Baggrund:
Patienter indlagt til behandling med radioaktivt iod for kræft i skjoldbruskkirtlen skal som udgangspunkt være selvhjulpne og da det erfaringsmæssigt er patienter i god AT, så sker det meget sjældent at en isoleret patient har brug for akut behandling. Nedenstående beskriver kort forholdsregler ved behov for akut hjælp til en patient i isolation. Vedrørende klargøring af stue, indlæggelse, indgift iod, spild osv, se instruks: Jodbehandling radioaktiv.
En patient, der under isolation udvikler en akut behandlingskrævende tilstand, skal som udgangspunkt behandles som enhver anden patent med tilsvarende behandlingsbehov. Den stråling, som personale kan udsættes for ved f.eks. at give hjertemassage til en iodpatient med hjertestop er ringe i forhold til de tilladte strålehygiejniske grænser*. Man bør dog alligevel være opmærksom på følgende, for at begrænse eksponeringen.
Praksis for at begrænse eksponering for radioaktivitet, hvor man bør være opmærksom på følgende:
Ved behov for overflytning til anden afdeling, skal pt. også håndteres, som enhver anden patient, idet man dog skal orientere sig i forhold til de ovennævnte punkter.
*Man skal altid prøve at minimere stråleeksponering, men den tilladte grænse på 1mSv/år (gælder også gravide) vil i praksis aldrig kunne overskrides for personale, der i forbindelse med akut sygdom hos en iodpatient, arbejder meget tæt på denne.
KONTAKTOPLYSNINGER:
I dagtid kan overlæge på klinisk fysisk afdeling kontaktes på telf.: ###TELEFON### eller ###TELEFON###
Uden for dagtid kan følgende personer forsøges kontaktet:
Jens Bentzen, Ledende overlæge klinik 1. Afdeling for Kræftbehandling: ###TELEFON###
Lars Thorbjørn Jensen, Cheflæge, Afdeling for Nuklearmedicin: ###TELEFON###
Linus Duchstein, ansvarlig fysiker, Afdeling for Nuklearmedicin: ###TELEFON### (omstilles uden for normal arbejdstid)
Endelig kan vagthavende hos SIS kontaktes ved behov (døgnvagt 24/7): ###TELEFON###