Det er besluttet at tage særlige forholdsregler ved patientpleje i op til 5 døgn efter, at patienten har fået cytostatika både iv, subkutant og peroralt. Reglen om 5 døgn er for at være helt sikker, da man ikke kender udskillelseshastigheden for alle cytostatika, og fordi det er vanskeligt at differentiere. Mange cytostatika er ude af kroppen efter 1-2 døgn. Enkelte præparater har længere udskillelsestid. Det påhviler den ordinerende læge at foretage vurdering af, om der skal afviges fra 5 døgns reglen.
Information til andre fagpersoner om, at en patient er i cytostatikabehandling eller har været det indenfor de sidste 5 døgn, påhviler i praksis den plejepersonale, der er ansvarlig for patientplejen, og som har kontakten til disse personer.
Ved behandling/undersøgelse i anden afdeling/klinik eller ved overflytning af patient til andet hospital informeres modtagende enhed, hvis patienten har været i behandling med cytostatika inden for de seneste 5 døgn. Dette fremgår af headeren i SP.
Information til andre fagpersoner om, at en patient er i cytostatikabehandling eller har været det indenfor de sidste 5 døgn, påhviler i praksis det plejepersonale, der er ansvarlig for patientplejen, og som har kontakten til disse personer.
Følgende forholdsregler overholdes:
Arbejde med cytostatika kan kun anses for at være forsvarligt for gravide, hvis arbejdet udføres på en sådan måde, at der ikke er risiko for, at lægemidlerne optages af den gravide.
Følgende procedurer, hvor udsættelsesrisikoen er størst, bør ikke udføres af gravide eller ammende:
Den gravide eller ammende kan:
Det er personalet i stråleterapien BF +BU ansvar, at følge ovenståenede instruks.