
Screening for gestationel diabetes: Anbefales i hht. skema. (vip link=Indsæt link til revideret døgnprofil-VIP). OGTT bør undgås grundet stor risiko for dumping. I stedet for OGTT, screenes med hbA1c samt 3 dages 6-punkt blodsukker måling. Her foretages måling 30 min før og 90 min efter både morgenmad, frokost og aftensmad. Hvis blodsukkeret er over eller lig diagnosticeres GDM:
BS ≥6,0 mmol/l præprandialt eller ≥8,0 mmol/l 1,5 time postprandielt på den gravides almindelige kost.
Hvis 2 målinger er forhøjede i løbet af de 3 dage målingerne laves, skal den gravide klassificeres med GDM . Hvis 1 måling er forhøjet skal døgnprofilen gentages efter 1 mdr, (ikke hvis gestationsalder er mere end 36+0)