Vejledningen anvendes i overbelægningssituationer i hospitalets kliniske afdelinger i tilfælde, hvor der er behov for at flytte patienter til andre kliniske afdelinger pga. overbelægning
Målgruppe for vejledningen er alle kliniske afdelinger i hospitalet samt hospitalets kapacitetskoordinator
Belægningsoversigt: Oversigt over de enkelte afsnits belægningstal, normerede og disponible senge i Sundhedsplatformen. Link til belægningsoversigt
Overbelægning: Når en klinisk afdeling har >120% belægning i forhold til disponible sengekapacitet.
Kliniske afdelinger: Alle afdelinger med døgnåbne senge
Udliggerpatienter: Patienter, der ligger på andre kliniske afdelinger end den afdeling, der har speciale i patientens indlæggelsesdiagnose.
Lånesenge: Når en patient har ophold på et andet afsnit end det afsnit, der har ansvaret for patienten.
Det er afdelingsledelsens opgave at informere og instruere personalet i afdelingen om den gældende vejledning for håndtering af overbelægning døgnet rundt. Det betyder, at overbelægning i udgangspunktet døgnet rundt skal håndteres internt i afdelingen i dialog mellem den ansvarshavende og afdelingsledelsen.
Er belægningssituationen over 120 belægningsprocent, kan kapacitetskoordinatoren aktiviseres helt ekstraordinært. Her er det vigtigt at have taget højde for og have overblik over evt. kommende udskrivelser.
Kapacitetskoordinatoren kan aktiveres i tidsrummet kl. 8.00-21.00 alle ugens dage. Det er ikke en døgnbemandet funktion. Kapacitetskoordinatoren kan helt undtagelsesvist kontaktes efter kl. 21.00 af afdelingsledelsen og ikke af den ansvarshavende i afdelingen, hvis overbelægningssituationen vurderes at være uholdbar.
Der afholdes faste Flowmøder hver hverdag: Kirurgisk sølje kl. 13.15 og Medicinsk sølje kl. 13.30. Møderne afholdes fysisk i Akutmodtagelsen. Vurderes det ifm. flowmødet en belægningssituation på over 120 procent i et eller flere specialer, påbegyndes kapacitetskoordinering mellem relevante sengebærende afdelinger.
Kapacitetskoordinatoren har følgende mandat:
Det tilsigtes, at kirurgiske patienter flyttes til kirurgiske afdelinger, og medicinske patienter flyttes til medicinske afdelinger.
Behandlingsansvaret forbliver i specialet - se vejledning OnePager Anvend låneseng - afsendende afdeling.pdfOnePager Anvend låneseng - modtagende afdeling.pdfOnepager låneseng i AKA.pdfOnePager Patienter i låneseng - læger.pdf i dokumentation herunder hvordan behandlingsansvar forbliver i specialet i SP. Det er behandlende afdelings ansvar at prioritere stuegang på patienter i lånesenge fra morgenstunden.
Den afgivende afdeling bør angive
Ved mundtlig overlevering til modtagne afsnit:
Når patient er på lånt tid i andet afsnit:
Lånesenge” registreres iht vejledning udarbejdet af SundhedsplatformenOnepager låneseng i AKA.pdfOnePager Patienter i låneseng - læger.pdfOnePager Anvend låneseng - afsendende afdeling.pdfOnePager Anvend låneseng - modtagende afdeling.pdf, og medmindre der foreligger aftale om andet i journalen, bibeholdes behandlings- og stuegangsansvaret i patientens oprindelige stamafdeling/speciale.
.
Løser Kapacitetskoordinators anvisninger ikke en evt overbelægningssituation, altså bliver der i løbet af aftenen eller natten behov for yderligere at låne senge, skal dette som hidtil ske i et samarbejde mellem specialernes læger.
Det er behandlende afdelings ansvar at prioritere stuegang på patienter i lånesenge fra morgenstunden.
Den enkelte afdeling er ansvarlig for, at belægningsoversigten i Sundhedsplatformen til enhver tid er opdateret.
Afdelingsledelserne i de kliniske afdelinger har ansvar for at udarbejde relevante vejledninger indenfor eget speciale, således at der sikres et optimalt patientflow i afdelingens sengekapacitet