Organisering af tromboseklinikken, Herlev-Gentofte Hospital

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Beskrivelse af organisering og funktion af tromboseklinikken, afdelingen for hjertesygdomme, klinik 1 Herlev-Gentofte Hospital

Tilbage til top

Definitioner

DOAK bruges som akronym for orale antikoagulantia med specifik, hæmmende virkning på en enkelt koagulationsfaktor, oversat fra engelsk DOAC, som står for "Direct Oral AntiCoagulants".

DSTH: Dansk Selskab for Trombose og Hæmostase

INR: International normaliseret ratio

LMH: Lavmolekylært heparin

Bridging: Pausering og neutralisering af blodpropforebyggende midler ifm. undersøgelse og operative indgreb

Heparin Bridging: Heparinbehandling administreret s.c. ifm. pause med VKA-behandling forud for invasiv kirurgi. Formål er at nedsætte tromboserisiko i perioden, hvor VKA-behandlingen er pauseret

VKA: Vitamin K-antagonister: warfarin (Marevan®, Warfarin ”Orion” Warfarinnatrium ”2care4”) og phenprocoumon (Marcoumar®)

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Medicinhåndtering

Nødvendige kompetencer for håndtering af blodfortyndende medicin er beskrevet i rammedelegation

Proceduren for personalets opgaver og ansvar i samarbejde med behandlingsansvarlige læger er beskrevet i dokument om rammedelegation.

Det skal dog her præciseres at proceduren for patientens forløb i tromboseklinikken er som følger:

Lægelig visitation foretages af tromboselæge med fastlæggelse af initial behandling og planlægning af opfølgning/kontrol. Dette udføres i praksis af trombosesygeplejersker. I patientens forløb i tromboseklinikken justeres behandlingsplan og implementering heraf løbende.

Ved behov (bivirkninger, komplikationer til behandling m.m.) konfererer trombosesygeplejersker med tromboselæge – Akutte problemstillinger skal konfereres med tromboselæge eller læge tempoet i denne konference bestemmes af alvorligheden af komplikation. Det er tilstræbt at en tromboselæge altid er kontaktbar i tilfælde af behov for akut aktion.

Kommunikation mellem trombosesygeplejersker og tromboselæger foregår:

  1. Mundtlig – beslutning dokumenteres af trombosesygeplejersker i journalen og ved trombosekonference i aftalenotater
  2. Skriftligt - dokumenteret via Inbasket i Sundhedsplatformen

Beslutninger om behandlingsplan og/eller opfølgning journalføres.

Tromboseklinikken dispenserer og administrerer ikke medicin, fraset hvad angår lavmolekylært heparin, hvilket dokumenteres i Sundhedsplatformen efter gældende manual:  Dispensering og administration af medicin.

Håndtering af Vitamin k antagonist (VKA):

Trombosesygeplejerskerne måler kontinuerligt planlagte POC (point of care) INR efter gældende retningslinjer. Coagucheck apparatur til måling af POC, kontrolleres og testes hver måned af Klinisk Biokemisk Afdeling POC-specialist. Alle ny opstartet VKA patienter får foretaget en parallel måling ved både coaguchek apparat og venøs INR-blodprøve. Difference på op til 0,5, for at apparat kan benyttes til INR kontrol på den enkelte patient.
 

Ved samtale med pt. sikres at ordination er i overensstemmelse med den medicin pt. faktisk tager.

Langt hovedparten af patienter i antikoagulationsbehandling tilbydes NOAC eller VKA-info, de fleste ved informationsmøde.

Der udleveres visitkort med kontaktinformation til klinikken ved 1. besøg.

Håndtering af blodfortyndende medicin

Arbejdsgang for håndtering af den blodfortyndende medicin er beskrevet herover. Uddybende kan det nævnes at undersøgelse, risikovurdering, behandlingsindikation og behandling finder sted i tromboseambulatoriet ved tromboselæger.

Behov for opfølgning (klinisk og eller parakliniske), eller evt. nye lægekonference fastlægges af tromboselæge som en del af vurderingen.

I tilfælde af komplikationer eller mistanke herom konfereres med tromboselæge. Som beskrevet i VIP om rammedelegation nævnt herover uddannes trombosesygeplejersker i håndtering af behandlingskomplikationer og information af patienter om interaktioner og håndtering af disse.

Proceduren for perioperativ regulering af blodfortyndende behandling (”bridging”) er at trombosesygeplejerskerne udfærdiger plan på basis af DSTH’s bridging https://dsth.dk/applikationer.html). Derefter vurderes planen af tromboselæge og evt. ændringer foretages. Derefter implementeres planen af trombosesygeplejerskerne og dokumenteres i journalen.

Skift mellem forskellige al blodfortyndende medicin vurderes altid af tromboselæger.

Sygeplejefaglig vurdering af patientens aktuelle og potentielle problemer

I tromboseklinikken foretages problemorienteret sygeplejefaglig vurdering med fokus på den blodfortyndende behandling og nuværende eller mulige kommende problemer i relation hertil.

I tilfælde af behov for yderligere støtte, hjælp eller pleje bistås med rådgivning eller formidling af dette. Mere specifikt er der i klinikken et tæt samarbejde med hjemmeplejen, i tilfælde af sociale problemer med hospitalets socialsygeplejersker.

 

Håndtering af parakliniske undersøgelser

Blodprøver bestilles via Sundhedsplatformen og af trombosesygeplejerske, trombosesekretær eller tromboselæge. Ved bestilling planlægges hvilken nødvendig opfølgning der skal være, dvs. hvornår svar skal ses – med samtidig sikring af at de nødvendige svar foreligger. Ved bestilling planlægges derudover hvornår pt. skal have svar.

Trombosesygeplejersker oplæres i identifikation af afvigende svar og hvornår dette skal medføre kontakt til tromboselæge (altid ved tvivl). Afdelingens sekretærer sender afvigende svar til bestillende læge, der signerer for prøvesvar når disse er håndteret i sundhedsplatformen.

 

Behandling med blodfortyndende medicin og opfølgning herpå

Stillingtagen til mulige lægemiddelinteraktioner og komorbiditet samt kontraindikation mod behandling påhviler tromboselæge ved fastlæggelse af behandlingsplan, ligesom nødvendigheden af supplering med nødvendige undersøgelser og hvornår disse i givet fald skal finde sted.

Tromboselægen lægger derudover plan for hvor, hvornår og hvordan den kliniske og parakliniske kontrol skal foregå og om/hvordan der skal følges på effekt af behandling.

Evt. bivirkninger konstateres ved henvendelse fra pt. eller ved planlagt kontrol.

 

Håndtering af sektorovergange

Kommunikation med andre ambulatorier eller hospitalsafdelinger foregår via henvisning i Sundhedsplatformen.

Ved kommunikation udenfor Sundhedsplatformen´s anvendelsesområder sendes skriftlig henvisning/information inkl. journalkopi.

Kommunikation med almen praksis foregår ved at relevante journalnotater fra såvel trombosesygeplejersker og tromboselæger rutinemæssigt sendes til egen læge via sundhedsplatformens kommunikations modul eller epikrise

Derudover sendes korrespondance til andre samarbejdspartnere f.eks. bosteder, hjemmepleje, plejehjem m.m.

I forbindelse med afslutning af VKA-patient til egen læge eller anden instans, sendes der jfr. regionale aftale

 

VKA-forløbet kan ikke overgå til praktiserende læge før der foreligger endelig bekræftelse om overtagelse fra denne. Der dokumenteres til praktiserende læge efter ovenstående vejledning.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Tromboseklinikken er en selvstændig klinik i hjerteambulatoriet.

Tromboseklinikken modtager henvisninger vedr. pt. med læge- og sygeplejefaglige problemstillinger indenfor alle områder af trombose og hæmostase. Klinikken sørger selv for viderehenvisning af patienter hvor det vurderes at der er brug for ekspertise fra andre specialer.

Funktionerne i klinikken varetages via:

  1. Daglige sygeplejerske ambulatoriespor.
  2. Relaterede aktiviteter som f.eks. visitation, informationsmøder m.m.
  3. Ambulante lægespor.
  4. Dedikeret trombosesekretær.

Den sygeplejefaglige funktion varetages udelukkende af tromboseuddannede sygeplejersker, eller sygeplejerske i oplæring hertil.

Den sygeplejefaglige ledelse varetages af afdelingens oversygeplejerske og den tilknyttet klinisk sygeplejespecialist i tromboseklinikken.

Den lægefaglige funktion varetages af dedikerede tromboselæger og interesse indenfor trombose og hæmostase.

Den lægefaglige funktion ledes af den klinikansvarlige overlæge.

Ansvar og kompetenceforhold

Beskrivelse af de nødvendige kompetencer til behandling med blodfortyndende medicin er beskrevet i VIP dokument om rammedelegation.

Delegeret ordination for sygeplejersker i Hjerteambulatoriet, herunder Tromboseklinikken

Der anvendes ikke vikarer.

For instrukser/retningslinjer for ansvars-/opgavefordeling henvises ligeledes til VIP dokument om rammedelegation.

For relevante vejledning henvises til referencer, dog skal her nævnes:

 

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

 

 

 

Antikoagulationsbehandling – ambulant – indlagt og operation

Dispensering og administration af medicin

Tilbage til top

Bilag