Genoptræningsplaner

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Ifølge Sundhedslover §841 påhviler det hospitalet senest på udskrivelsestidspunktet at tilbyde en genoptræningsplan til patienter, der har et lægefagligt begrundet behov for fortsat genoptræning efter udskrivelse fra hospitalet. Målgruppen for vejledningen er derfor klinisk personale på sengeafsnit og i ambulatorier (herunder også akutmodtagelsen) på Herlev og Gentofte Hospital (HGH).

Tilbage til top


Definitioner

Genoptræning

Rehabilitering

Udskrivelse

Genoptræningsplan

Almen genoptræning

Genoptræningsydelser, der kan varetages i kommunalt regi og gælder for patienter med funktionsevnenedsættelser, der ikke kræver tværfaglig involvering af speciallæge.

Genoptrænings-/rehabiliteringsbehovet kan varetages af autoriserede sundhedspersoner med generelle og/eller særlige kompetencer inden for fagområdet, primært ergoterapeuter og fysioterapeuter.

Rehabilitering på specialiseret niveau

Kommunal ydelse, der tilbydes patienter med komplicerede, omfattende, sjældne og/eller alvorlige funktionsevnenedsættelser af væsentlig betydning for flere livsområder, især hjerneskader.

Genoptrænings-/rehabiliteringsindsatser varetages af personer med specialiserede kompetencer inden for hjerneskaderehabilitering.

Specialiseret genoptræning  

Genoptræningsydelser, der kræver et samtidigt eller tæt tværfagligt samarbejde på speciallægeniveau med henblik på en koordinering af genoptræning, udredning og behandling, tilbydes på hospitalet.

Hvis patientens sikkerhed i forbindelse med genoptræning kræver adgang til at kunne opnå bistand fra andet sundhedsfagligt personale, som kun findes i hospitalsregi, er der tillige tale om specialiseret genoptræning.

Specialiseret genoptræning ydes til patienter med komplicerede, omfattende, sjældne og/eller alvorlige funktionsevnenedsættelser af væsentlig betydning for et eller flere livsområder.

Fritvalgsordning

Når det drejer sig om en specialiseret genoptræning, som skal foregå på et hospital, kan patienten vælge mellem regionens egne hospitaler og andre regioners hospitaler. Et andet hospital end det primært behandlende kan dog afslå at yde den givne genoptræning af kapacitetsmæssige årsager.

Når det drejer sig om almen genoptræning som kommunen skal yde, kan patienten vælge mellem de tilbud egen kommune har etableret eller eventuelt vælge genoptræningstilbud på andre kommuners institutioner – disse kan dog afvise patienten af kapacitetsmæssige årsager.

Opstart af genoptræning

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Identifikation af behov for udarbejdelse af genoptræningsplan

Lægen tager stilling til, hvorvidt der er et behov for genoptræning efter udskrivelse. Lægen kan uddelegere denne vurdering til plejen eller ergo- og fysioterapeut i de tilfælde, hvor terapien er involveret i forløbet.

Planlægning af genoptræningsindsats efter udskrivelsen

Der skelnes mellem et nyligt opstået behov i forbindelse med nuværende indlæggelse og et kronisk behov. I førstnævnte tilfælde udarbejdes en genoptræningsplan og i sidstnævnte tilfælde orienteres egen læge om behovet via epikrisen eller der henvises til en ydelse iht. forløbsprogram for kroniske patienter via XREF15.

Udarbejdelse af genoptræningsplan

Genoptræningsplanen skal baseres på en konkret, individuel vurdering af patientens funktionsevne og behov for genoptræning.

Genoptræningsplanen udarbejdes i SP så vidt muligt i samarbejde med patienten, og den skal som minimum indeholde:

Genoptræningsplanen skal angive, hvorvidt patienten efter udskrivelsen fra hospitalet har behov for almen genoptræning eller specialiseret rehabilitering ude i kommunen eller om der er behov for specialiseret genoptræning i hospitalsregi. For neurologiske patienter kræves yderligere specifikationer4

Genoptræningsplanen skal udleveres til patienten på udskrivelsestidspunktet – alternativt kan genoptræningsplanen sendes elektronisk via DIPO til patientens e-boks.

Senest 12 timer efter udskrivelsen skal GOP’en sendes elektronisk til visitationen vedr. genoptræning i patientens bopælskommune samt til patientens egen læge.

Udarbejdelse af genoptræningsplan registreres som følger:

###TABEL_1###

 

Kommunikation mellem hospital og kommune i overgangen mellem specialiseret og almen genoptræning (delte forløb)

Hospitalet fremsender kun én genoptræningsplan for det samlede forløb.

Hospitalet sikrer, at relevante oplysninger vedrørende patientens genoptræningsforløb i overgangen mellem specialiseret og almen genoptræning, tilgår kommunen via en elektronisk korrespondancemeddelelse mærket ’Træning’ om muligt en uge før sidste træningsgang.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Lægen har ansvar for at vurdere, hvorvidt patienten har et fortsat genoptræningsbehov efter udskrivelsen.

Lægen har ansvar for at dokumentere i epikrisen, som er lig med slutnotatet, at der er taget stilling til, hvorvidt patienten fortsat har et genoptræningsbehov efter udskrivelsen.

Fysioterapeuter og Ergoterapeuter har ansvar for at vurdere, udfylde og afsende genoptræningsplanen samt kode herfor i de tilfælde, hvor de har været involveret i behandlingen af patienten, højest 2 timer efter udskrivelsen.

I de tilfælde, hvor ingen ergo- og fysioterapeuter er involveret i patientens behandling, overgår ansvaret til lægen (evt. uddelegeres til øvrigt personale).

Detaljerede arbejdsbeskrivelser kan udfærdiges lokalt.

For hjælp hertil kan hospitalets kontaktperson på genoptræningsområdet, Ledende overterapeut ###NAVN### kontaktes på ###TELEFON###.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

1 Sundhedsloven § 84: ”regionsrådet tilbyder en genoptræningsplan til patienter, der har et lægefagligt begrundet behov for fortsat genoptræning efter udskrivning fra sygehus”

2 Vejledning om træning i kommuner og regioner. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Indenrigs- og Socialministeriet, 2009

3 World Report on Disability, 2011, World Health Organization & The World Bank, 2011

4 Sundhedsstyrelsen, 2018. Genoptræning og rehabilitering til voksne med erhvervet hjerneskade – en faglig visitationsretningslinje.

5 Sundheds- og Ældreministeriet, 2018. Bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra sygehus.

6 Bekendtgørelse om information og samtykke og om videregivelse af helbredsoplysninger mv. (Informeret samtykke). https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=208414

7 Serviceloven § 86 stk. 1 og 2. http://www.sum.dk/Aktuelt/Publikationer/Vejledning_om_traening_regioner_kommuner2009/Kapitel%206.aspx

8 Vederlagsfri fysioterapi til personer med svært fysisk handicap og med funktionsnedsættelse som følge af progressiv sygdom, Sundhedsstyrelsen. https://sundhedsstyrelsen.dk/da/planlaegning/praksisomraadet/fysioterapeuter/vederlagsfri-fysioterapi

9  Snitfladekatalog. https://www.regionh.dk/Sundhedsaftale/bilag-og-download/Documents/Snitfladekatalog%20version%20januar%202014.pdf

11 Journalføring – vurderinger og indhold, regional vejledning for Region Hovedstaden (Gældende for Sundhedsplatformen). Journalføring - vurdering og indhold

12. Link til MedComs trin for trin guide G-GOP. https://www.medcom.dk/media/5239/printevenlig_trin-for-trin-guide-til-den-gode-genoptraeningsplan-g-gop-_2016.pdf

Tilbage til top


Bilag

Ingen. 

Tilbage til top