Phenylephrininfusion - sectio i spinalanalgesi, Herlev matriklen

Formål

Formålet med vejledningen er at sikre, at patienternes perioperative forløb gennemføres optimalt, og at det er baseret på bedste evidens og organisationens rammer

Målgruppe og anvendelsesområde

Vejledningen henvender sig til læger og sygeplejersker, der varetager anæstesi til patienter, som skal have foretaget sectio i spinal anæstesi.

Vejledningen beskriver behandlingsprocedure ved dispensering og administration af Phenylephrin infusion.

Vejledningen gælder IKKE for patienter med præ-eklampsi. Hos disse patienter vurderes i hvert enkelt tilfælde om der er behov for phenylephrininfusion og i så fald skal infusionshastighed oftest reduceres betydeligt.

Fremgangsmåde

Baggrund     

Hos 40-85 % af patienterne ses blodtryksfald ved sectio i spinal anæstesi. (OBS Gælder ikke for patienter med præeklampsi) Det er et resultat af nedsat intravaskulær modstand og venøs kapacitans, hvorved bl.a. blodforsyningen til underekstremiteterne og abdomen øges. Blodtryksfaldet giver anledning til kvalme og ubehag hos patienten og øger risikoen for føtal acidose. Den profylaktiske behandling sigter både mod at mindske blodtryksfald hos kvinden og mod at opretholde den uteroplacentale perfusion. Phenylephrininfusion er i øjeblikket den mest effektive behandlingsstrategi.

Behandling

Phenylephrin er en alfa agonist og anbefales til behandling af blodtryksfald ved sectio i spinal anæstesi frem for efedrin. Navlesnors-pH i arterie og vena umbilicalis er højere hos nyfødte, hvor patienten har fået phenylephrininfusion frem for efedrin, enten i refrakte doser eller som infusion. Ydermere nedsættes den takykardi og følgende ubehag, der kan ses ved administration af syntocinon, når der anvendes phenylephrininfusion.

Bivirkninger

Bradykardi ses som et dosisafhængigt fænomen. Det er dog sjældent, at der er behov for behandling med et anticholinergikum, idet patienterne som regel ikke bliver hæmodynamisk påvirkede. I tilfælde af behandlingskrævende bradykardi, anbefales nedsættelse af infusionshastigheden/pausering af infusionen samt indgift af glycopyrrolat 0,2 mg i.v., da glycopyrrolat ikke passerer placenta.

Behandlingsprocedure

  1. Væskeindgift med krystalloid 10-20 ml/kg.

  2. Phenylephrininfusion i koncentration på 0,1mg/ml

  • Infusionshastighed startes på 30ml/time, straks efter indgift af spinalanæstetika. Ændres i trin på 5-10ml/time afhængig af blodtrykket.

    • Behandlingsmål: Systolisk blodtryk mellem 90 -110 % af udgangstrykket.

  1. Ved hæmodynamisk betydende bradykardi gives Glycopyrrolat 0,2mg i.v. Ved refleks bradycardi og hypertension nedsættes infusionshastigheden jf. ovenfor

  2. Ved hypotension til trods for Phenylphrineinfusion, gives bolus Phenylephrin 0,1-0,2mg i.v. (1 -2 ml af Phenyleephdrininfusionen) eller Efedrin 5-10mg i.v.

  3. Aftrapning af phenylephrininfusion sker fortrinsvis på operationsstuen

Opvågningen:

  • Phenylephrineinfusionsaftrapning kan fortsættes i det opvågningen forudsat, at den fortsatte påvirkning af blodtrykket ikke skyldes hypovolæmi eller lignende. Ved tvivl eller faldende blodtryk under uændret phenylephrininfusion skal hæmoglobin måles og en kirug tilkaldes. Anæstesiolog orienteres.

  • Phenylephrininfusionen aftrappes gradvis i trin af 5 - 10 ml/t trin, afhængig af blodtrykket. Hvis Phenylephrininfusionen ikke kan seponeres efter 30 minutter skal hæmoglobin måles og anæstesiolog tilkaldes.