Denne vejledning er en del af Radiologisk Håndbog, og skal medvirke til at sikre grundlaget for korrekt og sikker diagnostik. Vejledningen beskriver:
Generelt kan billeddiagnostisk intervention på patienter med forøget risiko for blødning udføres jf. retningslinjerne i denne vejledning.
Rekvirerende afdeling skal sørge for, at henvisningen til den billeddiagnostiske intervention – udover indikation og relevant anamnese indeholder:
Indeholder henvisningen ikke de ovennævnte oplysninger kan henvisningen afvises, hvilket kan medføre et forlænget patientforløb.
Der skal foreligge gyldig BAC-test ved følgende procedure:
Forberedelse med koagulationstal er obligatorisk før intervention:
Hos patienter med/i:
samt ved følgende procedurer:
Generelt må koagulationstal for ovennævnte patientgrupper/procedurer med forventet stabil hæmostase være max. 7 dage gamle. Er patienten i antikoagulationsbehandling eller har påvirket hæmostase skal blodprøverne være taget indenfor 24 timer før udførelse af proceduren.
Grænseværdier for INR og trombocytter er afhængig af om patienten er i antikoagulationsbehandling eller ej. Retningslinjer for grænseværdier og forholdsregler ved nedsat koagulationsevne fremgår af bilag:
Grænseværdi for APTT ≤ 55 sek.. Anvendes kun ved kendt behandling med Heparin.
For patienter i antitrombotisk behandling gælder, at vurdering af behov for regulering af behandling, ordination- og dokumentation heraf foregår jf. regionale vejledninger:
Det vil sige, at henvisende læge har ansvaret for at ordinere og dokumentere eventuel regulering af antitrombotisk behandling før en invasiv billeddiagnostisk procedure.
Blødningsrisikoen ved indgreb hos patienter i antitrombotisk behandling bør nøje afvejes i forhold til tromboserisiko ved pausering med antitrombotisk behandling. Til at understøtte vurderingen af behovet for regulering af antitrombotisk behandling se:
I bilaget er beskrevet hvilket risikoniveau mht. blødningsrisiko den enkelte interventionsprocedure befinder sig på. Bilaget kan også tilgås fra de særskilte vejledninger for procedurerne (Radiologisk Håndbog).
Hvis en af de gældende grænseværdier er overskredet eller regulering af antitrombotisk behandling ikke kan vurderes jf. vejledningerne: "Antikoagulationsbehandling med Vitamin K-Antagonister (VKA-behandling)" og "Antikoagulationsbehandling med direkte orale antikoagulantia (DOAK)" kan proceduren kun udføres på vital/tvingende klinisk indikation og kun såfremt der er begrundet indikation for uopsættelig intervention.
Grænseværdier fremgår af flowdiagrammerne under ovennævnte afsnit om grænseværdier for koagulationstal.
Retningslinier for rekvirering af- og dokumentation ved intervention på vital/tvingende klinisk indikation
Indgreb på vital/tvingende klinisk indikation forudsætter at rekvirerende læge og radiolog er enige om, at indikation er til stede trods øget risiko samt at patienten eller evt. pårørende er informeret og har accepteret. Det informerede samtykke skal være dokumenteret på henvisningen og i journalen.