Pårørende og besøgende i Opvågningen. Herlev matriklen

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Målgrupper og anvendelsesområde

Definitioner

Fremgangsmåde

Resume

Det er hyppigt, at pårørende ønsker at besøge patienten i Opvågningen. Vejledningen beskriver de sundhedsfaglige og praktiske hensyn, afsnittet skal forsøge at efterkomme inden og under et sådan besøg.

Vejledningen er overvejende tiltænkt besøg til patienter i opvågningsforløb, men sidst i vejledningen vejledes også om besøg til andre patientkategorier i afsnittet.

Formål

At guide personalet, som skal hjælpe en pårørende til rette under besøg i Opvågningen. Vejledningen er netop vejledende, idet hvert patientforløb er forskelligt og der derfor kan være individuelle faktorer i den konkrete situation, som også bør vægtes og respekteres.

Definitioner

Pårørende og besøgende: I denne vejledning betegnes alle personer, som henvender sig i Opvågningen med henblik på at besøge patienten, som pårørende.

Primærsygeplejersken: den sygeplejerske, der i det givne øjeblik, har ansvaret for patienten

Fremgangsmåde

Personalets vurdering og planlægning af besøg

Som udgangspunkt er der mulighed for, at pårørende kan besøge patienten i opvågningsforløbet. Da patienten imidlertid er i et behandlings- og observationsforløb i forbindelse med operation og anæstesi, er det hensigtsmæssigt at patientens primærsygeplejerske vurderer, hvornår et besøg er passende samt guider den pårørende. Nedenstående punkter præciserer, hvilke overvejelser primærsygeplejersken skal gøre.

  • Besøget skal være ønsket af patienten. Hvis patienten ikke er vågen eller ikke kan svare for sig, må sygeplejersken vurdere, om det er mest hensigtsmæssigt at besøget udsættes til senere eller om den pårørende har et uopsætteligt behov for at se patienten.
  • Besøget skal være fagligt forsvarligt. Patienten skal som udgangspunkt være stabil, således at sygeplejersken kan lade patient og pårørende alene bag afskærmning. Hvis patienten f.eks. er forkvalmet eller har stærke smerter, kan denne have brug for ro, så den iværksatte behandling kan få de bedste betingelser for at virke. I sådanne tilfælde, kan den pårørende bedes om at vende tilbage senere.
  • Som regel er et kort besøg (5-10 minutter) altid muligt, og et kort besøg opfylder ofte patientens og de pårørendes umiddelbare behov for at bekræfte hinanden i, at patienten er vågnet op efter operationen. Længerevarende besøg eller besøg af større grupper må henstilles til at foregå, når patienten er tilbage på sengeafdelingen.
  • Hvis patienten står for at skulle udskrives til sengeafdelingen, kan den besøgende opfordres til at gå til sengeafdelingen og vente. Af samme grund er det hensigtsmæssigt, hvis de pårørende først henvender sig til sengeafdelingen, som så ringer til Opvågningen og spørger om det passer med besøg.
  • Hvis der er medpatienter med specielle behov, som tilsidesættes, hvis f.eks. nabopatienten får besøg, kan den pårørende evt. bare komme ind kort og hilse på eller vente i sengeafdelingen.

Modtagelse

  • Når en pårørende ringer på døren ved Opvågningen 54H5, afklarer den sygeplejerske, der åbner døren, hvilken patient, vedkommende ønsker at besøge samt hvem den pårørende er (navn eller relation). Derefter bliver den pårørende bedt om at vente, til primærsygeplejersken kan komme til døren.
  • Primærsygeplejersken præsenterer sig og viser den pårørende hen til sengen (efter at have sikret sig, at patienten ønsker besøg). Sengepladsen afskærmes med forhæng.
  • Af hensyn til de fysiske forhold i afdelingen, kan patienten som hovedregel kun have besøg af en, evt. to pårørende. Afsnittet er som udgangspunkt ikke et sted for børn som besøgende. Dog kan større børn komme på kortvarigt besøg ifølge med en voksen, hvis de formår at opfylde de krav, der stilles til voksne om rolig adfærd og om at blive ved sengen. Det er forældrenes ansvar at håndtere de oplevelser børn kan komme ud for ved et besøg. Det er sygeplejerskens ansvar, at børn ikke overværer planlagte aktiviteter, der kan opleves som ubehagelige.

Information og guidning

Ikke alle pårørende har erfaring med at begå sig i hospitalets verden og specielt i Opvågningen, som kan have 22 patienter i samme rum, er der mange hensyn til medpatienters diskretion, behov for ro mm.

Det er sygeplejerskens ansvar at guide den pårørende, så denne er bekendt med rammer og forventninger. På denne måde forhindres det også, at den pårørende oplever at være til ulejlighed.

  • Den pårørende kan tilbydes en stol på patientens venstre side, så sygeplejersken frit kan gå til og fra arbejdsområdet på den anden side af sengen. Den pårørende anmodes om, at blive ved sengen og undlade at gå rundt i afdelingen af hensyn til de andre patienter.
  • Sygeplejersken kan fortælle om patientens aktuelle status i forhold til opvågningsforløbet, samt kort om det tekniske udstyr, hvis dette skønnes nødvendigt.
  • Det indskærpes, at besøget skal være kortvarigt 5-10 minutter med mindre der er særlige grunde til andet.
  • Mobiltelefon skal være slukket/på flytilstand og må ikke anvendes under besøget
  • Hvis der spørges til det kirurgiske indgreb kan sygeplejersken kun oplyse, at patienten vil blive informeret af en kirurg fra sengeafdelingen senest efterfølgende dag. På grund af Opvågningens lokaleforhold, skal samtaler af følsom karakter så vidt muligt henlægges til sengeafdelingen. I særlige situationer og hvor det skønnes, at patienten skal blive på Opvågningen i et længere forløb, kan primærsygeplejersken forsøge at kontakte kirurg eller vagthavende kirurg for information om operationen, men kun efter indtrængende ønske fra patienten. Er patientens situation akut kritisk: se afsnittet Særlige opvågningsforløb.

Når sygeplejersken fornemmer, at besøgets formål er opfyldt og/eller der er brug for at observere eller arbejde videre med patienten, kan hun opfordre til, at besøget enten afsluttes eller at den pårørende venter i sengeafdelingen. Alternativt må patienten spørges, om den pårørende må være til stede i det videre plejeforløb.

 

Særlige opvågningsforløb

Børn

Forældre til nyopererede børn er altid velkomne i afsnittet i hele opvågningsforløbet, men skal der skal også her henstilles til, at de så vidt muligt bliver på sengepladsen. Ansvaret for observation og pleje af barnet er sygeplejerskens. Forældrene må gerne tage del i plejen i det omfang de formår.

Sectio/barsel

Partner/ægtefælle til sectio-patienten er velkommen. Har jordemoderen overdraget ansvaret for barnet til partner/ægtefælle, betyder det, at denne ikke må forlade afsnittet uden aftale med primærsygeplejersken.

Patient i isolation

Af hensyn til de hygiejniske procedurer omkring isolation i åbne rum, skal der indtrængende henstilles til pårørende, at besøg venter til patienten er tilbage på isolationsstuen på sengeafdelingen. Isolation - kontaktsmitte og dråbesmitte

Under sterile procedurer

Af hensyn til hygiejnen omkring den sterile procedure, er det ikke hensigtsmæssigt, at der er pårørende tilstede under sterile procedurer (blokanlæggelse, epiduralkateter, forbindingsskift, CVK-anlæggelse mm.) Hvis patienten alligevel insisterer, må den pårørende og patienten informeres om de fornødne forholdsregler. Perioperativ infektionsprofylakse

 

Kritisk syge og døende

Pårørende til kritisk syge og døende patienter i Opvågningen har ofte brug for en skærpet opmærksomhed og omsorg. Disse pårørende skal tilbydes at kunne sidde hos patienten i længere tid og skal have hjælp til at få den fornødne forplejning evt. gennem sengeafdelingen. Primærsygeplejersken må evt. få flyttet patienten til en roligere hjørneplads, og hvis patientbelægningen på Opvågningen tillader det, kan der inddrages en ekstra sengeplads til de pårørende.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Akkrediteringsstandarder

Bilag