At sikre optimering af ønsket og tilfredsstillende billedkvalitet ved gennemlysningsundersøgelser samt at sikre optimering af dosis til patienter og personale gennem løbende overvågning af patientdoser og indstillinger af røntgenapparaturet under brug.
Vejledningen finder anvendelse for røntgenanlæg og røntgengeneratorer på Hjertemedicinsk afd. S, Operation, og på COP 20.
MFE: Medicinsk-fysisk ekspert
SBK Strålebeskyttelseskoordinator
SBE Strålebeskyttelsesekspert
KAS Klinisk ansvarlig sundhedsperson
SIS Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse
SP Sundhedsplatformen
DHR Dansk Hjerte Register
DAP Dosis Areal Produkt
TqmDose Elektronisk system til opsamling af patientdoser
Særlige forhold for Hjertemedicinsk afd. S:
Optimering af dosis til patienter
Optimering af billedkvalitet og dosis til patienter, som undersøges med røntgen ved gennemlysning på Hjertemedicinsk afd. S, foretages gennem
Observation for høje huddoser
Overvågning af DAP værdi for den enkelte undersøgelse
Efter endt undersøgelse noteres og dokumenteres den totale DAP værdi og den samlede effektive gennemlysningstid for patientundersøgelsen i SP og DHR.
Observation for høje doser
Hvis der efter endt undersøgelse konstateres en total DAP værdi større end 300 Gycm2 kontaktes SBK, KAS og MFE, og der ageres efter vejledningen: QA 06. Klinisk kontrol af patienter ved røntgenundersøgelse med DAP over 300 Gy·cm2
Overvågning af DAP værdier og DAP niveauer for undersøgelser via TqmDose
Opsamling af DAP værdier for gennemlysningsundersøgelser sker løbende i TqmDose for hver patientundersøgelse og hvert røntgenapparat.
MFE overvåger DAP værdier og DAP niveauer for alle relevante røntgenundersøgelser på afdelingen for at observere for generelle huddoser og specielt for høje huddoser til patienter, samt at fastlægge lokale referenceniveauer DRL for afdelingens røntgenundersøgelser.
Kontrol af røntgenapparaturets parametre og indstillinger ved gennemlysning
MFE undersøger røntgenapparaturets parametre og indstillinger mhp optimering af dosishastigheder, pulser/sek, frame-rates m.v., så dosis til patienten holdes så lav som muligt, og så mængden af spredt stråling til personalet i rummet reduceres mest mulig ved korrekt brug af indblænding, feltstørrelser, valg af afstande m.m. under gennemlysningsproceduren.
Resultaterne af målingerne forelægges personalet til brug for undervisning og yderligere optimering af strålebeskyttelsen af patienter og personale.
Optimering af billedkvalitet
Alle optimeringstiltag beskrevet ovenfor underlægges lægernes vurdering af den tilhørende ændrede billedkvalitet til godkendelse før implementering.
Afdelingsledelsen og MFE har ansvar for at billedkvalitet og dosis optimeres ift. vejledningen.
Personalet der deltager ved røntgenundersøgelserne har ansvar for at overvåge og dokumentere DAP værdi og gennemlysningstid for den enkelte patient.
SBK, KAS og MFE har ansvar for opfølgning på for høje huddoser over 300 Gycm2.
MFE har ansvar for at overvåge DAP værdier for relevante røntgenundersøgelserne på afdelingen via TqmDose.
MFE har ansvar for at undersøge parametre og indstillinger af røntgenapparaturet mhp optimering og generel strålebeskyttelse af patienter og personale.
Bekendtgørelse om ioniserende stråling og strålebeskyttelse, BEK nr. 669 af 01/07/2019.