Formålet er sikker justering af medicin, opsporing og tiltag mod faktorer der fører til arytmi, samtale og patientinddragelse af særligt definerede patientkategorier der følges i Arytmiklinikken.
Målgruppen er sygeplejersker ansat i Hjertemedicinsk Ambulatorium på Herlev og Gentofte Hospital, som har til opgave at opstarte, justere og seponere behandling efter forudgående lægelig ordination. Samt har ansvar for at inddrage patienterne i deres behandling og behandlingsmuligheder, deri undervise og vejlede patienterne i forhold til deres individuelle livssituation med sygdom.
Nyopdaget atrieflimren
eller patienter med atrieflimren der ikke tidligere har fået tilbud om forløb i Arytmiklinikken.
Nyopdaget atrieflagren
Paroksystisk atrieflimmer (-atrieflagren)
Persisterende eller permanent atrieflimmer (-atrieflagren)
Ablaterede patienter
Patienter der afventer elektiv DC-konvertering
Rammedelegation er, når en læge delegerer en opgave vedr. medicinjustering inden for et præcist aftalt område. Det betyder, at sygeplejersken får en opgave delegeret og selv skal effektuere behandlingen på basis af den overordnede lægeordinerede plan/rammedelegation. Dette effektueres efter oplæring af sygeplejersken og under supervision af behandlingsansvarlig læge ved behov.
Sygeplejersken skal i gennemførelsen af medicinjusteringen også informere patienten om virkning/bivirkning af iværksat medicin, vurdere behov for at justere kontroltider, samt konferere med læge ved tvivl om behandlingsplanen.
Omfattet af rammedelegation i Arytmiklinikken er opstart, justering og kontrol af antikoagulations behandling, frekvensregulerende behandling samt rytmeregulerende behandling. Omfattet er desuden at der kan henvises til relevante parakliniske undersøgelser der bør gennemføres for at identificere den rigtige behandling og dosis for den enkelte patient. Yderligere omfattet er henvisning til undersøgelser der skal identificere potentielle komplikationer til behandling (f.eks. lungepåvirkning ved amiodaron behandling), og undersøgelse der kan identificere tilstande der kan have ført til arytmi (dvs. up-stream risikofaktorer).
Rammedelegation kan foretages på to måder:
Når sygeplejersken anvender sin delegerede ordination jvf. denne vejledning, placeres ordinationen i SP via Best/ord. og der vælges ”delegeret uden kontrasignering”. I feltet for godkendende læge anføres PAL, den læge der pågældende dag har ansvaret i Arytmiklinikken eller den læge der aktuelt er konfereret med. Ordinerende kliniker er sygeplejersken selv.
Oplæring/uddannelse i forbindelse med delegeret ordinationsret
Sygeplejersker ansat i Arytmiklinikken har til opgave at opstarte, justere og seponere den medicinske behandling, efter forudgående lægelig ordination og indenfor Rammedelegationen. Sygeplejersken skal være oplært og fortrolig med opgaven, før opgaven kan varetages som en selvstændig funktion. Oplæring foregår i forhold til de nationale og internationale mål for den aktuelle hjerterytmeforstyrrelse. Sygeplejersken oplæres af sygeplejersken med klinisk specialfunktion i henhold til ambulatoriets kompetenceprogram og med medansvar fra den fagligt ansvarlige overlæge. Sygeplejersken der bemyndiges til delegeret ordinationsret, har et selvstændigt ansvar for at frasige sig den forbeholdte opgave, hvis vedkommende ikke ser sig i stand til at udføre opgaven forsvarligt.
Sygeplejersken modtager dels undervisning i patientforløbene og undervisning i at anvende den delegerede ordinationsret for sygeplejersker i Arytmiklinikken. Sygeplejersken trænes og undervises i at arbejde selvstændigt gennem supervision under konkrete patientkonsultationer og ved supervision før og efter disse. Oplæringstiden afhænger af den enkelte sygeplejerskes forudgående kompetencer. Det sikres altid, at sygeplejersken ikke arbejder selvstændigt, før han/hun vurderes egnet til dette og selv føler sig parat til at varetage de selvstændige patientkonsultationer.
For at sikre, at de nødvendige kompetencer er tilstede, og vedligeholdes efter endt oplæring, arbejdes der løbende med kliniske problemstillinger, og komplekse patientforløb drøftes og evalueres ved tværfaglige konferencer. Desuden er der mulighed for daglig sparring ved de tilknyttede læger og den fagansvarlige overlæge. Fast konferencetid mellem den behandlingsansvarlig læge og sygeplejerske er planlagt alle dage hvor sygeplejersken er i Arytmiklinikken.
På personniveau udføres der årligt audit med sygeplejerskerne i Arytmiklinikken via sygeplejersken med klinisk specialfunktion. Audit inkluderer udførelsen af en eller flere rammedelegationer, herunder om sygeplejersken er bekendt med de gældende instrukser. Dette dokumenteres i den enkelte sygeplejerskes personalesag.
Ændringer i patientens medicinstatus dokumenteres altid i patientens journal og FMK. I de tilfælde, hvor medicinjusteringer er konfereret med en læge, skal det dokumenteres, hvilken læge der er konfereret med.
Sygeplejersker ansat i Arytmiklinikken har gennemført Region Hovedstadens Modul 1 og Modul 2 i forbindelse med sin ansættelse på Hjertemedicinsk Ambulatorium. Anden kursus- og konferencedeltagelse med fokus på patienter med arytmi skal prioriteres af sygeplejersken og ledelsen.
Oplæring/uddannelse i forbindelse med delegeret ordinationsret
Sygeplejersken har et selvstændigt ansvar for ikke-medicinske muligheder og tilbud
Patienter med atrieflimren beretter om nedsat livskvalitet, nedsat fysisk kapacitet, samt høje niveauer af angst og depression. Desuden beskriver patienterne at mangle information og støtte fra sundhedsprofessionelle og at de ofte ikke ved hvordan eller hvorfor de skal behandles for deres arytmi. Undervisning i sygdom og behandling er forbundet med positive effektmål for patienterne, inkluderet død, alvorlige bivirkninger, angst og depression. Derfor er inddragelse af patienten og pårørende i forhold til viden om sygdom, medicinske- og ikke-medicinske tilbud en hjørnesten i Arytmiklinikken. Uddannelsen foregår i konsultationen med sygeplejersken og er individuelt tilrettelagt ud fra patienten og pårørendes ønsker og behov. Sygeplejersken kan benytte eks. figur af hjertet til at tegne og forklare, og har mulighed for at viderehenvise patienten og pårørende til holdundervisning, samt for patienter med persisterende atrieflimren til kommunens rehabiliteringstilbud (jf. Forløbsprogrammet).
Holdundervisning
Hypertension
Diabetes
Stofskiftesygdom
Søvnapnø
Alkohol
Overvægt
Lipider
Motion
Rygning
Rammedelegation for sygeplejersker i Arytmiklinikken ift. medicin:
Digoxin
Metoprolol
Bisoprolol
Verapamil (f.eks. Isoptin Retard)
Flecainid
Amiodaron (f.eks. Cordarone)
Dronedaron (f.eks. Multaq)
Rammedelegation for sygeplejersker i Arytmiklinikken ift. medicin
Digoxin
Efter aftale med læge må sygeplejersken opstarte og seponere behandlingen. Sygeplejersken må selvstændigt dosisreducere når relevant. Dosis bestemmes iht. alder, vægt og nyrefunktion, og dosis må ikke overstige den dosis der anbefales på pro.medicin.dk (se Referencer). Desuden skal dosis vurderes iht. patientens puls.
Der udvises forsigtighed når digoxin kombineres med verapamil eller amiodaron, idet disse farmaka kan øge koncentrationen af digoxin.
Metoprolol
Sygeplejersken må selvstændigt ordinere tablet metoprolol 25-50 mg x 1-2. Sygeplejersken må ved efterfølgende kontroller øge dosis, reducere dosis eller seponere behandling afhængigt af puls, blodtryk og eventuelle bivirkninger. Maksimal dosis 200 mg dagligt.
Ved hjertesvigt med LVEF ≤45% skal startdosering konfereres med læge.
Bisoprolol
Sygeplejersken må selvstændigt ordinere tablet bisoprolol 2,5-5 mg x 1. Sygeplejersken må ved efterfølgende kontroller øge dosis, reducere dosis eller seponere behandling afhængigt af puls, blodtryk og eventuelle bivirkninger. Maksimal dosis 20 mg dagligt, men doser over 10 mg dagligt skal konfereres med læge.
Ved hjertesvigt med LVEF ≤45% skal startdosering konfereres med læge. Der udvises forsigtighed ved nyresvigt med eGFR <40 ml/min.
Verapamil (f.eks. Isoptin Retard)
Sygeplejersken må ordinere depottablet verapamil 80-120 mg x 1-2. Sygeplejersken må ved efterfølgende kontroller øge dosis, reducere dosis eller seponere behandling afhængigt af puls, blodtryk og eventuelle bivirkninger. Maksimal dosis 480 mg dagligt, men doser over 360 mg dagligt skal konfereres med læge.
Særlig opmærksomhed omkring at verapamil ikke anvendes ved betydende hjertesvigt (LVEF ≤45%) eller til patienter med grenblok i ekg’et. Desuden forsigtighed i kombination med digoxin.
Flecainid
Sygeplejersken må omlægge Flecainid (fra behovs behandling/pill-in-the-pocket behandling) til fast behandling med efter konference med læge, typisk vælges 100 mg x 2. Sygeplejersken må reducere Flecainid dosis til minimum 50 mg x 2. Sygeplejersken må kontrollere om behandlingen fortsat tolereres i uændret dosis ud fra symptomer, ekg og biokemi. Desuden må der oprettes recepter til lægens godkendelse.
Amiodaron (f.eks. Cordarone)
Sygeplejersken må reducere amiodaron dosis til 100 mg x 1. Sygeplejersken må kontrollere om behandlingen fortsat tolereres i uændret dosis ud fra symptomer, ekg og biokemi. Desuden må der oprettes recepter til lægens godkendelse.
Dronedaron (f.eks. Multaq)
Sygeplejersken må kontrollere om behandlingen fortsat tolereres i uændret dosis ud fra symptomer, ekg og biokemi. Desuden må der oprettes recepter til lægens godkendelse. Desuden ønskes opmærksomhed omkring om der er ansøgt om Enkelttilskud.
VIP: Delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed
Dansk Kardiologisk Selskabs nationale behandlingsvejledning for atrieflimren og -flagren: https://nbv.cardio.dk/af
Dosering af digoxin i henhold til anbefaling på pro.medicn: https://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/223
Palm P, Qvist I, Rasmussen TB, Christensen SW, Håkonsen SJ, Risom SS. Educational interventions to improve outcomes in patients with atrial fibrillation—a systematic review. Int J Clin Pract. 2020;74(11):1-13. doi:10.1111/ijcp.13629
Hindricks G, Potpara T, Dagres N, et al. 2020 ESC Guidelines for the diagnosis and management of atrial fibrillation developed in collaboration with the European Association of Cardio-Thoracic Surgery (EACTS). Eur Heart J. 2020;42:373-498. doi:10.1093/eurheartj/ehaa612
Region Hovedstaden. Rehabilitering af hjertesygdomme, Forløbsprogram. Published online 2019.
STOP-Bang kriterier
Kraftig snorken: Ja/nej
Træthed i dagstiden: Ja/nej
Har nogen observeret apnøer under søvn: Ja/nej
Hypertension: ja/nej
BMI > 35: Ja/nej
Alder > 50år: Ja/nej
Halsomfang > 40cm: ja/nej
Mand: ja/nej
Lav risiko for obstruktiv søvnapnø: 0-2 ”ja”
Intermediær risiko for obstruktiv søvnapnø: 3-4 ”ja”
Høj risiko for obstruktiv søvnapnø: 5-8 ”ja”