Henvisning til radiologiske undersøgelser

Formål

Målgrupper og anvendelsesområde

Definitioner

Fremgangsmåde

Samtykke - forudsætning for udførelse af undersøgelsen

Patienten skal give samtykke til den radiologiske undersøgelse på grundlag af fyldestgørende information fra henvisende sundhedspersonale.

Ved radiologiske undersøgelser hvor komplikationerne er bagatelagtige/ofte forekommende eller bagatelagtige/sjældent forekommende opfattes patientens fremmøde til undersøgelsen som stiltiende samtykke på baggrund af det informerede samtykke indhentet af henvisende instans som led i en samlet udrednings- og behandlingsplan.

Radiologiske undersøgelser hvor komplikationerne er ofte forekommende/alvorlige eller sjældent forekommende/alvorlige betragtes som risikoprocedurer, hvor der er skærpet informationspligt. Ved disse ydelser skal patienten på baggrund af informationen fra henvisende sundhedspersonale, give særskilt samtykke. Samtykket skal være dokumenteret i patientens journal.

For uddybende retningslinjer se: Samtykke og Sikker Invasiv Radiologi

Bestilling af undersøgelser

Radiologiske undersøgelser bestilles som Best/Ord i Sundhedsplatformen (SP).

Alle relevante felter for den ønskede undersøgelse skal være udfyldt med fyldestgørende informationer, hvoraf problemstillingen fremgår dokumenteret med symptomer, objektive - og eventuelle parakliniske fund.

Generelt kan alle læger henvise til konventionelle røntgenundersøgelser. CT-, MR- og UL skanninger samt interventionsundersøgelser ordineres af speciallæge eller læge i mellem-/bagvagt.

Behandler sygeplejersker fra Akutmodtagelsen/Akutklinikken kan henvise jf:

Akutte undersøgelser, der kræver læge til lægekontakt, i dagtid på hverdage

Best./ord. oprettes i SP hvorefter Røntgen og Skanning kontaktes telefonisk:

He-matriklen

Ge-matriklen

  • Akutte Ultralysundersøgelser tlf. nr. 73 748
  • Ved øvrige akutte undersøgelser, der kræver læge til læge, kontakt kontakt 73 770

Øvrige akutte undersøgelser i dagtiden

Øvrige akutte undersøgelser, der ikke er omfattet af ovenstående retningslinjer, bestilles i SP. Personale på Røntgen og Skanning foretager løbende visitation og booking. Afvikling af undersøgelser foretages i prioriteret rækkefølge i samarbejde med henvisende afdeling.

Ved behov for omgående udførsel af en undersøgelse tages telefonisk kontakt til Afdeling for Røntgen og Skanning.

Pakkeforløb

Det skal fremgå af henvisningen hvis ønsket undersøgelse er del af et pakkeforløb samt hvilket pakkeforløb, der er tale om. Informationen giver Røntgen og Skanning mulighed for at medvirke til at understøtte koordineringen af pakkeforløb.

Mangler der oplysninger

Indeholder Best/ord ikke de for undersøgelsen relevante oplysninger kan henvisingen blive afvist/returneret. Dette vil ofte medføre et forlænget patientforløb.

Det er vigtigt at kliniske afdelinger har en procedure for at følge op på returnerede og afviste Best/ord

Såfremt en akut Best/ord er mangelfuld eller afvises, vil henviser blive kontaktet af personale fra Røntgen og Skanning på det angivne kontakt telefonnummer.

SP og/eller RIS-PACS ude af drift

Følg Nødprocedurer RIS og PACS og anvend nødhenvisning og eventuelt nød-MR-kontrolskema herfra, til rekvirering af akutte undersøgelser.

  • Nødhenvisningen følger patienten til undersøgelsen
  • Ved undersøgelser på vital indikation kan henvisningen udfyldes på Røntgen og Skanning
  • Elektive undersøgelser rekvireres, når SP /RIS-PACS igen er i drift

Særlige forhold i forbindelse med bestilling af undersøgelser

Kontraststof, forholdsregler ved intravaskulær indgift

Best./ord. bestillingen i SP indeholder et spørgeskema, der skal udfyldes, når en patient skal til en radiologisk undersøgelse, hvor der anvendes intravaskulær kontraststof. 

Læs mere om forholdsregler for de enkelte kontrastoffer her:

MR skanning og MR kontrolskema

Ved henvisning til MR skanning skal spørgsmål omkring MR sikkerhed i Best/ord udfyldes.

Informationen er sikkerhed for, at patienten kan undersøges i en MR skanner, og det bør udfyldes i samarbejde med patienten. ​

Ved tvivlstilfælde om eventuelt indopereret materialet er MR kompatibelt, er det muligt at kontakte MR afsnittet, så det kan afklares om patienten kan MR skannes inden undersøgelsen bestilles.

Læs mere her:

Observationskrævende patienter

Det vil i situationer med eksempelvis kritiske syge patienter være nødvendigt med assistance fra henvisende afdeling til observation af patienten under hele opholdet på Røntgen og Skanning. Vurdering af om patienten skal være under observation under opholdet på Røntgen og Skanning foregår i samarbejde mellem henvisende læge og læge fra afdeling for Røntgen og Skanning. Henvisningen skal indeholde oplysning om følge til patienten, hvis dette er aftalt.

Læs mere her:

Undersøgelser udført med transportabelt apparatur ("på stuen")

Akutte uopsættelige UL skanninger og røntgenundersøgelser (primært røntgen af thorax) udført med transportabelt apparatur kan bestilles, hvis patientens tilstand eller andre forhold umuliggør transport af patienten til Røntgen og Skanning.

Læs om fremgangsmåden her:

Fertile kvinder, graviditet og amning

For at undgå utilsigtet bestråling af et foster, skal henvisende læge sikre, at den henviste kvinde ikke er gravid. I praksis betyder det, at henvisende læge skal spørge alle kvinder i alderen 12 - 55 år om de er eller kan være gravide. Oplysningen skrives på henvisningen, der fremsendes som vanligt.

Læs mere om forholdsregler for gravide og ammende i:

Indkaldelse af ambulante patienter

Som udgangspunkt sender Afdeling for Røntgen og Skanning indkaldelsesbrev og information om den aktuelle undersøgelse til ambulante patienter, medmindre der er lokale aftaler om andet.

Ambulante patienter, der har fået tid i forbindelse med indlæggelse bibeholder den aftalte tid. Henvisende afdeling kontakter Røntgen og Skanning med information om udskrivelsen samt afstemning vedrørende undersøgelsestidspunktet. Henvisende afdeling er ansvarlig for information til patienten inklusiv eventuel information om kørsel.

Tidspunkt for undersøgelsen vil altid fremgå af SP.

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag