Alle faggrupper med tilknytning til Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme (læger, plejepersonaler, sekretær m.fl.).
AMA: Akut modtageafdeling
N108: Blødninger og Blodpropper i Hjernen, sengeafsnit 1
N116: Hjerne- og Nervesygdomme, sengeafsnit 1
Flowmaster: Visitationsansvarlig læge. I Medicinsk Team varetages opgaven af Medicinsk Afd. Flowmaster har ansvar for at sikre at udvisitere i teamet. Flowmasteren arbejder tæt sammen med teamets koordinerende sygeplejerske og de øvrige læger i Medicinsk Team.
Overbelægning: Når vi har >120% belægning i forhold til disponible sengekapacitet.
De nedenfor beskrevne visitationsregler er retningsgivende for, hvordan visitationen mellem de to afsnit bør foregå. Det er vigtigt, at visitationen mellem de to afsnit foregår i dialog mellem ansvarshavende sygeplejerske på begge afsnit og vagthavende læge.
Vagthavende læge visiterer patienterne direkte til det afsnit, hvor patienten hører til (se nedenstående skema). Dette gælder både patienter fra AMA, andre afdelinger på Herlev Hospital og andre hospitaler. OBS! patienter fra Akutklinikken på Gentofte matriklen skal ses af neurolog i AMA på Herlev matriklen inden visitering til et af de to afsnit. Se evt. andre relevante Regionale VIP-vejledninger i forhold til visitering af neurologiske patienter:
* = N108 kan pt. ikke rumme overbelægning. Dvs. når patient nr. 16 meldes, skal en af de ”prikkede” patienter flyttes til N116 (undtagen i nattevagten, hvor der ikke flyttes patienter mellem de to afsnit).
Dagligt ledelsesfokus:
Når et afsnit er fyldt op, visiteres der til det andet afsnit, hvis der er ledige pladser. Hvis der efterfølgende ikke er plads til ”egne” patienter i ”eget afsnit” flyttes fx. medicinske og kirurgiske overbelægningspatienter tilbage til det afsnit, så vidt det er muligt. Neurologiske patienter der er flyttet én gang mellem de to afsnit (N108 og N116), bør ikke flyttes retur uden oversygeplejerskerne og de afsnitsansvarlige overlæger er enige herom.
Ved maximal belægning i begge afsnit - se ovenstående boks vedr. fordeling af patienter og personaleressourcer. Overbelægning sammenholdes altid i forhold til omfang af plejetyngde og kompleksitet hos patienterne.
Når patient nummer 43 meldes, orienteres vagthavende læge og/eller afdelingsledelsen. I dagtid på hverdage konfererer afdelingsledelsen med øvrige afdelinger om situationen, og der handles i henhold til fastsatte aftaler på hospitalet om overbelægning. Der kan enten udvisiteres patienter til andre afdelinger eller tilbageholdes patienter i akutmodtagelsen. Dette styres af afdelingsledelsen og i vagterne af flowmaster i AMA i samarbejde med de vagthavende læger. Se hospitalsinstruks: Håndtering af patientflow i Akutmodtagelsen, herunder handleplan ved overbelægning i Akutmodtagelsen
2-sengsstuer laves til 3-sengsstuer
Som udgangspunkt skal begge afsnit, med et normalt planlagt fremmøde af plejepersonale, kunne rumme en overbelægning på 2 patienter, førend der tages initiativ til indkaldelse af ekstra personale.
Undtaget fra denne regel er situationer hvor:
På alle hverdage og før weekendens start vurderes bemandingsbehovet af oversygeplejersken eller dennes stedfortræder, og ved afvigelser fra normalt fremmøde eller ved overbelægning videregives retningslinjer til vagtholdet. Dette kan være skriftligt.
I aften-, nat- og weekendvagt, hvor patientsituationen ændres drastisk i forhold til planlægningen, har den ansvarshavende sygeplejerske ansvaret for at revurdere bemandingsbehovet og handle ud fra denne vurdering.
Hvis der er behov for yderligere personale, så iværksættes indkald af personale efter en vurdering af kompetencebehovet og i følgende rækkefølge:
Med udgangspunkt i anvisningerne fra oversygeplejerskerne er det den ansvarshavende sygeplejerskes ansvar at sikre, at der handles på et nyopstået behov for ekstra personale.
I tilfælde hvor der eksisterer et udækket personalebehov til den efterfølgende vagt, er det den ansvarshavende sygeplejerskes ansvar at sikre, at personale fra den afgående vagt, evt. ved pålæg, forbliver på afdelingen til personalebehovet er dækket eller behovet for ekstra personale er ophørt.
På hverdage prioriteres arbejdsopgaverne af oversygeplejerskerne i samarbejde med det enkelte teams personale samt med de stuegangsgående læger.
I weekenden sker prioriteringen ved en kort personalesamling så tidligt som muligt i vagten eller når der sker ændringer, så ressourcebehovet ændres.
Initiativet tages af den ansvarshavende sygeplejerske, der med afsæt i oversygeplejerskens anvisninger for den pågældende weekend, i samarbejde med det fremmødte personale, træffer beslutning om evt. reduktion i plejeniveauet.
På hverdage prioriteres indenfor følgende områder:
I aften-, nat- og weekendvagt prioriteres i forhold til:
Der må ALDRIG ske prioriteringer i forhold til:
Afdelingsledelsen i samarbejde med afsnitsledelserne har ansvar for implementering af vejledningen.
Lægen, der har den første kontakt med patienten, har ansvar for:
Speciallægerne på begge sengeafsnit (N108 og N116) er ansvarlig for flowet i den pågældende vagt og skal gennem dialog med N-bagvagt sikre, at der skabes plads til patienter i det kommende døgn med overbelægning ved at sikre: